Hlavní obsah

Poště se nepodařilo prodat Jindřišskou, zájem Prahy opadl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poště se nepřihlásil žádný zájemce o koupi budovy v Jindřišské ulici.

Reklama

Praha nejspíš vzdá záměr koupit budovu České pošty v Jindřišské ulici v Praze. Seznam Zprávám to řekl pražský radní Adam Zábranský.

Článek

Česká pošta neuspěla v prvním pokusu prodat budovu v Jindřišské ulici v Praze. Zájem neprojevila žádná ze státních institucí, ani nikdo ze soukromníků.

„České poště se žádný zájemce v rámci současné nabídky na odkup nemovitosti na rohu ulic Jindřišská a Politických vězňů nepřihlásil, tedy ani nikdo nebude podávat nabídku na odkup. Aktuálně řešíme po právní stránce další postup. S prodejem komplexu v letošním roce nadále počítáme,“ napsal ve vyjádření mluvčí pošty Matyáš Vitík.

S prodejem komplexu v letošním roce nadále počítáme.
Matyáš Vitík, mluvčí České pošty

Vyvolávací cena byla 1,538 miliardy korun. Budova je na lukrativní adrese kousek od Václavského náměstí. Pro připomenutí, pošta například požadovala zachování provozu pobočky.

Pražský magistrát ještě vloni projevoval o budovu zájem. To se ale změnilo.

„Aktuálně to vypadá, že náš zájem opadne. My jsme o budovu měli předběžně zájem hlavně kvůli tomu, že řešíme, kam umístíme úředníky po skončení pronájmu ve Škodově paláci. Teď se nám objevila jiná příležitost k nákupu budovy také v centru Prahy, která je v mnoha ohledech vhodnější než Jindřišská,“ vysvětluje radní Adam Zábranský (Piráti).

Praha budovu nejspíš nekoupí

Ve vyjádření pro Seznam Zprávy radní také popsal, že Praze například nevyhovovalo zachování provozu pobočky České pošty.

„Zároveň víme, že budova bude vyžadovat náročnou rekonstrukci. Také tam zatéká v atriu. Budova je navíc kapacitně o třetinu menší než Škodův palác. Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, ale myslím, že v lednu to rozhodnutí uděláme. Zatím to vypadá, že to k tomu směřuje,“ vyjmenovává Zábranský důvody, proč zájem Prahy ochladl.

Zájemci o účast ve výběrovém řízení se měli registrovat do 20. prosince, jinak nemohli podávat obálky s nabídkami. Termín pro jejich podání byl 9. ledna.

Podívejte se, jak vypadá pobočka pošty v Jindřišské ulici v Praze:

+1

Budova vznikla mezi roky 1871 a 1890 a její první zásadní přestavba byla v letech 1896 až 1899. Další významnější přestavba se konala v letech v 1912 a 1920 až 1921. Z toho vycházelo i ocenění nemovitosti, které bylo základem pro výpočet vyvolávací ceny. V letech 1996 až 1999 stavbaři v objektu udělali generální rekonstrukci.

Prodejem nemovitostí se pošta snaží stabilizovat své hospodaření. V roce 2022 skončilo se ztrátou 1,7 miliardy Kč a propad podnik očekává i za loňský rok. Do dvou let se má podnik transformovat na provozovatele poboček a komerční Balíkovnu.

Budova v Jindřišské

Rozsáhlá novorenesanční budova byla postavena v letech 1871 až 1874 a následně rozšiřována. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. Pošta v ní nabízí široký okruh služeb, v bočním traktu s vchodem z ulice Politických vězňů sídlí ředitelství České pošty. Zajímavostí je 1780 poštovních přihrádek, které se v budově nacházejí. Některé z nich mají původní podobu, některé jsou moderní. Česká pošta v budově sídlí od roku 1873.

Reklama

Doporučované