Hlavní obsah

Poslanci vyšel pozitivní test na covid, ve Sněmovně trávil dlouhé hodiny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanec a starosta Prahy 6 měl pozitivní antigenní test.

Reklama

aktualizováno •

Poslanec TOP 09 a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář má pozitivní antigenní test na covid-19. O situaci informoval svůj klub a čeká na výsledek PCR testu.

Článek

Poslanec Ondřej Kolář má za sebou tento týden několik jednání v Poslanecké sněmovně. Včera se osobně účastnil i jednání o vyslovení důvěry vládě Petra Fialy. Na svém twitteru ale oznámil, že mu vyšel pozitivně antigenní test na koronavirus.

„Dva roky nic a teď, když máte ve Sněmovně hlasovat o něčem tak prospěšném, jako je korespondenční volba, tak si ňákej omikron řekne, že leda prd,“ oznámil poslanec Kolář směrem k obsahu dnešního jednání Sněmovny.

Včera jsem si večer udělal antigen a ten vyšel pozitivně a hned ráno jsem běžel na PCR, ve Sněmovně nejsem.
Ondřej Kolář, poslanec TOP 09 a starosta Prahy 6

Seznam Zprávám řekl, že má za sebou PCR test a čeká na výsledek. Měl by být dnes večer nebo v sobotu během dne. Příznaky žádné nemá. „Včera jsem si večer udělal antigen a ten vyšel pozitivně a hned ráno jsem běžel na PCR, ve Sněmovně nejsem, čekám na výsledek. Klub jsem informoval hned včera večer,“ popsal poslanec Seznam Zprávám, jak situaci řeší.

„My jsme se viděli vždy jen v respirátorech, nemyslím si, že to hygiena vyhodnotí jako rizikový kontakt,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09), který je v poslanecké lavici Kolářovým nejbližším kolegou. Sedí přímo před ním.

Poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL), který sedí přes uličku vedle Koláře, rovněž potvrdil, že se s ním potkal pouze na plénu a vždy s respirátorem. Zároveň je očkovaný i třetí dávkou. Chce proto počkat na rozhodnutí hygieny.

„Pokud by hygiena vyhodnotila náš kontakt jako rizikový, jsem připraven nastoupit do karantény. Nicméně pro jistotu si následujících pět dní každý den budu dělat dobrovolně antigenní test,“ potvrdil.

Další ze sousedů z poslanecké lavice Pavel Svoboda (TOP 09) Seznam Zprávám napsal, že je plně očkovaný a antigenní test mu vyšel negativní, přesto se preventivně izoloval a zašel na PCR test. „Čekám na výsledek,“ dodal.

O situaci ví také samotná Sněmovna. „Tyto záležitosti řeší orgány hygienické správy. V objektu Poslanecké sněmovny se nosí respirátory. Kancelář Poslanecké sněmovny mohla udělat jen to, co udělala: preventivně minimalizovala riziko nákazy tím, že zajistila všechna preventivní opatření, která udělat mohla,“ napsala ve vyjádření Martina Lustigová z tiskového oddělení Poslanecké sněmovny.

Tento týden byl ve Sněmovně pro poslance náročný, o důvěře vládě se jednalo 23 hodin. Zákonodárci strávili celou noc ze středy na čtvrtek ve sněmovních lavicích. V zásadě ale měli všichni po celou dobu respirátory. Není zatím jasné, nakolik se případné trasování dotkne dalších poslanců.

Důvěru vláda Petra Fialy získala ve čtvrtek večer. Pro vyslovení důvěry vládě bylo 106 přítomných, 87 bylo proti.

Fiala po hlasování poděkoval jménem svým i vlády za vyslovení důvěry. Jeho předchůdce a šéf ANO Andrej Babiš mu přišel k vládní lavici potřást rukou a už dříve řekl, že jeho hnutí bude konstruktivní opozicí. Také šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová Fialovi pogratulovala a novinářům řekla, že ČR potřebuje stabilní kabinet s důvěrou. ANO podle ní podpoří smysluplné vládní návrhy.

Pro Česko je podle Fialy důležité, že má plnohodnotnou vládu s důvěrou, která může naplňovat svůj program. Dlouhou diskuzi při jednání o důvěře považuje za něco, co patří k demokracii.

Doplnili jsme vyjádření poslanců z okolí Ondřeje Koláře.

Reklama

Doporučované