Hlavní obsah

Pomalý postup na Ukrajině Putina frustruje. Válku může eskalovat

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin je i v rámci Kremlu izolovaný, tvrdí zpravodajské zdroje televize NBC News.

Reklama

Vladimir Putin už není racionálním a chladným hráčem jako dříve, shodují se západní politici. Mluví spíše o frustrovaném, izolovaném a do kouta zahnaném muži s narušenou psychikou.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ruský prezident Vladimir Putin je stále více frustrovaný z pomalého postupu při dobývání Ukrajiny, myslí si americké tajné služby. Hned několik současných i bývalých zpravodajců to sdělilo televizi NBC News s tím, že výsledkem může být ještě větší eskalace a násilí z ruské strany.

Putin je podle amerických tajných služeb rozzuřený z toho, že obří ruská armáda nepostupuje tak rychle, jak si představoval, a ruskou ekonomiku navíc drtí západní sankce. Sám Putin je navíc údajně v Kremlu značně izolovaný, mimo jiné i kvůli obavám z koronaviru.

„Byl zjevně zaskočen mírou ukrajinského odporu,“ řekl televizi americký demokratický senátor Mark Warner, který vede senátní výbor pro zpravodajské služby. „Izoloval se sám. V Kremlu moc nebyl… má stále méně informací a ty jsou od patolízalů,“ říká senátor, podle něhož je Putin zahnaný do kouta.

Tajné služby sice otevřeně nemluví o tom, že by Putin trpěl nějakou psychickou poruchou, pozorují ale změny v jeho chování. Ruský vůdce byl přitom vždy známý svým uměním neprojevovat emoce, což se připisuje i jeho výcviku a působení v KGB.

Nyní se ale zdá, že jeho klid a racionalita ustupují. Svědčí o tom například jeho hodnocení ukrajinského vedení, o němž mluvil jako o zdrogovaných neonacistech, nebo hodnocení Západu jako „impéria lží“.

Podle republikánského senátora Marca Rubia zřejmě trpí blíže neurčenými neuropsychologickými problémy. Rubio to řekl televizi CNN, později tweetoval následující: „Přál bych si sdílet víc, teď ale mohu říci jen to, že je zjevné, že s Putinem něco není v pořádku. Zabijákem byl vždycky, teď má ale jiný a významný problém. Bylo by chybou si myslet, že by Putin před pěti lety jednal stejně.“

Změna chování, emotivní výrazy

Bývalá ministryně zahraničí a poradkyně pro národní bezpečnost Condoleezza Riceová, která s Putinem absolvovala řadu jednání, vidí nyní „jiného a nevyzpytatelného“ muže.

Podobný názor má i generál H. R. McMaster, který krátce sloužil v administrativě Donalda Trumpa jako poradce pro národní bezpečnost: „Nemyslím, že je to racionální hráč,“ řekl o Putinovi. „Všichni kolem něj mu říkají, co chce slyšet. Žije v bublině,“ citoval ho list The Washington Post.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová odmítla na tiskové konferenci Putinův psychický stav komentovat, řekla ale, že jeho rétorika i akce jsou hluboce znepokojivé.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Totožné hodnocení ruského vůdce přichází i z jiných zemí. Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je Putin jiným politikem, než s jakým se setkal před třemi lety v jižní Francii. „Putin mu dal pět hodin historického revizionismu,“ hodnotil poslední schůzku obou politiků nejmenovaný zdroj deníku The Washington Post.

Výmluvné byly i snímky Putina sedícího u dlouhého stolu v Kremlu, které se staly rychle terčem vtipů na sociálních sítích – jako kdyby se chtěl ruský prezident izolovat i od těch, s nimiž právě mluví. Několik metrů ho neoddělovalo jenom od zahraničních státníků, ale i od členů vlastní vlády.

O politikovi, který je „z jiného světa“ a odtržený od reality, mluvila ostatně už v roce 2014 po anexi Krymu tehdejší německá kancléřka Angela Merkelová.

To nejhorší může ještě přijít

Vývoj posledních hodin dává obavám tajných služeb za pravdu. Ke Kyjevu se blíží více než 60 kilometrů dlouhá kolona ruské vojenské techniky, která často jede i ve třech proudech vedle sebe. Kreml také čím dál častěji zmiňuje jaderné zbraně.

Zintenzivnění bombardování a leteckých útoků zažívá už nyní Charkov, to nejhorší ale může ještě přijít: „Bohužel očekávám, že to horší ještě přijde a válka se stane krvavější,“ předpovídá Michael Kofman, expert na ruskou armádu z think-tanku CNAS (Center for New American Security).

Rusko podle něj podcenilo ukrajinský odpor a myslelo si, že Ukrajinu dobude jen rychlým postupem speciálních jednotek a s omezeným využitím dělostřelectva.

„Pravdou je, že velká část ruského vojska teprve musí vstoupit do války, mnoho vojenských schopností zůstává nevyužito,“ podotýká expert. Američtí představitelé v pondělí oznámili, že ukrajinské hranice už překročily tři čtvrtiny vojáků, které Kreml u hranic shromáždil.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Kofman upozorňuje i na další ruské chyby – fakt, že Rusové nezničili ukrajinskou protivzdušnou obranu, i to, že na celé čáře prohrávají informační válku. Celý svět až na výjimky typu vazalských režimů Sýrie či Venezuely vnímá Rusko jako agresora a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako skutečného hrdinu svého národa.

Přicházejí také zprávy o demoralizovaných ruských vojácích, kterým řekli, že jdou osvobozovat Ukrajinu a že je místní budou vítat.

Snaha zvítězit všemi prostředky je vidět i na povolání žoldnéřů z takzvané Vágnerovy armády, kteří mají podle informací listu The Times za úkol zabít prezidenta Zelenského a další představitele a obhájce svobodné a nezávislé Ukrajiny.

Sám Zelenskyj v neděli v noci britskému premiérovi Borisi Johnsonovi řekl, že o osudu Ukrajiny rozhodne následujících 24 hodin. V těch se jeho krajané ubránili, to horší je ale možná ještě před nimi.

Reklama

Doporučované