Hlavní obsah

Sněmovna jednala o Babišově e-mailu. Pokračovat bude ve středu

Podívejte se na záznam jednání z poslanecké sněmovnyVideo: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci v úterý na mimořádné schůzi diskutovali o bezpečnosti, nejen o uniklém e-mailu Andreje Babiše, ve kterém sháněl informace o ministrovi Lipavském. Řešili i postoj k Rusku. Schůzi přerušili, pokračovat budou ve středu.

Článek

V Poslanecké sněmovně probíhala mimořádná schůze svolaná vládní koalicí k bezpečnostním hrozbám. Důvodem byl původně především uniklý e-mail předsedy ANO Andreje Babiše, který si sháněl informace o rodině ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Sněmovna po čtyřech hodinách schválila program mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám. Do debaty se mohli zapojit i poslanci bez práva přednosti. Poslanci vládní koalice na jejím konci chtěli odhlasovat usnesení, že hrozbou pro Česko je rozpínavost režimu Vladimira Putina a že Česko je připraveno pokračovat v podpoře Ukrajiny.

Po šesti hodinách ale sněmovna přerušila schůzi, která mohla trvat i přes noc. Pokračovat má ve středu ráno.

ANO nechalo v sále kritické vzkazy

Hned po začátku schůze opustili sál poslanci opozičního hnutí ANO. Na svých místech místo sebe nechali transparenty s výtkami vládě. Každý poslanec přinesl svoji výtku doplněnou i logem vládní strany, která se podle něj provinila.

Vládě vyčítali zemědělské protesty, poukazovali na „hysterickou“ zahraniční politiku nebo kritizovali zvyšování daní. „Poslanecký klub ANO se rozhodl tohoto nedůstojného divadla neúčastnit,“ zdůvodnila to posléze předsedkyně klubu Alena Schillerová.

Do odchodu poslanců ANO si v úvodním projevu rýpl předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Pravda je někdy nepříjemná, ale pravda osvobozuje. Poslanci ANO nemají odvahu si to aspoň jednou poslechnout, ale i to o něčem vypovídá. Nevím, co nám tímto chtěli říct. Ale já se na ně nezlobím, člověk nemůže vědět, jestli jejich šéf na ně taky nemá složku, a to by bylo nepříjemné,“ řekl Fiala.

Podle něj byl e-mail Andreje Babiše pověstnou poslední kapkou, kterou přetekl pohár trpělivosti koalice.

„Proto jsme tady a musíme se ptát: Co všechno je ještě ve světě Andreje Babiše normální? Osobní útoky na politické soupeře a extremistická politika, kterou si v poslední době přisvojil, reálně ohrožují postavení naší země a důvěryhodnost České republiky,“ dodal premiér.

Na premiérova slova reagoval předseda ANO Andrej Babiš, který po páté hodině svolal do tiskového atria Sněmovny tiskovou konferenci. Hnutí ANO se totiž dostalo ke slovu až po vládních řečnících s přednostním právem, kteří jsou přihlášeni před ním, což vedení hnutí od počátku hlasitě kritizuje.

„Je to skvělá schůze, mě to děsně baví,“ řekl Babiš novinářům poté, co uvedl, že žádné složky na nikoho netvoří, a zopakoval také úspěchy své vlády, která vládla v letech 2017 až 2021. Poslancům pětikoalice doporučil, aby premiérovi po jeho proslovu zajistili odbornou pomoc. „Pětikoalice by měla svolat zasedání a doporučit panu premiérovi psychiatrickou léčbu, protože pan premiér trpí antibabišismem,“ uvedl Babiš.

Poslance přišli před Sněmovnu podpořit demonstranti

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Lidé před Sněmovnou podpořili Jana Lipavského a Karla Řehku.

Několik občanských iniciativ spolu se senátorem Davidem Smoljakem přišlo v 18:30 na Malostranské náměstí vyjádřit svůj názor na předsedu ANO Andreje Babiše. Svolali tam akci s názvem „Andrej Babiš představuje pro ČR bezpečnostní riziko“, jejím podtitulem bylo „stojíme za Janem Lipavským a Karlem Řehkou“. Právě na ministra zahraničí a šéfa generálního štábu Babiš často verbálně útočí.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Na akci přišla zhruba padesátka lidí.

Na akci přišla zhruba padesátka lidí, jeden muž si vzal i českou vlajku.Akci zahájili reprodukcí zvukového záznamu Andreje Babiše z diskuze se školáky, kterým vysvětluje k čemu je škola a popisuje jim „lopatkovou teorii“, podle níž geneticky daní lídři na pískovišti mlátí lopatkou ostatní. Poté na pódiu vystoupilo „jazykové monstrum“, které v narážkách na Babišovu ne úplně dokonalou češtinu zopakovalo několik jeho proslavených frází. Poté se ke slovu dostali řečníci, kteří zopakovali své výtky proti předsedovi hnutí ANO a proč si myslí, že je bezpečnostním rizikem pro Česko.

