Hlavní obsah

Pošta hledá nového šéfa. Přihlásili se čtyři zájemci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česká pošta by měla mít brzy nového generálního ředitele. Do výběrového řízení, které vypsalo Ministerstvo vnitra, se přihlásili čtyři zájemci.

Článek

Pošta má za sebou těžký rok. Zavřela stovky poboček, rozdala mnoho výpovědí a prodává své nemovitosti.

Další zásadní změnou pro státní podnik bude, kdo usedne začátkem roku do ředitelského křesla. Ministerstvo vnitra loni v listopadu vypsalo na tuto pozici výběrové řízení.

Resort ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že se přihlásili čtyři uchazeči.

„Budou pozváni k ústnímu pohovoru před výběrovou komisi v příštím týdnu. Ta následně předloží ministru vnitra k seznámení protokol o průběhu a závěrech výběrového řízení s pořadím kandidátů dle jejich úspěšnosti,“ uvedl mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Dodal také, jaký bude poté následující postup. „O výběru kandidáta rozhoduje ministr vnitra. Ten svou nominaci předloží Vládnímu výboru pro personální nominace.“

Jména konkrétních zájemců o post generálního ředitele resort vnitra nechce zveřejňovat. Poštu v současnosti řídí pověřený ředitel Miroslav Štěpán, který měl předtím na starosti poštovní služby. Potvrdil, že se do výběrové řízení přihlásil.

„Ano, podal jsem přihlášku do výběrové řízení,“ napsal Seznam Zprávám v SMS zprávě.

Česká pošta je bez řádného generálního ředitele od loňského února, kdy po dohodě s Rakušanem musel odejít Roman Knap. Jeho odchodu předcházelo výběrové řízení, ve kterém z deseti kandidátů nikdo neuspěl.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce od nového šéfa pošty hlavně to, aby úspěšně dokončil transformaci státního podniku, která začala minulý rok.

„Tedy hlavně dotažení finanční stabilizace, rozdělení pošty na státní a logistickou část a rozvoj pobočkové sítě jako kontaktního místa, které lidem usnadní přístup k veřejným službám,“ napsal Rakušan ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Od generálního ředitele České pošty očekávám především to, že úspěšně dokončí transformaci podniku, se kterou jsme začali v loňském roce.
Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda STAN

Opoziční poslankyně a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) očekává, že nový ředitel nastartuje novou etapu České pošty a udělá z ní moderní společnost.

„Zároveň ale doufám, že změní i stávající model fungování, kdy Česká pošta nekomunikuje například se zástupci měst a obcí. Jsem ale zvědavá, kdo se do výběrového řízení přihlásil, protože při pohledu na požadavky to vypadá, že určitou výhodu budou mít hlavně lidé ze současného vedení,“ napsala v SMS zprávě.

Požadavky na kandidáta:

  • Státní občanství České republiky nebo EU
  • Předpoklady podle § 11 odst. 2 zákona č. 353/2019 Sb., o výběru osob do řídicích a dozorčích orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu (nominační zákon), které budou projednány vládním výborem pro personální nominace
  • dosažení věku 25 let
  • svéprávnost
  • bezúhonnost
  • bezdlužnost
  • Splnění podmínek stanovených pro výkon funkce jiným právním předpisem (§ 4 odst. 1 zákona č. 451/1991 Sb., kterým jsou stanoveny některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích)
  • Vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu
  • Minimálně tři roky praxe ve vrcholovém výkonném managementu státního podniku či společnosti s majoritním podílem státu nebo minimálně pět let praxe ve statutárních orgánech / vrcholovém managementu v jiné obchodní korporaci
  • Zkušenosti v oblasti poskytování poštovních, telekomunikačních služeb nebo služeb obdobného charakteru výhodou
  • Zkušenosti s implementací transformačních změn a nových byznys modelů podniku/korporace výhodou
  • Vynikající komunikační, prezentační a organizační schopnosti, strategické a analytické myšlení a zkušenosti s integrovaným systémem řízení podniku/korporace
  • Přístup k utajovaným informacím stupně utajení Důvěrné v souladu se zákonem č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti Skutečnost, že uchazeč doposud není držitelem osvědčení přístupu k utajovaným informacím, není důvodem k vyřazení uchazeče z výběrového řízení.
  • Znalost anglického jazyka na úrovni minimálně B2

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Reklama

Doporučované