Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Babiš není bezpečnostním rizikem. I když to chcete slyšet

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ve Washingtonu jsou dodnes spokojeni, jak loajálního spojence a obchodního partnera v Babišovi kdysi nalezli.

Reklama

Pokud už jste zapomněli na atmosféru volební kampaně z roku 2021 „my, nebo Babiš, svrab a neštovice“, věřte, že nadcházejících osmnáct měsíců až do příštích voleb bude vypadat úplně stejně.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

K dnešní mimořádné schůzi Sněmovny svolané kvůli špatně poslanému e-mailu Andreje Babiše bylo řečeno skoro vše – pokud opravdu nemáte co dělat, je to užitečně strávený čas. Takže v reálu Česka v březnu 2024 ani omylem.

Celá tahle operace nám ukazuje jedinou věc. Strany vládní koalice už definitivně ztratily víru, že by mohly Babiše porazit v jakýchkoliv příštích volbách díky svému výkonu z posledních let, kdy ke svému překvapení a shodě mnoha okolností musely znovu vládnout.

Jak říkáme v poslední epizodě Šťastného pondělí: Klid, brzy to budete mít za sebou a pak – možná všech pět, možná jen někteří – budete mít zase spoustu let čas v opozici v klidu přemýšlet, co se nepovedlo a jak to příště zkusit lépe.

Politická ofenziva vládní koalice se teď povede po dvou liniích. Tou první bude zoufalá snaha zamezit Andreji Babišovi, aby mohl být znovu jmenován premiérem čistě účelovou změnou dávno vyhaslého lustračního zákona reagujícího kdysi na situaci země v roce 1991. Psal jsem o tom před týdnem a nemám k tomu co dodat.

A tou druhou označování lídra opozice za „bezpečnostní riziko“ – v průběhu uplynulého týdne se vládní politici díky upřímnosti poslance TOP 09 Ondřeje Koláře už zbavili možnosti sehrát povinné pohoršení nad Babišovým zemitým slovníkem.

Nemám ani to nejmenší proti vzletnému parlamentnímu žvanění, naopak ho považuji za nutnou podmínku demokracie, ale když se člověk s odstupem týdne podívá na celou tuhle aféru, dojde ke třem závěrům.

1) Babiš se chová jako Babiš: Vulgární, vzteklý, arogantní. Mimochodem, všimli jste si, že na konci onoho inkriminovaného e-mailu adresátovi ani slovem nepoděkoval?

2) Snad kvůli celému tomuhle aranžmá, Babišovým osobním vlastnostem a jeho minulosti máme tendenci na podobné události nahlížet dramatičtěji než v jiných případech. Ano, Babišovy složky na kohokoliv jsou proslulá záležitost, ale pokud má někdo dojem, že tahle kultura dorazila do české politiky až s ním, hluboce se mýlí. Okamžitě jsem si vzpomněl, jak se mi kdysi dávno, skoro před 20 lety, snažil jistý člen vlády vnutit svou „rešerši“ na Miroslava Kalouska, tehdy ještě předsedu opoziční KDU-ČSL. Nebylo v tom nic, co by se nedalo dohledat ve veřejných zdrojích, jen to celé působilo dost hnusně.

3) Andrej Babiš a s ním samozřejmě na povel celá jeho sestava teď při výrocích o Ukrajině chvílemi skutečně balancuje na hraně. Je to cena za to, že se mu daří udržet u sebe hlasy voličů, kteří nikdy nebudou volit strany pětikoalice. Ale zato Tomia Okamuru a jeho SPD, která jede už úplně nechutnou kolaborantskou kampaň, třeba klidně. Má to svá rizika, stejně jako když Karel Havlíček či Alena Schillerová dopředu zpochybňují korespondenční hlasování a tím i férovost celých voleb: Prostě vám to může bouchnout v ruce. Vezete se na vlně populistického volání „po míru“, ať už to znamená cokoliv, až jednoho dne tahle vlna spláchne i vás.

Jestli je kvůli tomu Andrej Babiš už teď bezpečnostním rizikem, je složitá otázka, kterou je sice možné vyřešit hlasováním sněmovní většiny, ale fakticky to nemá žádný význam. Usuzovat něco relevantního můžeme pouze z jeho premiérského období – a pardon, tehdy se jako bezpečnostní riziko nechoval. Naopak, třeba ve Washingtonu jsou dodnes spokojeni, jak loajálního spojence a obchodního partnera v něm kdysi nalezli.

Tohle všechno ale půjde při mimořádné schůzi Sněmovny stranou. Vládní strany se aktuálně z průzkumu STEM dozvěděly, že své voliče zklamaly skoro ve všem, nicméně dvě věci stále fungují: Jasné prozápadní směřování země a averze jejich příznivců vůči Andreji Babišovi a Tomio Okamurovi.

Jinými slovy – pokud už jste zapomněli na atmosféru kampaně 2021 „my, nebo Babiš, svrab a neštovice“, nadcházejících osmnáct měsíců, které scházejí do příštích voleb, bude úplně stejných. Příjemnou zábavu.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Reklama

Doporučované