Hlavní obsah

U Zemana na ARO. „Bylo to ode mě subjektivně zabarvené,“ přiznal Vondráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Dva roky staré video zveřejněné prezidentskou kanceláří, na které se nezapomene. Šéf Sněmovny Radek Vondráček v polovině října 2021 navštívil Miloše Zemana na uzavřeném oddělení ÚVN. Prezident na lůžku svým podpisem svolává první jednání poslanců. Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč líčil poslanec ANO Radek Vondráček přede dvěma lety zdravotní stav Miloše Zemana jinak, než by odpovídalo údajům z lékařského spisu? Jak vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy, „měl radost, že s Milošem mluví“.

Článek

Bývalý šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) si i po dvou letech stojí za tím, že poté co navštívil v říjnu 2021 nemocného prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici, líčil své dojmy z jeho stavu reálně.

„Chvíli jsme si povídali. Pan prezident normálně komunikoval, dokonce vtipkoval,“ uvedl tehdy Vondráček 14. října 2021 své poznatky z krátkého pobytu na uzavřeném pokoji anesteziologicko-resuscitačního oddělení, kde Miloš Zeman po urgentní hospitalizaci už čtyři dny ležel.

„Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by Zemanův stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat. Svůj úkon provedl naprosto jasně,“ tvrdil tehdy veřejnosti Vondráček, který si podle oficiální verze přišel na ARO Ústřední vojenské nemocnice nechat od hlavy státu podepsat svolání ustavující schůze nové Sněmovny po tehdejších volbách.

Nově však známe, že o Zemanově stavu říkaly lékařské zprávy něco zcela jiného - když byl 10. října spěšně do nemocnice transportován.

„Přijetí KARIM pro lehkou kvantitativní poruchu vědomí, těžká porucha výživy a hydratace. Při přijetí somnolentní (zvýšená ospalost)… Prezident není schopen podepsat souhlas s hospitalizací…,“ píše se totiž v dokumentech, které byly předloženy k soudu ve sporu žalujícího Miloše Zemana s Džamilou Stehlíkovou. Sepsal je na Zemanovu žádost exministr Prymula a cituje v nich Zemanův zdravotní spis.

Radek Vondráček přišel za Zemanem pro podpis čtyři dny poté, co prezident podle lékařů „nebyl schopen podepsat souhlas s hospitalizací“.

Po dvou letech připouští, že na něj při hodnocení prezidentova stavu dolehly okolnosti.

„Ano, bylo to z mé strany subjektivně zabarvené,“ uvedl, když ho Seznam Zprávy upozornily na lékařské dokumenty a jeho tehdejší vyjádření.

„Měl jsem radost, že s Milošem mluvím. Šel jsem tam totiž za situace, kdy některé kuloárové informace byly v tom duchu, že je už naprosto neschopen čehokoliv, že je v podstatě už v nějakém vegetativním stavu. Tak se mi nedivte, že jsem si z toho vyvodil pozitivní závěry,“ uvedl tehdejší vysoký ústavní činitel, dnes poslanec a předseda ústavně-právního výboru.

Foto: Profimedia.cz

Říjen 2021: Radek Vondráček ukazuje podpis, pro který si přišel za nemocným Zemanem

Z dnešního pohledu vaše dva roky staré komentáře ke stavu Miloše Zemana vyznívají velmi optimisticky, přičemž realita tomu podle zdravotní dokumentace neodpovídala.

No hlavně mi ten pozdější vývoj dal za pravdu. Musíte si však také uvědomit, že jsem tam šel za situace, kdy nikdo příliš nevěděl, jak na tom je. Kdy jsem byl dokonce dotazován třeba zástupci lidové strany a dalších lidí – protože jsem byl známý tím, že s Milošem Zemanem vycházím dobře –, jestli bych něco nezjistil. A v kontextu těch špatných zpráv, kdy se mnou mluvil, a to, že mi podepsal to svolání první schůze Sněmovny, tak to byla pozitivní zpráva. Ale nejsem doktor, nejsem lékař. Šlo vždycky o laické názory. A já jsem měl tehdy docela radost, že jsem s ním schopen mluvit.

Vy jste tehdy po té návštěvě mluvil o tom, že „pan prezident normálně komunikoval, dokonce vtipkoval“. To jste si nepřibarvil?

Já myslím, že toto je i na tom videu, které bylo tehdy zveřejněno. Neměl jsem důvod si cokoliv vymýšlet. A to, že mi tehdy řekl „zeit gewonnen, alles gewonnen“, to byl ten vtípek. Citoval Machiavelliho v němčině. A potom jsem si to dokonce dohledával, že ono to v té němčině zdomácnělo.

Taky jste následně prohlásil: „Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by Zemanův stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat.“

Ale já jsem ve všech svých vyjádřeních neopomenul říct, že pan prezident je vážně nemocen, byl jsem si toho samozřejmě vědom. Ale to byla i reakce na ty, co jej už zbavovali prezidentského úřadu, což byl z mého pohledu těžký hyenismus. To byl nemocný člověk, ale nebyl to někdo, kdo má být zbaven úřadu. A čas ukázal, že pravda byla na mé straně.

Přesto to vypadá tak, že jste ten stav tehdy líčil trochu jinak, než vyznívají dobové lékařské záznamy.

Ano, bylo to z mé strany subjektivně zabarvené. Měl jsem radost, že s Milošem mluvím. Šel jsem tam totiž za situace, kdy některé kuloárové informace byly v tom duchu, že je už naprosto neschopen čehokoliv, že je v podstatě už v nějakém vegetativním stavu. Tak se mi nedivte, že jsem si z toho vyvodil pozitivní závěry.

Jde ale i o to, zda jste ten svůj pozitivní závěr konzultoval i s nějakým lékařem, který ten stav znal objektivně.

To jsem ani neměl šanci získat. To je předmětem lékařského tajemství. A vždycky když si najdete ta moje vyjádření, tak jsem zmínil, že nejsem lékař. Takže jsem se k tomu vyjadřoval s tímto limitem, že jsem laik. Nicméně podle toho, jak jej už někteří prohlašovali za skoro mrtvého, tak to se nepotvrdilo. A za tím si stojím.

Jak dnes vnímáte zdravotní stav bývalého prezidenta?

Paradoxně, když jsem s ním mluvil naposledy, tak vypadal lépe než třeba před několika lety. Je to zázrak medicíny. Ale je v tom i nějaká jeho vůle. A když říká, že už udělal pár kroků bez hole, tak tohle nikdo nečekal.

Reklama

Doporučované