Hlavní obsah

Spolupráce ANO a SPD? Koalice se sestavují po volbách, říká Schillerová

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO a místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová.

Reklama

ANO podle Andreje Babiše neusiluje o voliče SPD, ale o zrazené voliče vládních stran. Na celostátním sněmu hnutí v sobotu novinářům řekl, že za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách v roce 2025.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš využil sobotní sněm k tomu, aby oznámil, jaké volební zisky by jeho hnutí chtělo urvat. Kromě toho, že považuje za nutné vyhrát blížící se evropské volby, komentoval také volby do Sněmovny v roce 2025.

Na tiskové konferenci totiž padaly dotazy, zda si ANO umí představit případnou koaliční spolupráci s SPD v případě sestavování vlády.

Schillerová: Chceme vyhrát tak, aby bez nás nešlo sestavit vládu

„Nebudeme se vyjadřovat k nějakým koalicím, ty se sestavují po volbách. Chceme vyhrát parlamentní volby tak, aby bez nás nešlo sestavit žádnou vládu,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu ANO a místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová (ANO).

Ani Babiš při celostátním sněmu hnutí v Praze na dotazy ohledně případné spolupráce s SPD jednoznačně neodpověděl.

„To jsou furt dotazy na koalici. Když dostaneme 50 procent, tak to je ta odpověď. Všichni vědí, co jsme a co máme za sebou. Ohledně SPD? To má některé skvělé poslankyně. V některých věcech se lišíme s SPD. Neusilujeme o voliče SPD, ale o voliče pětikoalice,“ odpověděl Babiš na otázku, zda si umí představit spolupráci s SPD.

Andrej Babiš v sobotu na sněmu ANO na pražském Chodově obhájil funkci předsedy, stejně jako Karel Havlíček post prvního místopředsedy.

Novým místopředsedou opozičního hnutí ANO se stal poslanec Robert Králíček, člen sněmovních výborů pro bezpečnost a pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Další místa řadových místopředsedů obhájili bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, šéfka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová a dřívější předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Vedení hnutí ANO po sněmu

Andrej Babiš - předseda hnutí

Karel Havlíček - první místopředseda

Richard Brabec - místopředseda

Alena Schillerová -místopředsedkyně

Radek Vondráček - místopředseda

Robert Králíček - místopředseda

Premiér Petr Fiala (ODS) poblahopřál Babišovi k opětovnému zvolení do čela opozičního hnutí ANO. Přeje si, aby se Babiš ve Sněmovně choval víc jako politik než jako král chaosu, osobních útoků, polopravd a lží, uvedl Fiala na sociální síti X.

Reklama

Doporučované