Hlavní obsah

Musíme se soustředit na monitoring sítí, apeluje Jurečka po tragédii na fakultě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Posílení policejních hlídek, školení nebo spolupráce s influencery. Těmito kroky chce ministr vnitra Vít Rakušan posílit bezpečnost po tragédii na filozofické fakultě.

Článek

Bezpečnostní rada státu se sejde ve středu odpoledne a zúčastní se jí i prezident Petr Pavel. Vyhodnotí zásah při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy loni v prosinci.

Vláda už také před třemi týdny pověřila ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby předložil sérii opatření pro reakci na krizové situace.

Chceme rozšiřovat prvosledové hlídky, zatím jich máme okolo 210, chceme se dostat až na číslo 250.
Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda hnutí STAN

„Bude to celý komplex opatření, která dotvoří a zlepší stávající systém – v oblasti metodiky a prevence ochrany veřejných míst, analytických nástrojů i vybavení a posílení kapacit složek IZS reagovat na mimořádné situace,“ vyjmenoval Rakušan v obecné rovině sérii opaření ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Konkrétnější byl ministr v rozhovoru pro Radiožurnál. „Chceme rozšiřovat prvosledové hlídky, zatím jich máme okolo 210, chceme se dostat až na číslo 250. To stojí také nějaké finanční náklady,“ řekl Rakušan.

Ministr vnitra také popsal, jaká by měla být opatření k ochraně měkkých cílů.

„Mnoho jich už probíhá. Nejenom kampaně nebo informační letáky, ale i přímá školení jednotlivých provozovatelů měkkých cílů. Univerzit, nemocnic nebo úřadů. Jako Ministerstvo vnitra plánujeme také kampaň pro mladé, chceme oslovit influencery, kteří umí hovořit jejich řečí, abychom je na to upozorňovali, aby si všímali světa kolem sebe, lidí, kamarádů,“ popsal Rakušan v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že lidovci dlouhodobě prosazují, aby se stát soustředil na monitoring sítí. Podle něj pachatelé podobných činů zpravidla o svých záměrech v příspěvku na sociální síti předem promluví.

„Bezpečnostní složky musí disponovat spolehlivými analytickými nástroji pro včasné odhalení podobného problematického chování na internetu. Zde bude nutná také úzká spolupráce mezi tajnými službami a policií. Zadruhé považujeme za zásadní propojit registry zbraňové a lékařské,“ popisuje Jurečka.

Lidovci dlouhodobě říkají, že se musíme soustředit na monitoring sítí.
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL

Na školách samotných je podle Jurečky nutné více pracovat s učiteli i žáky, aby věděli, jak se v případě podobného ohrožení zachovat.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku spáchal sebevraždu i pachatel, který byl podle policie studentem fakulty. Tragédie podnítila debatu o nutnosti zvýšení ochrany měkkých cílů.

Vnitřní kontrola policie zjistila, že policisté při samotném zásahu i při předchozím pátrání po podezřelém postupovali správně, lepší měla být ale krizová komunikace se zástupci školy. Při pátrání po studentovi kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům neinformovali vedení fakulty, ale jen přítomné zaměstnance školy.

Členové Bezpečnostní rady státu

Petr Fiala, premiér

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Marian Jurečka, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Jana Černochová, ministryně obrany

Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí

Zbyněk Stanjura, ministr financí

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Martin Kupka, ministr dopravy

Článek aktualizován o vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.

Reklama

Doporučované