Hlavní obsah

Tady volí lidovce skoro všichni. Na Jurečku už ale náladu nemají

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Obec Sudoměřice.

Reklama

Lidovci v obci Sudoměřice na jihu Moravy vyhrávají jedny komunální volby za druhými. I z této tradiční bašty KDU-ČSL teď ale od voličů zaznívají hlasy, že šéf strany Marian Jurečka má jako předseda skončit.

Článek

Těžko hledat v Česku obec, která by byla lidovcům věrnější. V jihomoravských Sudoměřicích vyhrála KDU-ČSL komunální volby v letech 2014, 2018 i 2022.

Už i tady je ale nyní znát nespokojenost. Nikoliv s místními straníky, ale především s vedením partaje. A hlavně s předsedou a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou.

Měl odejít jako Prymula

„Tady vždy vyhrají lidovci, starosta je za ně. Osvědčili se a pracují pro vesnici, vyhráli jsme Vesnici roku. Volila jsem je ne kvůli straně, ale kvůli zdejším politikům,“ svěřuje se seniorka Jana, kráčející svižným krokem na autobus.

Co se děje v Praze, se jí přestává líbit. S Jurečkou prý spokojená není. Kritizuje ho, že v prosinci neukončil adventní dýchánek na svém ministerstvu, který se konal v době tragické střelby na filozofické fakultě.

„Co dělají v Praze, se mi nelíbí. Hlavně to, jak měl Jurečka aféru s vánočním večírkem. Měl odejít. Takový Prymula (Roman Prymula, exministr zdravotnictví, pozn. red.) udělal menší přestupek a šel,“ dodává důchodkyně.

Lidovci mají dlouhodobě na jižní Moravě silnou pozici. A Sudoměřice jsou pro jih země skutečně typické. Nejen co se politiky týká. U malebných domů v bílo-modrých barvách například nechybí cedule s upozorněním pro šoféry. „Řidiču, jeď pomáli, chodí tu děcka aj ožralí,“ stojí na bílé desce s červeným srdcem.

Na víno tady totiž narazíte skutečně všude. V centru obce je malá viniční trať s odrůdami Frankovka a Modrý Portugal. Pěstování révy se ostatně věnuje i čtyřiasedmdesátiletý pan Antonín. I on lidovcům fandí. Na Mariana Jurečku vyhraněný názor nemá. „Volím je na komunální úrovni, kvůli tomu, že to jsou křesťané a mají ještě pořád konzervativní přístup. Na Jurečku je teď kritika, to ano, ale těžko říct, jestli je dobrý, nebo špatný,“ nechce šmahem soudit.

„Jurečka jde s vládou proti lidu“

Do zdejší prodejny potravin přijel na kole na nákup pan Jan, rovněž důchodce. „Volím lidovce od jaktěživa, je to tradice. Pan Jurečka si mi jako předseda nelíbí. Ten vánoční večírek měl zrušit a měl se věnovat řešení toho střílení. To se nepovedlo. Nevím, kdo by ho měl nahradit. Jurečka by měl vůbec zvážit kandidaturu,“ přemítá.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pan Jan žije v Sudoměřicích a vždy volí lidovce.

Do místních potravin míří také pan Josef, jemuž je 76 let. Je dokonce i členem KDU-ČSL. „Zatím je volím. Pro obec dělají dost. Nelíbí se mi předseda Marian Jurečka. Když tam byla Maláčová (Jana Maláčová, exministryně práce a sociálních věcí, pozn. red.), tak bojovala s lidmi proti vládě. On jde s vládou proti lidu. To se mi nelíbí. Ohledně večírku ho nechci hodnotit, na to nemám právo,“ říká senior.

Klasické strany mají odzvoněno

Reportérovi Seznam Zpráv uprostřed rozhovoru začne tykat a vysvětlovat, proč podle něj lidovci nemají dobré volební preference.

„Něco ti řeknu, na vesnici je to jinak. Víš, kdo vždy volil lidovce? Staří sedláci, ženy v krojích a ti, co chodili do kostela. Získat nové členy u mladých lidí je teď problém. Tak dopadli i komunisti. Oni také vymírají a mladé lidi nemají. Ti dnes volí Piráty. Klasické strany mají odzvoněno,“ domnívá se.

I když si pan Josef myslí, že moc mladších lidí lidovce nevolí, čtyřiatřicetiletá účetní, paní Veronika, je důkazem, že to neplatí bezvýhradně. „Volím lidovce, byť jen na komunální úrovni. Jsem z Hodonína, teď jsme se sem přestěhovali. Jurečka to úplně super nedělá, ale neodsuzuji ho,“ říká v rychlosti, spěchá do práce.

Starosta František Mikéska (KDU-ČSL) si myslí, že straně pomůže nepanikařit a do sjezdu prodiskutovat další směřování. Až poté má podle něj řešit personální obsazení vedení strany.

„Situace s ohledem na předvolební průzkumy – odhady hovoří o 2,5 až 4,5 procenta – není samozřejmě ideální. Ale vzhledem k důležitým reformám, které vláda v roce 2023 v rámci budoucích úspor schvalovala, se dala čekat,“ míní.

Je prý škoda, že není příliš pozitivně vnímáno, co se lidoveckým ministrům a poslancům povedlo. „Zvyšování důchodů, minimální mzdy a porodného, urychlení digitalizace, dotační titul Oprav dům po babičce, Milostivé léto a mnoho dalšího,“ uvádí příklady.

Málo platné, aféra s vánočním večírkem v mnoha lidech evidentně zanechala hlubší rýhu. Pro Mariana Jurečku to není úplně povzbudivá zpráva.

Sudoměřice ve fotografiích:

+17

Reklama

Doporučované