Hlavní obsah

Poslankyně prozradily údaje ze soukromí. „Ušetřím Babišovu týmu práci“

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Poslankyně ODS Eva Decroix.

Reklama

aktualizováno •

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo poslankyně ODS Eva Decroix dnes informují o svém soukromí v reakci na mimořádnou schůzi kvůli Andreji Babišovi a jeho e-mailu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslankyně Eva Decroix (ODS) si dnes na sako připnula bílou placku s nápisem „Taky mám děti“. Jak pro Seznam Zprávy vysvětlila, chce tím demonstrovat, že lustrování rodiny považuje za něco, kde už vnímá červenou hranici.

„Nemyslím si, že by červená hranice měla být hlavní nosnou linkou celé mimořádné schůze. Ale dát jasně najevo, že se na děti nesahá, si myslím, že minimálně takto decentně bychom měli dát vědět,“ vysvětluje poslankyně Decroix.

S plackou obdobného vyznění přišla do Sněmovny i Michaela Šebelová ze STAN, podle níž by se měl Babiš omluvit. „Můžeme se naprosto lišit v názorech na penzijní reformu či konsolidaci financí.Netahejme ale do politických soubojů naše soukromí, naše rodiny, naše nejbližší,“ napsala na síti X.

Poslanci začali dnes od 15 hodin řešit bod s programem „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“ (jednání můžete sledovat zde). Koaliční představitelé na schůzi chtějí tepat šéfa ANO Andreje Babiše za jeho uniklý e-mail, ve kterém úkoloval kolegy, aby mu sehnali osobní informace o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

Svérázný způsob, jak upozornit na Babišův zájem o soukromí druhých, dnes zvolila i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Na sociální síti X se rozhodla dobrovolně informovat o svém soukromí.

„Před dnešní schůzí Poslanecké sněmovny, která se Andreji Babišovi určitě nebude líbit, rovnou ušetřím jeho týmu práci,“ napsala na svém profilu. A uvedla mimo jiné, že je vdaná, děti bohužel nemá, nebo to, jakými cizími jazyky hovoří.

Babiš: Ve Sněmovně uvidíte komedii

Na schůzi se připravuje i její hlavní aktér Andrej Babiš. Na dotaz Seznam Zpráv sice nereagoval, na svých sociálních sítích ale zveřejnil video pro fanoušky, ve kterém se obhajuje.

„Ve Sněmovně uvidíte komedii. Pětikoalice zítra zablokuje Sněmovnu a budou vám vyprávět, jaké je Babiš zlo a bezpečnostní riziko. Místo drahoty, cen energií a bydlení pro mladé budeme řešit soukromý mail, který jsem omylem poslal nějakému aktivistovi, který s tím hned běžel do médií,“ řekl Babiš ve videu. Dodal, že informace, které o ministrovi Lipavském chtěl od kolegů zjistit, nebyly takzvané kompro, ale běžná rešerše.

Jak Babiš shání opravdové „kompro“? Otázky na Lipavského byly slabý odvar

Jak to vypadá, když Andrej Babiš potřebuje sehnat skutečně citlivé informace, které by mohl použít proti svým soupeřům v politice či v byznysu? Do pohybu se dá úplně jiná síť lidí, než jsou poradci na marketing a PR. Podrobnosti v analýze reportéra Václava Dolejšího.

Reklama

Doporučované