Hlavní obsah

Nominaci Jana Čuřína do čela NBÚ poslanci schválili

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

V ředitelském křesle Národního bezpečnostního úřadu už brzy dojde k výměně. Současného šéfa Jiřího Langa po sedmi letech nahradí muž z Úřadu vlády. Nominaci Jana Čuřína ve čtvrtek schválil sněmovní bezpečnostní výbor.

Článek

Novým ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se stane bezpečnostní ředitel Úřadu vlády Jan Čuřín. Jako první o něm informoval server Neovlivni.cz. Současný ředitel Jiří Lang by měl skončit k 30. dubnu.

Nebylo by to první Čuřínovo angažmá v tomto úřadu. „Je to velice slušný člověk, má zkušenost z NBÚ, působil na prověrkách. Je to odborník a je schopný. Pokud by se stal ředitelem, tak to považuji za dobrou volbu,“ uvedl Dušan Navrátil, který vedl úřad v letech 2006 až 2017.

Čuřínovu nominaci na ředitele úřadu ve čtvrtek projednal sněmovní bezpečnostní výbor, což je zákonná podmínka. Bylo naplánované, že přijde osobně i premiér Petr Fiala (ODS).

„Mohu potvrdit, že pan premiér mě požádal o projednání nominace pana Jana Čuřína na funkci ředitele NBÚ na nejbližším jednání výboru pro bezpečnost, tj. ve čtvrtek,“ napsal ČTK poslanec.

Opoziční poslanec a místopředseda výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO) pro Seznam Zprávy uvedl, že s nominací Čuřína souhlasí.

Ne všichni poslanci z výboru ale o nominaci vědí nebo ho dokonce znají. Místopředseda výboru pro bezpečnost Martin Exner (STAN) si počká na čtvrteční zasedání. „Neznám ho. Počkám si na návrh. Předpokládám, že s koaličním návrhem budu souhlasit,“ řekl stručně poslanec.

Vlna odchodů

Podle Navrátila bude nutné řešit například personální situaci nebo fungování úřadu. „Bude nutné se podívat nově na systém, jak funguje. Úřad byl budovaný v 90. letech. Dnes je jiná bezpečnostní situace a budou se muset řešit například bezpečnostní rizika,“ dodal bývalý ředitel NBÚ.

Seznam Zprávy už koncem loňského roku upozornily, že Národní bezpečnostní úřad čelil vlně odchodů.

„V roce 2023 podalo výpověď z pracovního poměru 29 zaměstnanců, jinou formou ukončení (uplynutím sjednané doby, reorganizací apod.) skončil pracovní poměr dalším 10 zaměstnancům. Celkem ukončilo pracovní poměr 39 zaměstnanců,“ reagoval pro Seznam Zprávy vloni v listopadu náměstek ředitele bezpečnostního úřadu Jaromír Kadlec.

NBÚ, který zaměstnává celkem 262 lidí, tak opustila více než desetina z nich.

Ředitele Národního bezpečnostního úřadu jmenuje podle zákona vláda, která ho také odvolává. Podmínkou pro jmenování je projednání nominace ve sněmovním bezpečnostním výboru.

Hlavním úkolem NBÚ je prověřování osob, které přicházejí do styku s utajovanými skutečnostmi, a prověřování firem, které se podílejí na strategických zakázkách.

Vydáním osvědčení nebo dokladu o bezpečnostní způsobilosti úřad garantuje, že u jeho držitele nebyly zjištěny skutečnosti, které by mu bránily mít přístup k utajovaným informacím nebo vykonávat citlivé činnosti.

Hlavní úkoly NBÚ

  • Rozhoduje o vydání osvědčení fyzické osoby, osvědčení podnikatele a o vydání dokladu o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby a o zrušení platnosti osvědčení fyzické osoby, osvědčení podnikatele a dokladu.
  • Plní úkoly v oblasti ochrany utajovaných informací v souladu se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii, Organizaci Severoatlantické smlouvy a z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána.
  • Ve stanovených případech povoluje poskytování utajovaných informací v mezinárodním styku, vede ústřední registr a schvaluje zřízení registrů.
  • Provádí výkon kontroly a ukládá sankce za nedodržení povinností stanovených zákonem.

Zdroj: Národní bezpečnostní úřad

Reklama

Doporučované