Hlavní obsah

Varovné zprávy nebo zvýšení hlídek. Stát plánuje 33 opatření po střelbě

Foto: Vláda ČR

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan seznámil Bezpečnostní radu státu s návrhem 33 opatření v souvislosti s vyhodnocením zásahu při loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že by se měl v budoucnu zlepšit systém informování občanů, kteří budou v okolí tragické události.

„Připravujeme nový efektivní nástroj pro rozesílání varovných zpráv v případě aktuálního nebezpečí. Technologii máme, mají ji k dispozici hasiči, mohou ji sdíleně používat i policisté. Budeme se bavit o lepší technologii, kdy se zpráva objeví přímo na displeji telefonu. Budeme vyjednávat i s operátory,“ řekl Rakušan.

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání Bezpečností rady státu řekl, že Česko stále patří mezi nejbezpečnější země na světě a podle jeho slov se na tom nic nemění. Uvedl také, kolik opatření se chystá.

„Byli jsme dnes seznámeni s podrobným vyhodnocením celé události a s návrhem 33 opatření do budoucna. Nejde jen o aktivity Ministerstva vnitra, policie, hasičů, ale půjde i o aktivity Ministerstva zdravotnictví, školství a tak dále. Opatření budou rozdělena do několika oblastí,“ vyjmenoval premiér oblasti, v jakých se opatření mají dělat.

33 opatření

Podle ministra Rakušana se počítá například s tím, že by se zvýšil počet prvosledových hlídek policie.

„Máme mít 241 prvosledových hlídek, současně jich je po České republice rovnoměrně rozprostřeno po všech krajích 210. Chceme je dovybavit kvalitními zbraněmi, kvalitní balistickou ochranou a potřebujeme investovat do jejich výcviku,“ řekl Rakušan směrem k policii.

Rakušan také oznámil, že se jeho resort bude zaměřovat na oblast vzdělávání. Na Ministerstvu vnitra se logicky budeme zaměřovat na expertní poradenství, semináře, už v této době to aktivně nabízíme spolu s policií všem univerzitám po celé republice, přicházejí další zájemci. Připravujeme informativní kampaň pro veřejnost a mladé lidí,“ vyjmenovává ministr vnitra.

Při střelbě v budově filozofické fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku spáchal sebevraždu i pachatel, který byl podle policie studentem fakulty. Tragédie podnítila debatu o nutnosti zvýšení ochrany měkkých cílů.

Vnitřní kontrola policie zjistila, že policisté při samotném zásahu i při předchozím pátrání po podezřelém postupovali správně, lepší měla být ale krizová komunikace se zástupci školy. Při pátrání po studentovi kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům neinformovali vedení fakulty, ale jen přítomné zaměstnance školy.

Členové Bezpečnostní rady státu

Petr Fiala, premiér

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Marian Jurečka, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Jana Černochová, ministryně obrany

Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí

Zbyněk Stanjura, ministr financí

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Martin Kupka, ministr dopravy

Reklama

Doporučované