Hlavní obsah

Poslanec ANO k nedostatku léků: zaleťte do Austrálie, tam nevědí co s nimi

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Prvním čtením prošel vládní návrh zákona o léčivech. Distributoři by podle něj měli držet měsíční zásobu vybraných léků. Ministr také odmítl nápad, aby SÚKL zrychleně schvaloval léky z některých zemí.

Článek

Opozice v Poslanecké sněmovně strhala vládní novelu zákona o léčivech. Podle poslance ANO Milana Brázdila by Česko mělo dovézt léky z Austrálie, kde „jich je možná tolik, že nevědí, co s tím dělat“.

Po vcelku věcné diskuzi u zákonů týkajících se rodičovského příspěvku či náhradního výživného se poslanci v úterý v podvečer zasekli u novely zákona o léčivech. Ta zavádí povinnost distributorů držet si měsíční zásobu u vybraných produktů. „Je na výrobcích, jak k tomu přistoupí - jestli budou držet skladovou zásobu, nebo následně dodávky zajistí třeba v cizojazyčné šarži toho samého léčiva,“ řekl poslancům ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle opozičních poslanců, ale i odborníků není jisté, jestli bude trh takovýmto způsobem fungovat.

„Vytáhnul jsem si za jeden okres spotřebu penicilinových léků 2021-2023. Spotřeba je za ty tři roky podobná, tak kde jsou ta antibiotika?“ Řekl lékař a poslanec David Kasal (ANO), podle nějž by stát místo novely měl vytvořit spíš pobídky pro firmy, které by léky mohly v Česku vyrábět. „Ty firmy se z Evropy vyhnaly i proto, že tady nikdo nechtěl těžkou chemii, tak se vyhnaly do Číny,“ upozornil.

Lékárníci jsou k novele skeptičtí

Ke slibované novele ministerstva jsou zatím skeptičtí. Podle nich může Česku pomoct jen dovoz základních surovin, ze kterých lék připraví sami lékárníci.

Se svérázným nápadem přišel jeho stranický kolega, lékař ze záchranky Milan Brázdil, který si při svém projevu ve Sněmovně zahrál i na vlasteneckou notu a rýpnul si do české podpory Ukrajiny.

„Poradím, co máte udělat: místo, aby naše vládní letadlo létalo pro nějaké jiné státníky, sedněme někdo z nás do toho letadla, zaleťme někde, kde ty léky jsou, když to SÚKL povolí, ale ono se to nechce, on je to byznys,“ rozohnil se Brázdil. Ten se už dříve za pultíkem dopustil třeba výroku, že na většině území Ukrajiny se nebojuje a je tam proto bezpečno. Brázdil argumentoval tím, že pokud se daly urychleně schválit vakcíny proti covidu-19, mělo by to jít i u jiných léků.

Válek však odmítl návrh, že by SÚKL měl zrychleně schvalovat léky z některých zemí. Argumentoval případy z některých středoasijských států. „My opravdu nemůžeme dovézt léky z kterékoliv země. Našel jsem si tragické případy, kdy došlo k velkému množství úmrtí u dětí. WHO vyzvala k opatrnosti před některými sirupy proti kašli, protože došlo k úmrtí 300 dětí ve třech zemích. Podle článků se říká, že ty sirupy byly z Indie. Proto je potřeba pečlivě kontrolovat výrobu, proto ten proces nemůže být rychlý,“ vysvětlil Válek.

Ministr zdravotnictví přiznal, že jeho návrh neřeší vše. „Bylo by populistické tvrdit, že po přijetí této novely výpadky nebudou. Ty bohužel vždy byly a budou. Cílem nicméně je, a to je to zásadní, minimalizovat nebo neutralizovat jejich dopady na občany České republiky a zamezit tak tomu, aby se opakovala situace z počátku letošního roku,“ řekl.

Po debatě trvající půl druhé hodiny poslanci nakonec zákon poslali do druhého čtení. Nyní ho bude muset projednat sněmovní výbor pro zdravotnictví.

Reklama

Doporučované