Hlavní obsah

Sto Čechů chce jít válčit na Ukrajinu. „Dobře si to promyslete,“ radí Šedivý

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministerstvo obrany eviduje zatím sto Čechů, kteří by se chtěli zapojit do války na Ukrajině. „Měli by si řádně promyslet, do čeho vlastně jdou a že mohou být také přivezeni v rakvi,“ varuje bývalý náčelník Generálního štábu.

Článek

V Česku se hlásí první zájemci, kteří by chtěli se zbraní v ruce bránit Ukrajinu. Prezident Miloš Zeman se staví v principu příznivě k možnosti vydání výjimek pro Čechy, aby mohli bojovat na Ukrajině. Ve čtvrtek o tom bude mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Ministerstvo obrany Seznam Zprávám oznámilo, že už mají stovku žádostí.

„Žádosti o povolení výjimky k působení českých občanů v ozbrojených silách jiného státu eviduje jak Ministerstvo obrany, tak Kancelář prezidenta republiky, proto lze těžko uvést konkrétní počet, některé se mohou duplikovat. Za resort obrany můžeme uvést, že aktuálně evidujeme zhruba 100 oficiálních žádostí,“ uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení.

Za resort obrany můžeme uvést, že aktuálně evidujeme zhruba 100 oficiálních žádostí.
Jakub Fajnor, tiskové oddělení Ministerstva obrany

Fiala novinářům v pondělí řekl, že chce od prezidenta vyjasnit, nakolik bude ochoten povolovat účast občanů České republiky v bojích na Ukrajině. S individuálními případy, aby dotyční nebyli potrestáni, by premiér souhlasil. Uvedl také, že úřady nemají informace o počtech lidí, kteří by do bojů na Ukrajině odejít chtěli.

Podle branného zákona jim totiž nyní hrozí až pět let vězení.

Co hrozí samozvaným bojovníkům

Občan České republiky, který v rozporu s jiným právním předpisem koná službu ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.

- § 321 Trestní zákoník

Bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že podle něj bude ze strany Čechů zájem malý.

Jak vnímáte, že by mohli Češi mohli začít jezdit bojovat na Ukrajinu?

Tak jestli skutečně chtějí a budou mít povolení prezidenta, jak to říká náš zákon, pak si myslím, že není důvod pro ty, kteří tam chtějí jít bojovat za Ukrajinu, aby tam neodešli.

Bude mezi Čechy velký zájem?

Myslím si, že to bude zájem spíš výjimečný, než že půjde o masovou záležitost.

Co byste doporučil lidem, kteří s tam chystají? Měli by mít základní výcvik?

Aby si řádně promysleli, do čeho vlastně jdou a že mohou být také přivezeni v rakvi.

O jaké typy lidí by mohlo jít?

Jsou to dva typy. Jeden typ lidí cítí odpovědnost za to, co se děje kolem nich a nechtějí se jen dívat, jak se někde jinde zabíjí lidé. A druhá skupina, to jsou dobrodruzi, kteří v tom vidí nějaké dobrodružství, myslím, že to je skupina lidí, kteří do podobných situací jdou.

Podle českého práva je zapojit se do bojů nepřípustné. Výjimku může udělit prezident. Zatím se nikdo veřejně nepřihlásil k tomu, že pojede. Je to pro případné zájemce citlivá věc, že to drží v tajnosti?

Ono je to nepříjemné proto, že by se jejich rodinní příslušníci mohli střetnout s nějakými nevhodnými reakcemi a podobně.

Vidíte možnost, že by se čeští profesionální vojáci do bojů zapojili ze své vlastní iniciativy, třeba během své dovolené?

Myslím, že ne.

Takže vojáci by tam nemohli jít?

Voják bývalý, vysloužilý, ale určitě ne ti v aktivní službě.

Reklama

Doporučované