Hlavní obsah

Rakušan: Výrok policejního prezidenta nebyl správný a neměl zaznít

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan se setkal s policejním prezidentem.

Reklama

Policejní prezident musel ministrovi vnitra vysvětlovat své výroky ohledně sexuálního násilí.

Článek

„Výrok policejního prezidenta k oznámením o sexuálním násilí nebyl správný a neměl zaznít. Mohl totiž posílit škodlivé stereotypy, které ve vztahu k sexuálnímu násilí panují,“ uvedl po schůzce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Policie podle něj v poslední době udělala hodně pro to, aby se jednání s obětmi sexuálně motivovaných útoků zlepšilo. „V tom má policie moji jednoznačnou podporu. Osobně považuji za klíčové, aby se skutečně nikdo nemusel bát nebo zdráhat tyto trestné činy nahlašovat,“ dodal.

Ministr vnitra Vít Rakušan reagoval na omluvu policejního prezidenta Martina Vondráška za výroky ohledně sexuálního násilí. Pro Aktuálně.cz Vondrášek uvedl, že „velmi často, ale velmi často, je oznámení ženy o nějakém sexuálním násilí smyšlené“.

Rakušan již dříve označil Vondráškovy výroky za „nešťastné a smolné“.

Vondrášek si za svá slova vysloužil kritiku od odborníků, kteří se zabývají pomocí obětem sexuálního násilí, stejně jako od vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Obávají se, že to může odradit skutečné oběti znásilnění, aby čin nahlásily.

V tiskové zprávě pak policejní prezident uvedl, že nechtěl problematiku bagatelizovat a že použití obratu „velmi často“ nebylo šťastné.

Později se za svá slova přímo omluvil. „V první řadě bych chtěl říci, že mne velice mrzí a je mi skutečně osobně líto, jestliže moje vyjádření vzbudilo obavy nebo se jinak dotklo kterékoli z obětí sexuálního násilí. Rozhodně to nebylo mým úmyslem, a pokud se tak stalo, upřímně se za tato svá slova omlouvám,“ uvedl pro deník Právo Vondrášek.

Policie nemá k dispozici statistiku, kolik oznámení v této věci je smyšlených, případně jde přímo o křivé obvinění. Součástí tiskové zprávy, kterou policie tento týden uveřejnila, je pouze statistika o tom, kolik oznámení bylo odloženo.

V roce 2022 kriminalisté zahájili úkony trestního řízení u 1375 podezření z trestného činu znásilnění. Z toho bylo 573 případů odloženo. Za prvních sedm měsíců letošního roku pak bylo oznámeno 790 případů, přičemž policie odložila 148 z nich.

Odborníci ale rozporují policejní interpretaci, že se tyto skutky vůbec nestaly.„Nelze kategoricky říct, že se skutek nestal. Mohlo také dojít k tomu, že se stal, ale nebylo prokázáno, že jde o trestný čin, případně nebyl dostatek důkazů. To, že to bylo odloženo podle § 159a/1 trestního řádu, neznamená, že k takovému skutku nedošlo,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Unie státních zástupců Tomáš Foldyna.

Reklama

Doporučované