Hlavní obsah

Televizi pro Ukrajince hrozí, že přijde o licenci bez jediné minuty vysílání

Foto: Facebookové stránky Oki-TV

Podnikatel Boris Deket (vpravo) loni sliboval plnoformátovou televizi pro krajany z celé Evropy, nic z toho zatím není.

Reklama

Exekucemi zatížený podnikatel Boris Deket přiznává, že televizní stanice OKi-TV na spuštění ani po roce připravena není. Tvrdí ale, že na zahájení vysílání se stále pracuje.

Článek

Podnikatel ukrajinského původu Boris Deket prošvihl termín, do kdy měla zahájit vysílání jím avizovaná televize Oki-TV určená jeho krajanům.

Zákonem stanovená lhůta vyprší k zítřejšímu dni (16. června), ale zakladatel sám přiznal, že ji nestihne.

„Něco se chystá, ale zatím to připravené není,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv podnikatel narozený na Podkarpatské Rusi, který už více než čtvrt století žije v Česku. Už dříve připustil, že má potíže se sháněním kapitálu. Limitujícím faktorem je skutečnost, že sám čelí dlouhé řadě exekucí, jak popsaly Seznam Zprávy.

Deketovi teď hrozí, že přijde o televizní licenci, kterou jím založené firmě DBM Media Group před rokem udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Jak na dotaz Seznam Zpráv sdělil předseda RRTV Václav Mencl, v případech, kdy televizní vysílání nebylo spuštěno 360 dnů od pravomocného rozhodnutí o udělení licence, zahajují radní s provozovatelem správní řízení, na jehož konci může být odebrání licence.

Deket sliboval, že v Praze vybuduje plnoformátový televizní kanál, jehož program bude šířen prostřednictvím internetu v ukrajinštině k milionům Ukrajinců rozesetých nyní po celé Evropě. Cílil na 15 milionů potenciálních diváků. Jenže se také ukázalo, že se při přípravě televize dostal do sporů o peníze i se svými krajany, kteří se na přípravě televizního vysílání ještě loni během léta podíleli.

Konflikt měl nedávno i s vedením hlavního města Prahy, a to kvůli tomu, že Nadační fond pro mezinárodní vzdělávání a integraci Integra (oficiální majitel DBM Media Group) neplatil nájemné za prostory výhodně pronajaté v centru metropole (dluh přesáhl 1,3 milionu korun). Pražští radní Deketův fond z budovy v Opletalově ulici v březnu vypověděli.

Podnikatel Boris Deket ale svou snahu o vybudování specializované ukrajinské televize nevzdává. Mluví o tom, že vysílání by mohlo být zahájeno v „nejbližší době“, tvrdí, že studio se chystá a také nyní plánuje, že by k šíření programu mohla být využita platforma YouTube. Nic konkrétnějšího ale nebyl ochoten sdělit.

Reklama

Související témata:

Doporučované