Hlavní obsah

Sněmovna se dvakrát sejde na mimořádné schůzi, počítá s nočním jednáním

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna.

Reklama

Poslance v květnu čekají dvě mimořádné schůze. Jedna bude nejspíš zase přes noc.

Článek

Pokud nezařadíte na program dnešní schůze naše návrhy k zákonům týkajícím se energií, svoláme k nim mimořádnou schůzi. S takovým vzkazem ještě před dnešním zahájením jednání Poslanecké sněmovny přišlo hnutí ANO.

Jak slíbilo, tak učiní. „Návrh podáme do konce tohoto týdne. Ještě to musíme projednat, abychom se trefili do vhodného termínu,“ řekla Seznam Zprávám předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Termín druhé mimořádné schůze už je jistý. Uskuteční se v úterý 3. května. Svolává si ji sama vládnoucí koalice.

Na mimořádné schůzi chce projednat všechny návrhy, které v minulých týdnech a měsících opozice blokovala. Namátkou korespondenční volbu, střet zájmů či zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv, které mělo přijít na přetřes dnes. Jen schválení programu však kvůli aktivnímu řečnění politiků z ANO a SPD však trvalo tři a půl hodiny.

„Chceme dát všechny ty návrhy souhrnně na jednu schůzi, která bude nejspíš trvat dlouho,“ naznačuje předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), že by poslanci mohli nejspíš opět jednat i přes noc.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO avizovala možné svolání mimořádné schůze ze strany nejsilnější opoziční strany už na úterní tiskové konferenci před začátkem jednání.

„Naše návrhy vláda opakovaně odmítala. Mám tady 50 podpisů poslanců hnutí ANO na svolání mimořádné schůze,“ mávala na tiskové konferenci před zahájením jednání červenými deskami s podpisy. Poslanci očekávaně jimi navrhované body neschválili.

Hnutí ANO přišlo se třemi návrhy. Jedním je novela zákona o DPH, kterou chce osvobodit dodávání elektřiny a plynu od daně. Nyní je zdaněno 21 procenty. Podle odhadu, který uvádějí v návrhu, by to veřejné rozpočty mělo stát dvě miliardy korun ročně.

„Schválením návrhu dojde ke zmírnění situace, která nejvíce dopadá na nízkopříjmové rodiny a malé podnikatele,“ stojí v odůvodnění.

Osvobodit od DPH by chtěli i dodávání pohonných hmot. I tam činí 21 procent. „Toto by byla účinná pomoc, zhruba desetikoruna na litr. Lidem by pomohla, i když ceny na čerpacích stanicích se už utrhly ze řetězu,“ uvedla Schillerová. Odhad dopadu na veřejné rozpočty návrh přímo neuvádí. Počítá jen se čtvrtletním odhadem ve výši jednotek miliard korun.

Poslanci v úterý začali jednat ve 14 hodin. Program schůze schvalovali tři a půl hodiny kvůli dlouhým proslovům a návrhům poslanců z opozičních ANO a SPD. Obě strany přitom předtím avizovaly, že nechtějí schůzi obstruovat.

Reklama

Doporučované