Hlavní obsah

Dusno na výboru. Chci vidět zprávu o zásahu proti střelci, žádala Vildumetzová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Reklama

Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová požadovala policejní zprávu týkající se postupu policie při zásahu proti střelci na filozofické fakultě. Policejní prezident jí vysvětloval, proč to nejde.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci výboru pro bezpečnost ve čtvrtek odpoledne řešili na uzavřeném jednání zásah policie v budově filozofické fakulty loni v prosinci.

Ještě než byla vyloučena z projednávání veřejnost, poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová chtěla vědět, proč jí policie jako člence výboru nemůže poskytnout zprávu vnitřní kontroly policejního prezidia, která nezjistila pochybení v postupu policie při zásahu proti střelci.

„8. ledna jsme obdrželi zprávu úřadu vnitřní kontroly o padesáti stránkách. Požádal jsem ředitele úřadu, aby seznámil veřejnost s výsledky šetření v rozsahu, ve kterém si to může dovolit,“ řekl poslancům v úvodu bodu policejní prezident Martin Vondrášek.

A předem oznámil, že zprávu poslancům nemůže vydat. „Byl jsem požádán bezpečnostním výborem o vydání zprávy úřadu vnitřní kontroly. Já bych tím porušil mlčenlivost, kterou jsem vázán,“ vysvětloval policejní prezident ještě před diskuzí, proč zprávu nevydá.

Vildumetzová: Mám nárok zprávu dostat

S tím ale zásadně nesouhlasila poslankyně ANO Vildumetzová. Myslí si, že by ji měla dostat.

„Jsem přesvědčena, že nárok mám. V tajném režimu, podepíšu mlčenlivost. Jsem přesvědčena, že máme mít možnost jako členové výboru, abychom zprávu dostali k dispozici a byli s ní seznámeni, abychom věděli, jaké bylo zadání kontroly, co se kontrolovalo. Nechápu, proč nám nemůže byl poskytnuta,“ rozčilovala se opoziční poslankyně na výboru.

Přijde jí také zvláštní, že by zprávu měla v částečně začerněné podobě dnes dostat některá média, jak dnes informoval policejní prezident, když ona coby poslankyně ji žádá marně.

Podle Vondráška je hlavním důvodem trestní řád a probíhající trestní řízení. „Ve zprávě úřadu vnitřní kontroly je celá řada informací, které mají přímý dopad na trestní řízení. Zadal jsem mému analyticko-právnímu odboru, aby provedl právní rozbor, studovali jsme i jednací řád Poslanecké sněmovny a jsem přesvědčen, že pokud bych informaci sdělil, tak bych porušil nejen rozhodnutí státního zástupce, ale i trestní řád,“ vysvětloval Vondrášek.

GIBS: Jsme v polovině prověřování

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Vít Hendrych poslancům na výboru řekl, že zatím nebyla zjištěna skutečnost, že by některý z policistů spáchal trestný čin při zásahu u prosincové střelby.

„Vyhodnocujeme veškeré podklady. Analyzujeme videozáznamy, pro zajímavost, je to asi 100 GB dat. Zatím jsme nezjistili skutečnosti, že došlo ke spáchání trestného činu příslušníkem policie. Jsme v polovině,“ oznámil šéf inspekce

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. Výbor se dnes vrátil k projednávání policejního zásahu, které zahájil v lednu. Policejní prezident Martin Vondrášek v úvodu projednávání zdůraznil, že policie od počátku zveřejňuje maximum informací, aktuálně žádnou novou nemá.

Reklama

Doporučované