Hlavní obsah

Státní podnik otevřel cestu národnímu parku. Odvolal svůj „zásadní nesouhlas“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mapy.cz

Hrad Křivoklát jako středobod lesnatého regionu, v němž už nyní platí pravidla chráněné krajinné oblasti s několika rezervacemi, a přece tu vláda chce vyhlásit národní park.

Reklama

Zamítavý postoj k vyhlášení národního parku na Křivoklátsku otočil další státní podnik. Po Lesích České republiky i Vojenské lesy a statky. Nyní usoudily, že přísná ochrana území neohrožuje strategické zájmy resortu obrany.

Článek

Chystanému vyhlášení národního parku v oblasti Křivoklátska zmizela z cesty další překážka. Plánům z programu Fialovy vlády, proti nimž protestuje většina obcí a lidí žijících v regionu, se přestal vzpouzet další státní podnik hospodařící ve zdejších lesích.

Poté, co loni v únoru stáhly své ostré námitky proti vyhlášení parku Lesy České republiky, zařadily definitivně zpátečku už i Vojenské lesy a statky.

Změnu postoje potvrdil Seznam Zprávám mluvčí podniku Jan Sotona. „V rámci celého procesu pominuly důvody, kterými byly tyto podněty (podání námitek) motivovány,“ uvedl. Plánovaný park prý už neohrožuje strategické záměry resortu obrany.

Původně přitom státní firma vyjádřila vůči myšlence národního parku na Křivoklátsku „zásadní nesouhlas“. Nelíbilo se jí, že by součástí parku na jeho severozápadním okraji, poblíž obce Bratronice, měly být i armádní pozemky, které jsou „důležité pro obranu státu“.

Firma názor změnila, poté co se dohodla s civilními Lesy České republiky na směně zhruba 500 hektarů v inkriminované lokalitě. Dostane za ně náhradní pozemky s obdobnou výměrou v Brdech.

Foto: Ministerstvo životného prostředí ČR

Mapka uvažovaného parku.

Také Lesy České republiky nejdříve s parkem nesouhlasily.

Generální ředitel Dalibor Šafařík uvedl, že stav lesů na Křivoklátsku je v „zásadním rozporu“ s definicí pro vyhlášení národního parku. „Nejedná se o přirozené a člověkem málo ovlivněné či pozměněné ekosystémy,“ napsal Šafařík v podaných námitkách.

Následnou otočku vysvětlil větou: „Námitky k záměru vyhlášení národního parku Křivoklátsko jsme vzali zpět s tím, že respektujeme politickou dohodu směřující k naplnění programového prohlášení vlády.“

Na čí pokyn postoj přehodnotil, generální ředitel nesdělil, avšak lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík uvedl: „Řídíme se programovým prohlášením vlády, které platí pro všechny resorty i jejich podřízené organizace – tedy i pro Lesy ČR.“

Obce na Křivoklátsku, jež proti vyhlášení parku bojují, se domnívají, že se managementy obou státních podniků podvolily tlaku z vládních kruhů.

„Je to podle mě u obou podniků úplně stejné,“ řekla starostka obce Karlova Ves Iveta Kohoutová, která stojí v čele Svazku obcí Křivoklátska. I tento svazek se podle Kohoutové zajímal o to, zda Vojenské lesy a statky své námitky stáhly. Ze strohé odpovědi, kterou na konci ledna získal z Ministerstva životního prostředí, ale podle starostky nic takového nevyplynulo.

Starostové se i přes aktuální situaci s vyhlášením parku smířit nehodlají, jsou přesvědčeni, že místní přírodu velmi dobře chrání nynější CHKO Křivoklátsko.

Reklama

Doporučované