Po premiérovi si vzal slovo ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který sám připomenul, že v minulosti měl Babiš shánět kompromitující informace i o něm. Za řečnickým pultíkem vyjádřil lítost nad tím, že Babiš v poslanecké lavici nyní nesedí.

„Myslel jsem, že Andrej Babiš tu bude sedět, chtěl jsem mu ulehčit práci. Pokud se chcete dozvědět cokoliv o politicích a političkách z naší strany, připravil jsem vám složky,“ zamával Rakušan žlutohnědými deskami. „Dal jsem vám tam číslování na stroji, tak se to prý v historii dělávalo, aby to bylo pro vás komfortnější. Asi to nejsou zdroje, jaké byste chtěl, zdroj je Wikipedie, ale pro základní přehled stačí,“ řekl.

Později v projevu dodal, že výhrůžky, které jemu a jeho kolegům chodí, neřeší, dokud se v nich neobjevují narážky a výhrůžky o dětech. „To je červená linie.“

„Nepomáhejme Putinově propagandě“

Zástupci vládní pětikoalice se ale během schůze chtějí bavit i o bezpečnosti. „To je věc, která lidi zajímá nejvíce. Není to věc, ze které bychom dělali kompromisy,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ještě před začátkem schůze.

Na podobnou notu v úterý ráno najel i předseda ANO Andrej Babiš. Pro MF Dnes uvedl, jaké je ideové ukotvení jeho hnutí. „Pokud jde o hodnotovou orientaci hnutí ANO, znovu zopakuji: Debata o vystoupení z NATO a EU je pro nás nepřijatelná. Stejně tak podporujeme obnovení územní celistvosti Ukrajiny včetně Krymu,“ napsal redakci Babiš.

Michálek dodal, že by byl rád, aby se Poslanecká sněmovna na konci jednání shodla na pětici bodů. „Měli bychom se shodnout na tom, že není dobře, že prohlášení, která nahrávají Putinově propagandě, zaznívají od některých politiků. Jsou to sice ojedinělé zmínky, ale bohužel destabilizují celou EU a jednotu, která je potřeba pro to, abychom to zvládli,“ vysvětlil.

Body, na kterých by se měla Poslanecká sněmovna shodnout

  • Potvrdit si, že hrozbou pro naši společnost je Putinův režim a jeho rozpínavost.
  • Potvrdit, že bezpečnostním zájmem ČR je prozápadní směřování.
  • Jsme připraveni pokračovat v podpoře Ukrajiny proti ruské agresi, budeme pokračovat v dodávkách zbraní, považujeme to za nejmenší zlo. „Alternativní scénáře, že přerušíme dodávky a Ukrajina bude kapitulovat, nejsou řešením. My Češi víme, že politika udobřování diktátorů k ničemu nevede a je to cesta do pekel,“ dodal Michálek.
  • Měli bychom se shodnout, že nebudeme zpochybňovat naše vojáky, armádu, lidi, kteří nasazují život za obranu naší země a vytrvale se připravují na všechny bezpečnostní hrozby, kterým může naše země čelit.

Zdroj: Jakub Michálek

ANO: Putin je agresor

Představitelé hnutí ANO před schůzí zopakovali, že oni budou chtít na schůzi diskutovat hrozby, které vidí ze strany vládní koalice. Předsedkyně klubu Alena Schillerová zopakovala, že chtějí hovořit o kauze milionu premiéra Petra Fialy (ODS) v podezřelé kampeličce.

Uvedla, že se hnutí na schůzi cítí omezováno a že vládní koalice má podle ní z projevů opozičních poslanců strach. „Petr Fiala se bojí našich otázek na kauzu jeho peněz v kampeličce. Během zlomku vteřiny se přihlásilo 15 zástupců koalice tak, abychom vůbec dnes nemohli mluvit,“ postěžovala si.

Na dotaz, zda jsou ochotni podpořit koalicí navrhovaná usnesení, uvedla, že ano, avšak se změnami.

„Hnutí ANO projevilo prozápadní směr už ve vládách, kde působilo, podpořili jsme vládu v proukrajinských postojích. Určitě nemáme problém podpořit usnesení o našem prozápadním směřování, o tom, že režim Vladimira Putina je režim agresora. Zatím jsme ale dostali jen draft usnesení, ke kterému máme celou řadu připomínek, a budeme chtít, aby byl upraven, nebo přijdeme s vlastním usnesením,“ dodala.

Jakuba Michálek už předem odhadoval, že se schůze skutečně protáhne až do středy. „Jsem přesvědčen, že se nám podaří dosáhnout shody na usnesení, možná to nebude dnes, ale spíše až zítra, že máme jednotu opozice i koalice,“ uvedl v úterý.

Poslanci si krátce před čtvrtou hodinou odhlasovali, že mohou jednat i po půlnoci. Po deváté hodině večerní ale schůzi přerušili.

Reklama

Doporučované