Hlavní obsah

Senát zamítl novelu pandemického zákona

Ministr Válek v Senátu neuspěl.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci mohou Senát nakonec přehlasovat. Prezident avizoval, že zákon podepíše.

Článek

Pro zamítnutí novely pandemického zákona hlasovala těsná většina 32 ze 62 přítomných senátorů, zákon se tak vrací do Poslanecké sněmovny. Senátoři diskutovali o novele osm hodin, desetkrát na plénu vystoupil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Sporná vládní novela rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožňuje posílat lidi do karantény či izolace prostřednictvím SMS.

Válek i přes zamítnutí novely senátorům poděkoval. „To takhle prostě se zákony je. V každém případě se těším možná na nějaká budoucí setkání, to uvidíme, jak se bude všechno vyvíjet, jak se bude vyvíjet osud můj a řady dalších,“ řekl.

Hned na začátku jednání Válek obhajoval nutnost prodloužení pandemického zákona kvůli některým opatřením v březnu a užitečnosti kvůli možnému návratu epidemie po létě.

„Pokud nebude pandemický zákon, abych mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,“ řekl Válek.

Odpůrci novely z řad senátorů ale oponovali tím, že vláda může pouze požádat o prodloužení platnosti stávajícího zákona, bez dalších změn. „Lze stihnout prodloužení současného zákona v prodlouženém znění do konce února. Nelze v lednu předkládat podle legislativní nouze novelu kvůli něčemu, co má nastat za tři čtvrtě roku,“ upozornil ministra senátor Michael Canov.

Senátoři řečnili, ministr hrál karty

Prodloužení platnosti pandemického zákona je podle Válka nutné k tomu, aby mohla dál platit opatření v domovech pro seniory a v lůžkových zdravotnických zařízeních, a to alespoň první týden či dva v březnu. Současná verze pandemického zákona přestane platit na konci února.

Senátor Jan Horník (STAN) během projevu upozornil na to, že zatímco senátoři hovoří od řečnického pultíku, ministr Válek hraje na telefonu karty.

Někteří jeho kolegové Válka při hře vyfotili a snímky umístili na sociální sítě. Později je ale smazali.

Senát poté vyhlásil polední přestávku dříve, než bylo v plánu. A to i kvůli zdravotním problémům ministra Válka, který si postěžoval na vyhřezlou ploténku. O přestávce si senátoři s ministrem hraní karet vyříkali. Několik senátorů se poté plénu omluvilo za to, že si hrajícího ministra vyfotili, podle nich to nebylo vhodné. Z diskuze s ministrem o polední pauze prý bylo jasné, že se Válek velmi dobře orientuje v tom, o čem jednotliví řečníci hovořili.

Podle Válka je vhodné, aby pandemický zákon platil do konce listopadu, protože je možné předpokládat, že na podzim se epidemie znovu objeví. Ministerstvo podle něj pracuje na úpravě zákona o ochraně veřejného zdraví, který by měl propříště stanovit pravidla pro zvládání všech epidemií, nejenom covidu-19.

Pokud nebude pandemický zákon, abych mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav.
Vlastimil Válek, TOP 09, ministr zdravotnictví

„Jsem připraven v půlce června předložit vládě, poslancům a senátorům návrh zákona k diskuzi,“ řekl Válek. Nový zákon o ochraně veřejného zdraví by podle něj mohl začít platit ke konci roku.

Výbory doporučily schválit i zamítnout

Výbory se k pandemické novele postavily rozdílně. Zatímco většina členů garančního zdravotnického výboru doporučila plénu schválení předlohy, ústavně-právní výbor naopak jednomyslně doporučil její zamítnutí. Část senátorů tvrdí, že některá ustanovení pandemické novely mohou být v rozporu s Ústavou. Vadí jim také zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze.

„Je to právní zmetek, paskvil,“ řekl v Senátu místopředseda ústavně-právního výboru Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Výbor kritizoval především nařízení karantény pomocí SMS, ale i další změny, které novela přináší.

Protesty proti zákonu oznámila na pražský Klárov v blízkosti senátních budov iniciativa Chcípl PES. Odpůrci přijetí předlohy demonstrovali už při sněmovním projednávání předlohy. Konvoj aut z různých koutů republiky dorazil do Prahy už ve středu večer, ve čtvrtek odpoledne bylo na prostranství nedaleko senátních budov několik desítek demonstrantů. Lidé si většinou povídali a popíjeli nápoje, což doplňovaly přenosy z jednání senátorů.

Parlamentní komory schvalují pandemickou novelu v době, kdy vláda oznámila uvolňování protikoronavirových opatření. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ohlásil, že od března zůstane prakticky už jen nošení respirátorů.

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných proticovidových opatření mají platit podle sněmovního znění novely do konce listopadu. Platný zákon předpokládá jejich účinnost jen do 28. února. I po zamítnutí v Senátu by Sněmovna měla mít dost času vypořádat se s verdiktem horní komory tak, aby vyšla ve Sbírce zákonů do konce února. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše.

Reklama

Doporučované