Hlavní obsah

Rakušan vybral šéfa pošty. Uspěl stávající generál, bodoval i exšéf OKD

Foto: Profimedia.cz

Česká pošta má staronového šéfa. Ministr vnitra ukázal na Miroslava Štěpána.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan vsadil na kontinuitu, v polovině mandátu nechtěl přepřahat. I proto uspěl ve výběrovém řízení Miroslav Štěpán, který v pomyslném finále porazil jiného zkušeného manažera Michala Heřmana.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan vybral nového šéfa České pošty. Stal se jím dosavadní pověřený ředitel Miroslav Štěpán, který uspěl ve výběrovém řízení.

„Při rozhodování jsem měl k dispozici potřebné podklady a doporučení výběrové komise. Právě na základě tohoto doporučení jsem vybral nejúspěšnějšího kandidáta. Návrh ještě v souladu s předpisy projednám na vládní výboru pro personální nominace,“ řekl Seznam Zprávám vicepremiér Rakušan.

S tím, že transformace České pošty je jedním z úkolů vlády. „Věřím, že Miroslav Štěpán jako schopný manažer transformaci dotáhne úspěšně do konce,“ dodal ministr.

Podle informací Seznam Zpráv se předseda hnutí STAN rozhodoval ve finále mezi Štěpánem a Michalem Heřmanem, který v minulosti působil v pražském dopravním podniku či řídil důlní podnik OKD.

Podle zdrojů redakce blízkých vedení podniku měl Rakušan o volbě nového ředitele pošty jasno ve středu, původně měl svou volbu zveřejnit v pátek či v pondělí. Seznam Zprávy jej s dotazem oslovily ve čtvrtek v poledne, vnitro následně o své volbě informovalo veřejně.

„Do výběrového řízení na generálního ředitele České pošty jsem se přihlásil s tím, že chci uspět. Děkuji panu ministrovi za podporu. Vnímám ji tak, že transformační cesta, kterou jsme se vydali, je správná. Spolu se svým týmem budu pokračovat v nutných krocích, které vyústí v rozdělení České pošty na dva samostatné právní subjekty,“ vzkázal staronový šéf České pošty.

Státní podnik je bez řádného generálního ředitele od loňského února, kdy po dohodě s Rakušanem musel odejít Roman Knap. Poštu v současnosti řídí pověřený ředitel Miroslav Štěpán, který měl předtím na starosti poštovní služby.

Do výběrového řízení se přihlásili čtyři uchazeči. Vedle Štěpána a Heřmana i Jiří Knap a Karel Leškovský.

Poštovní svízel

Pro Víta Rakušana je Česká pošta od začátku jeho působení na ministerstvu politicky horký brambor.

Už před dvěma lety Seznam Zprávy upozornily, že tehdejší šéf podniku Roman Knap se po volbách do Poslanecké sněmovny sešel s podnikatelem Michalem Redlem, který je dnes klíčovou figurou korupční kauzy Dozimetr.

„Je to tak vždy po volbách, kdy se vše přenastavuje, všichni se snaží se všemi potkat,“ vysvětlil v únoru 2022 šéf státní firmy své setkání s mužem, který o několik měsíců později skončil mezi obviněnými. Schůzka podle Knapa patřila k těm, kde „se zjišťuje, jak se přenastavují špagáty moci a vlivu“. „V tom se každý snaží zorientovat,“ popsal tehdy.

Knapa nastartování kauzy Dozimetr a obvinění lobbisty Redla položily. Ministerstvo vnitra posléze vypsalo tendr na nového ředitele, uchazeči však nepřesvědčili. Dočasně byl loni v březnu řízením pošty pověřený Miroslav Štěpán, který nyní uspěl v dalším výběrovém řízení.

Reklama

Doporučované