Hlavní obsah

Poslanci dostali zprávu o zásahu na fakultě. Je téměř celá začerněná

Zpráva vnitřní kontroly policejního prezidia ohledně střelby na filozofické fakultě je z velké části začerněná.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

V nezačerněných pasážích zprávy je například uvedeno, že policie neměla informace o tom, k čemu se pachatel na fakultě chystá.

Článek

Členové výboru pro bezpečnost si v úterý mohli převzít zprávu vnitřní kontroly policejního prezidia, která nezjistila pochybení v postupu policie při prosincovém zásahu proti střelci na filozofické fakultě. Seznam Zprávy mají dokument také k dispozici.

Zpráva má 50 stránek a z velké části jsou text i fotografie začerněné. Z padesáti stran je možné si něco přečíst pouze na 17 stránkách. Dokument má název – Mimořádná událost 21. prosince 2023 - střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je na něm uvedené datum 8. ledna 2024.

V části dokumentu, která se věnuje vyhodnocení akce, je například uvedeno, že policie neměla informace o tom, k čemu se pachatel na fakultě chystá.

„Nelze tedy konstatovat, že by policie věděla, že je život studentů filozofické fakulty nacházejících se v budově na náměstí Jana Palacha reálně a bezprostředně ohrožen. Žádné indicie v danou chvíli nevedly k tomu, že by mohl (zde jsou vyčerněná slova, pozn. red.) mířit do budovy filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha a že by jeho úmyslem bylo spáchat čin inspirovaný aktivními střelci ve školách,“ píše se ve zprávě na straně 39.

Prohlédněte si vybrané strany zprávy úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia, tak jak je obdrželi poslanci:

+13

Minulý týden o policejní zprávu usilovala poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která ji chtěla například pod podmínkou mlčenlivosti. S anonymizovanou policejní zprávou spokojená není.

„Bylo nám řečeno, že si můžeme na bezpečnostním výbor přijít pro tu zprávu. Jako první šel můj kolega Jiří Mašek, který zjistil, že je zpráva prakticky začerněná. I přesto si ji nastudujeme, protože jsou tam alespoň nějaké věty,“ popisuje poslankyně ANO.

Stále trvá na svém názoru, že by členové výboru pro bezpečnost měli mít možnost si zprávu přečíst.

„Připadá mi to neskutečné, že členové bezpečnostního výboru třeba v režimu utajení a po podepsání mlčenlivosti nemohou být s takovou zprávou seznámeni. Budí to různé pochybnosti, protože bychom chtěli vědět, na co se kontrola zaměřila, co kontrovala. To nevíme,“ stěžuje si Vildumetzová.

ANO: Budeme žádat vznik vyšetřovací komise

Poslanci ANO proto zvažují, že budou usilovat o sestavení sněmovní vyšetřovací komise, pokud zprávu nedostanou kompletní.

„Pokud nám nebude vyhověno, tak s největší pravděpodobností budeme, byť toho nejsem příznivcem, žádat zřízení vyšetřovací komise. Z toho důvodu, že nám ve věci nebylo vyhověno.“

Policejní prezident Martin Vondrášek minulý týden poslancům na výboru pro bezpečnost vysvětloval, proč jim policie nemůže poskytnou kompletní zprávu.

Podle Vondráška je hlavním důvodem trestní řád a probíhající trestní řízení. „Ve zprávě úřadu vnitřní kontroly je celá řada informací, které mají přímý dopad na trestní řízení. Zadal jsem mému analyticko-právnímu odboru, aby provedl právní rozbor, studovali jsme i jednací řád Poslanecké sněmovny a jsem přesvědčen, že pokud bych informaci sdělil, tak bych porušil nejen rozhodnutí státního zástupce, ale i trestní řád,“ vysvětloval Vondrášek.

Generální inspekce bezpečnostních sborů zatím nezjistila skutečnosti, ze kterých by vyplývalo, že by některý z policistů spáchal trestný čin při zásahu u prosincové střelby.

GIBS je podle ředitele Víta Hendrycha zhruba ve třetině či polovině svého šetření, dokončit ho chce do dvou až tří měsíců. „Zatím jsme nezjistili skutečnosti, které by nám dávaly podezření či zjištění, že došlo ke spáchání trestného činu příslušníkem policie,“ řekl. Inspekce nezahájila žádné trestní řízení. GIBS podle Hendrycha vyhodnocuje tisíc stran dokumentů či kamerové záznamy, kterých je asi 100 GB.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

Reklama

Doporučované