Hlavní obsah

Šéf státních lesů končí, podle Jurečky jako manažer chyboval

Foto: ČTK

Odvolaný generální ředitel Josef Vojáček.

Reklama

aktualizováno •

Státní firmu po konci Josefa Vojáčka má vést dočasně pověřený ředitel. Podle informací Seznam Zpráv by nejspíše mělo jít o Jiřího Grodu, který je momentálně lesním správcem ve Vítkově na Opavsku.

Článek

Místopředseda vlády a „provizorní“ ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka.

Potvrdily se tak informace, které v pondělí večer přinesly Seznam Zprávy.

Oficiálním důvodem k odvolání mají být podle tiskové zprávy vydané k odvolání „zejména manažerská pochybení generálního ředitele a neefektivní reorganizace státního podniku“.

„Lesy České republiky spravují polovinu všech našich lesů a mají zásadní vliv nejen na boj s kůrovcem, ale i na obnovu našich lesů a jejich adaptaci na klimatickou změnu. Při problémech, se kterými se lesníci musí potýkat, není možné řídit podnik centrálně z několika málo míst, naopak je třeba naslouchat těm, kteří nejlépe znají daný region, a podle toho přijímat efektivní opatření v místě. Bohužel změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Státní firmu po konci Josefa Vojáčka má vést dočasně pověřený ředitel.

Podle informací Seznam Zpráv ze dvou vysoce postavených zdrojů by mělo jít o Jiřího Grodu, který je momentálně lesním správcem ve Vítkově na Opavsku. Má blízko jak k Marianu Jurečkovi, tak k jeho stranickému kolegovi Zdeňku Nekulovi, který jej má ve funkci ministra v lednu nahradit. Následovat by mělo výběrové řízení, kde by měl být vybrán definitivní ředitel státního podniku.

Josef Vojáček po odvolání uvedl, že rozhodnutí ministra Jurečky respektuje. „Děkuji za spolupráci, zvládnutí kalamity a překonání zřejmě nejvíce krizového období státního podniku všem zaměstnancům a partnerům Lesů ČR. Zisk ve výši více než 4 miliardy v letošním roce je toho vizitkou. Svému nástupci přeji hodně úspěchů,“ napsal Vojáček ve stanovisku, které zaslal redakci Seznam Zpráv.

Napojen na Faltýnkovu větev

Dosavadní generální ředitel Vojáček byl před svým nástupem do Lesů ČR čtyři roky šéfem jiného státního podniku – Vojenských lesů a statků. Rodák z Olomouce do této předchozí funkce nastoupil v roce 2014, a to poté, co se součástí Sobotkovy vlády stalo hnutí ANO a převzalo i resort obrany.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dával Vojáčka a jím řízený vojenský podnik za příklad, jak správně v lese hospodařit. „Ředitel vojenských lesů je absolutně v pohodě, nemá žádný problém. On sice těží desetkrát méně než Lesy ČR, 1,3 milionu kubíků, z toho 300 tisíc kůrovce a nemá žádnou kalamitu,“ prohlásil Babiš v roce 2018.

Generálním ředitelem Lesů ČR se Vojáček stal v roce 2018, právě za premiéra Babiše. Ve funkci tehdy vystřídal odvolaného Daniela Szóráda, Babišem kritizovaného, který byl nominantem nynějšího vicepremiéra Jurečky z období, kdy byl nynější předseda lidovců ministrem zemědělství v Sobotkově vládě.

Szóráda v květnu 2018 odvolal tehdejší ministr zemědělství Jiří Milek. Vojáček se následně přihlásil do výběrového řízení a zvítězil. Už před samotným konkurzem byl ale považován za jasného favorita.

V Babišově hnutí měl Vojáček velmi blízko hlavně k „hanácké“ větvi kolem Jaroslava Faltýnka. Když přešel do Lesů ČR, nabral do podniku několik manažerů z Faltýnkova okruhu.

Přes Vojáčkovo spojení s předchozí politickou garniturou i mnozí kritici připouštějí, že se mu jako generálnímu řediteli podařilo ekonomickou situaci Lesů ČR zlepšit, i když se několik let potýkaly s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou.

Kritiku i od podřízených lesníků ale sklidil třeba za loňskou reorganizaci podniku, o čemž nyní hovoří i Marian Jurečka, nebo za nedávnou výměnu části lesních pozemků právě s Vojenskými lesy a statky. Předmětem sporů a dohadů jsou i kontrakty na lesnické práce, v nichž v posledních letech byly často úspěšné firmy z holdingu Agrofert, jejichž konečným vlastníkem je dnes už bývalý premiér Babiš.

Budoucí ministr informován

V politických i lesnických kuloárech se výměna ředitele bere jako „lidovecká odplata“ za někdejší odvolání Daniela Szóráda. K ministru Jurečkovi má blízko i jeho bratr Luděk Szórád, který působí jako jednatel ve společnosti Kloboucká lesní.

Budoucí lidovecký ministr Zdeněk Nekula byl o odvolání Vojáčka dopředu informován. Sám to pro Seznam Zprávy dnes potvrdil.

Konec generálního ředitele se patrně odrazí i v personálních změnách na nižší úrovni. Podle zatím nepotvrzených informací se někteří z dalších členů dosavadního top managementu Lesů ČR rozhodli rezignovat. Mělo by jít o Vladimíra Krchova, který byl doposud ředitelem lesního a vodního hospodářství, a také Pavla Krpatu, správního ředitele.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová informace o jejich možné rezignaci nechtěla komentovat. Sdělila, že firma se chystá k aktuální situaci vydat tiskovou zprávu.

Reklama

Doporučované