Hlavní obsah

Senát vládě shodil pandemický zákon. Co se bude dít dál?

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek bude muset znovu obhajovat novelu přes opozičními poslanci.

Reklama

Vláda má několik možností, jak protlačit novelu pandemického zákona. Do hry ale může zasáhnout i Ústavní soud nebo nouzový stav.

Článek

Horní komora Parlamentu těsnou většinou zamítla vládní návrh novely pandemického zákona. Ten současný přitom přestane platit už 28. února. Proti byli i někteří senátoři vládní koalice.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že to považuje za zpětnou vazbu. Koalice se podle něj poradí, jak se situací naložit.

Co bude s pandemickým zákonem? Skončí v březnu všechna opatření? Ve hře je několik variant.

1. Poslanci Senát přehlasují

Novela se teď vrací do Poslanecké sněmovny, kde většinu drží vládní strany a kde už jednou poslanci novelu schválili. Poslanci mohou senátory přehlasovat, a zákon tak poputuje rovnou k rukám prezidenta Zemana. Ten avizoval, že novelu podepíše.

Jenže situaci může zkomplikovat opozice, zejména SPD Tomia Okamury, který minulý týden sáhl kvůli pandemickému zákonu k obstrukcím.

Koalici se podařilo zákon protlačit Sněmovnou i přes obstrukce pouze za pomoci stavu legislativní nouze a zkrácení doby projevu jednotlivých poslanců.

2. Zákon přestane platit

Od 1. března by Česko nemělo zákon, na základě kterého může (s výjimkou nouzového stavu) vyhlašovat plošná opatření. Většina proticovidových opatření má být tou dobou podle prohlášení vlády už zrušená, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale v Senátu prohlásil, že zákon potřebuje i na první polovinu března.

A to kvůli zákonnému rámci pro protikoronavirová opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních. Zároveň varoval před komplikacemi při cestování do zahraničí. Bez pandemického zákona podle něj nebude možné získávat informace o prodělaném negativním testu na SARS-CoV-2, a cestování se tím ztíží. Náprava podle něj bude trvat v řádu týdnů.

3. Vláda vyhlásí nouzový stav

Ministr zdravotnictví Válek po jednání v Senátu řekl, že pokud nebude platit pandemický zákon, bude 1. března žádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu.

Nouzový stav by vládě umožnil vydávat plošné restrikce. Ministr přislíbil, že by v takovém případě byl ohledně vydávání opatření zdrženlivý.

4. Prodlouží se platnost stávajícího zákona

Nabízí se ale i jiné řešení. Několik senátorů z řad odpůrců novely prohlásilo, že by podpořili prosté prodloužení stávajícího pandemického zákona. Vláda by tak mohla navrhnout novelu, která by byla do písmene stejná jako stávající zákon, pouze s platností do konce listopadu. Senát by takovou novelu zřejmě podpořil.

„Lze stihnout prodloužení současného zákona do konce února,“ řekl senátor Michael Canov (SLK), který hlasoval pro zamítnutí novely.

Pokud bude novela pandemického zákona skutečně uzákoněna, SPD se ji pokusí napadnout u Ústavního soudu. Aby získala potřebné podpisy 41 poslanců, muselo by ji podpořit ještě opoziční ANO. Nebo 17 senátorů, které však Okamura zřejmě nesežene. Je ale možné, že 17 senátorů zformuje někdo jiný.

Současná verze zákona u Ústavního soudu uspěla, kritici ale poukazují na sporné body novely, například nařizování karantény prostřednictvím SMS. Na rozdíl od původního pandemického zákona navíc podle kritiků u novely nebyl důvod sáhnout k takzvané legislativní nouzi, a Sněmovna tak podle nich novelu schválila protizákonně. I z tohoto důvodu by nakonec mohl Ústavní soud novelu zrušit.

Podle Válka je vhodné, aby pandemický zákon platil do konce listopadu, protože je možné předpokládat, že na podzim se epidemie znovu objeví. Ministerstvo podle něj pracuje na úpravě zákona o ochraně veřejného zdraví, který by měl propříště stanovit pravidla pro zvládání všech epidemií, nejenom covidu-19.

„Jsem připraven v půlce června předložit vládě, poslancům a senátorům návrh zákona k diskuzi,“ řekl dnes v Senátu Válek. Nový zákon o ochraně veřejného zdraví by podle něj mohl začít platit ke konci roku.

Reklama

Doporučované