Hlavní obsah

Řehka: Musíme zajistit funkční mobilizační systém

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Reklama

aktualizováno •

Náčelník Generálního štábu Karel Řehka v projevu na velitelském shromáždění řekl, že Česko nepřestane podporovat Ukrajinu a zároveň musí samo dělat maximum pro odstrašení případného agresora.

Článek

Vedení armády dnes na pravidelném velitelském shromáždění v Praze hodnotí hlavní úkoly loňského roku. Úvodní část je veřejná. S projevem v ní jako první vystoupil náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Upozornil, že Rusko do bojů posílá stále nové materiální i lidské zdroje. Považuje za nutné, aby Česko dělalo maximum pro odstrašení případného agresora.

„Musíme zajistit funkční mobilizační systém a dostatečné zásoby, abychom dokázali rychle a dlouhodobě obnovovat bojeschopnost,“ prohlásil.

Nikomu z nás není příjemné chodit po světě a říkat, že hrozí válka. Lidé to přirozeně nechtějí slyšet.
Karel Řehka, náčelník generálního štábu

Řehka už několikrát v minulosti varoval, že riziko války je reálné. Odmítá ale, že by chtěl válkou strašit.

„Nikomu z nás není příjemné chodit po světě a říkat, že hrozí válka. Lidé to přirozeně nechtějí slyšet. Nikdo nechceme být posel špatných zpráv a vyvolávat úmyslně negativní pocit. My ale musíme o hrozbách otevřeně mluvit. Problémy jsou od toho, aby se pojmenovaly, a ne aby se vymlčely,“ řekl Řehka v projevu.

Podle něj jednoduše nelze vyloučit, že se v blízké nebo vzdálenější budoucnosti ocitne země v konfliktu. „Neříkám, že se to stane, ale vyloučit to nelze. My musíme dělat vše pro to, abychom se tomu vyhnuli. V případě, že bychom se tomu nemohli vyhnout, tak aby to pro nás byla co nejmenší tragédie. Konfliktu se dá vyhnout, ale dá se vyhnout pouze tak, že budeme mít silnou obranu,“ myslí si.

Oznámil také, že Česko bude i nadále pomáhat Ukrajině. „Naše podpora napadené Ukrajiny rozhodně nepřestane. Snažíme se pomáhat, jak nejlépe dokážeme. V Polsku a našich výcvikových prostorech jsme loni vycvičili čtyři tisíce vojáků,“ dodal Řehka.

Černochová: Evropská armáda je iluzí

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve svém projevu řekla, že odmítá vizi společné evropské armády. Podle ní česká armáda musí fungovat v rámci NATO.

„NATO prochází největší proměnou od konce studené války. Významnou proměnou prochází také Evropská unie, jejíž role ve financování, průmyslu či výcviku se ukázala jako klíčová. To ale neznamená, že bychom podporovali sny o společné evropské armádě, která je jen iluzí,“ řekla ministryně obrany.

NATO prochází největší proměnou od konce studené války.
Jana Černochová, ministryně obrany

Černochová také popsala, jaké jsou před armádou dva hlavní úkoly. „Zaprvé musíme pokračovat v budování sil nasaditelných do operací kolektivní obrany. Zadruhé nás naše geografie předurčuje k roli tranzitní a týlové země a my musíme být na takovou roli připraveni.“

Hájila také nejdražší nákup v historii armády – pořízení amerických stíhaček F-35, které kritizuje hlavně opozice.

„Před pár týdny jsme podepsali dohodu o nákupu 24 letounů páté generace F-35. Tyto stroje předznamenávají novou éru. Jejich přínos pro modernizaci naší armády je nezpochybnitelný. F-35 bude také páteřním aliančním letounem,“ řekla Černochová v projevu.

Česko našlo v zahraničí zdroj munice pro Ukrajinu

Prezident Petr Pavel v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci řekl, že Česko našlo v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohlo Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery ve Spojených státech, v Německu, ve Švédsku nebo v dalších zemích zajistí financování.

Černochová doplnila, že země, které by mohly na dodávkách munice spolupracovat, účast podmiňují tím, že o nich nebudou zveřejněny konkrétní údaje.

V těchto dnech v Česku začíná výcvik dalšího ukrajinského praporu o velikosti přibližně 500 vojáků. Pokračování výcviku v letošním roce schválila loni v listopadu Sněmovna. Černochová tehdy poslancům řekla, že v Česku absolvovalo výcvik zhruba 3500 ukrajinských vojáků a dalších 500 vycvičili čeští instruktoři v Polsku.

Článek aktualizován o projev ministryně obrany Jany Černochové.

Reklama

Doporučované