Hlavní obsah

Rakušan: Obchodníci by měli co nejdřív začít hlásit podezřelé nákupy zbraní

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Po bezprecedentním útoku na filozofické fakultě budou poslanci hlasovat o dlouho připravovaném zákonu o zbraních. A na poslední chvíli ho chtějí upravit. Například obchodníci se zbraněmi budou povinně hlásit podezřelé nákupy.

Článek

Dílčí novela by měla zavést povinné hlášení podezřelého nákupu zbraní, a to ještě před účinností nového zákona. Během středeční debaty o zbraňové legislativě to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nový zákon má kvůli vytváření nového centrálního registru zbraní platit až od roku 2026.

Obchodníci se zbraněmi mají už nyní možnost upozornit policii na podezřelý nákup. Ze zákona to ale dělat nemusí. Novela, která je nyní ve třetím čtení ve Sněmovně, jim tuto povinnost ukládá. Ale zákon má platit až od roku 2026. V návrhu se navíc nijak neupřesňuje, který nákup je podezřelý.

Kulatý stůl na téma Legislativa v oblasti zbraní a střeliva svolal ministr Rakušan spolu s poslancem Petrem Letochou (STAN) jako reakci na střelbu na filozofické fakultě.

Nová legislativa vzniká už několik let a přístup veřejnosti ke zbraním nijak významně nezpřísňuje. Zavádí ale digitalizovaný centrální registr zbraní, který má v následujících dvou letech propojit informace od lékařů a držitelů zbraní s poznatky policistů.

Podle právničky Mileny Bačkovské z Ministerstva vnitra jsou už nyní pravidla pro získání zbrojního průkazu dostatečně přísná. Podmínky jsou nastavené tak, že část žadatelů neuspěje. „Bývá to až padesát procent lidí, kteří v celém tom procesu získávání zbrojního průkazu neuspějí,“ řekla na debatě Bačkovská.

Zbraně jenom pro Čechy? Nezákonné

Poslanec Radek Koten (SPD) během debaty hájil svůj pozměňovací návrh, podle kterého by cizinci neměli nárok získat zbrojní průkaz ani v případě, že splňují všechny zákonné požadavky. Nyní platí, že kdo podmínky splňuje, má nárok průkaz obdržet. „Nemůžu uvěřit, že ministerstvo tento pozměňovací návrh odmítá, pokud chce pravidla zpřísnit,“ řekl Koten.

Rakušan ale upozornil, že taková legislativa by byla v rozporu s evropským právem. „Pokusím se reagovat bez emocí. Je jasné, že se nyní do návrhů už promítají politické postoje. Omezit práva občanů zemí Evropské unie by znamenalo porušit evropské právo,“ uvedl Rakušan. Zároveň připomněl, že zkoušky nutné k získání zbrojního průkazu je nutné složit v českém jazyce.

Koten zároveň navrhuje, aby z nového zákona vypadlo zpřísnění, podle kterého mají být takzvané flobertky nově prodejné pouze držitelům zbrojního průkazu. Podle poslance SPD by to bránilo tomu, aby se „nastupující generace naučila zacházet se zbraněmi“.

Ministerstvo vnitra se k tomu ale staví odmítavě. Flobertky jsou podle Bačkovské často zneužívány k páchání trestných činů a jejich vyjmutí z kategorie palných zbraní je v českém právním systému historická anomálie.

Rakušan zároveň prosazuje povinné specializované psychologické vyšetření pro nové žadatele o zbrojní oprávnění. Návrh zákona to umožňuje, konkrétně dává vládě zmocnění rozhodnout, co přesně má být součástí povinné lékařské prohlídky. Ministr vnitra ale připustil, že pro tuto povinnost nemá ve Sněmovně vyjednanou podporu ostatních politických stran.

Psychologové a psychiatři ale tvrdí, že na takové testování nemají dostatečnou kapacitu. Krátký pohovor by podle nich případný problém neodhalil. Kritici z ANO tvrdí, že psychologické testy by například v případě střelce z filozofické fakulty nepomohly.

Nově ale mají mít ošetřující lékaři přístup do centrálního registru zbraní a mají také ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Pokud zjistí, že jejich pacient má zbraň a zároveň trpí nemocí, vadou nebo stavem, které omezují jeho zdravotní způsobilost, má mít podle nového zákona povinnost informovat policii.

Ve čtvrtek bude zákon o zbraních na programu bezpečnostního sněmovního výboru, Sněmovna by o něm měla rozhodovat na schůzi, která začne v polovině ledna.

Reklama

Doporučované