Hlavní obsah

Rakušan: Pošta nabídne „digitální dotyk“ těm, kteří chtějí být offline

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda schválila transformaci České pošty. Ta oddělí část služeb ze státního podniku do akciové společnosti. Měla by nabídnout služby a síť i soukromníkům.

Článek

Vláda schválila transformační plán České pošty. Jeho základem bude vyčlenění komerčních služeb, logistiky a balíkových služeb ze státního podniku do akciové společnosti. Včera ho schválila dozorčí rada, nyní půjde do sněmovních výborů.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na noční tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že letošní čísla v hospodaření České pošty vypadají lépe než ta loňská.

„Do kladných čísel se v tuto chvíli chceme dostat v roce 2025. V tuto chvíli primárně chceme, aby přestala dělat dluhy,“ uvedl Rakušan.

Dodal, že pro roky 2024 až 2026 bude nutné na podporu transformace České pošty uvolnit ze státního rozpočtu 4,5 miliardy korun. To podle Rakušana teprve bude muset projít Poslaneckou sněmovnou.

Česká pošta poté bude podle ministra Rakušana po transformaci fungovat jako místo, které bude obyvatelům zajišťovat „digitální dotyk“. „A to každému, kdo nebude schopen, nebo ochoten přejít na digitální komunikaci. Česká pošta má zajistit přístup obyvatel k fyzickým službám státu,“ uvedl ministra Rakušan. Detailně chce plán představit na čtvrteční tiskové konferenci.

Jako příklady uvedl, že by pošta mohla poskytovat třeba hotovostní služby pro banky, které se postupně kvůli nerentabilitě zbavují bankomatů. Využívat služby pošty by podle něj mohly i zdravotní pojišťovny.

Pošta bude podle Rakušana schopna vykonávat agendu státních úřadů, které budou omezovat své pobočkové sítě a snižovat provozní náklady. „Bude schopna vykonávat takovou agendu pro stát levněji a v obrovském teritoriálním rozsahu. Ambice je mít moderní instituci, kterou už mají státy kolem nás. Nenutí poštu do služeb, o které není zájem, ale jsou ze zákona,“ řekl Rakušan.

Budoucí podobu České pošty ministr přirovnal ke státní Správě železnic, která je vlastníkem kolejí, které využívají státní i komerční vlaky, z nichž stát získává finanční prostředky.

„Pobočková síť České pošty bude právě takovými kolejemi, které povedou do všech regionů a bude po nich moct jezdit každý, kdo bude poskytovat smysluplné produkty a služby,“ popsal.

Česká pošta projde už od začátku příštího měsíce částečnou optimalizací, kdy státní podnik uzavře 300 svých poboček z dosavadních 3200. K rušení poboček dochází ve městech, kde jich bylo více.

Reklama

Doporučované