Hlavní obsah

Porucha vědomí, neschopen se podepsat, stojí ve zprávě o Zemanově hospitalizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman poté, co byl propuštěn z nemocnice.

Reklama

Po dvou letech, kdy byl ve vážném zdravotním stavu hospitalizován Miloš Zeman v Ústřední vojenské nemocnici, získaly Seznam Zprávy oficiální dokument, který přináší autentické informace o stavu tehdejšího prezidenta.

Článek

„10. 10. 2021: Přijetí KARIM (klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny) pro lehkou kvantitavní poruchu vědomí, těžká porucha výživy a hydratace.“

„10. 10. 2021: Prezident není schopen podepsat souhlas s hospitalizací. IS podepsán před svědky, zřejmě následně však podpis doplněn, ale nedatován.“

Dva výpisky ze zprávy, kterou na žádost Miloše Zemana vypracoval o jeho hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

A to kvůli soudnímu sporu mezi Zemanem a lékařkou Džamilou Stehlíkovou, na níž Zeman v občanskoprávním sporu požaduje satisfakci za to, že před dvěma lety o jeho zdraví veřejně mluvila. Řekla například, že u prezidenta došlo k metabolickému rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Bylo to v době, kdy o zdravotním stavu Miloše Zemana ležícího v Ústřední vojenské nemocnici Hrad vůbec neinformoval nebo informoval pouze obecně. Teď se díky soudnímu sporu a Prymulově zprávě ukazuje, že události kolem prezidenta byly více než dramatické.

„Na počátku na tom určitě špatně byl,“ řekl Prymula Seznam Zprávám, když potvrdil autorství zprávy pro soud. Jde o zprávu, k níž měl k dispozici kompletní zdravotní dokumentaci Miloše Zemana. Bude se probírat u soudu mezi Zemanem a Stehlíkovou, Seznam Zprávám se podařilo seznámit se s posledními dvěma stránkami, v nichž Roman Prymula přináší shrnutí svých závěrů, které udělal.

„4. 11. GSC 15, jaterní cirhóza.“ „24.11. Odmítnutí další hospitalizace,“ píše se v nich o posledních dnech Zemanova pobytu v nemocnici.

Další podrobnosti o svém dokumentu a zdraví bývalého prezidenta však Roman Prymula redakci neuvedl. „Detaily takhle nemohu řešit, to po mně nemůžete chtít. Tam je nějaká mlčenlivost,“ doplnil.

„Spolupráce limitována“

Kromě heslovitých konstatování ze Zemanova pobytu v Ústřední vojenské nemocnici však Roman Prymula polemizuje se zprávou jedné z tamních ošetřujících lékařek.

V dokumentu pro soud cituje její zprávu ze 3. listopadu, kdy se po 25 dnech hospitalizace řešil přesun prezidenta z kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny na běžný pokoj.

„Přijat pro poruchu vědomí, jaterní cirhóza, metabolický rozvrat,“ citoval Prymula ze zprávy lékařky. „Neurologický stav se zásadně nevyvíjí, spolupráce zůstává limitována,“ uvedl její další závěry. Včetně toho, že pacient stále většinu dne spí.

S tím, co lékařka napsala, však Roman Prymula ve zprávě nesouhlasí. Podle něho doktorka výsledky vyšetření zjednodušila a interpretovala na ně zkreslující pohled.

„Tato zpráva však značně simplifikuje výsledky předkládaných vyšetření a interpretuje je zkreslujícím pohledem,“ napsal Prymula do dokumentu.

Proč měl Prymula na vyšetření Zemana jiný pohled, ale konkrétně nevysvětlil. „Měl jsem na to jiný pohled. Ale já to veřejně komentovat nebudu. Jak je to tam vyjádřeno, tak za tím si stojím,“ řekl Seznam Zprávám.

„Jenom spal,“ tvrdil Mynář

I jenom nad závěrečným přehledem Prymulovy zprávy pro soud stojí za to připomenout, jak veřejnost informoval v době hospitalizace Hrad.

Třeba po převozu Miloše Zemana do nemocnice tehdejší kancléř Vratislav Mynář novinářům řekl, že „pan prezident při převozu usnul, o nic jiného nejde. V bezvědomí nebyl.“

Roman Prymula však píše o poruše vědomí.

Tehdejší mluvčí Hradu Jiří Ovčáček také po Zemanově urgentním převozu do nemocnice uvedl, že prezident „vyslovil souhlas s hospitalizací“. Ze zápisů Prymuly zveřejněných už na začátku tohoto textu je však zřejmé, že prezident v neděli 10. října „nebyl schopen podepsat souhlas s hospitalizací“.

Podepsal ho až dodatečně, přitom podle Prymulovy rekapitulace není jasné, kdy to bylo.

Seznam Zprávy žádaly Ovčáčka, zda by tento rozpor dodatečně vysvětlil, ale bývalý mluvčí na otázku nereagoval.

O tom, jak se oficiální vyhlášení o Zemanově stavu zhusta rozcházela s tím, co konstatuje podle lékařských zpráv Roman Prymula, si můžete podrobněji na řadě příkladů projít ve výše uvedeném přehledu.

Je v nich zmíněno i prohlášení tehdejšího předsedy Sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO, který prezidenta navštívil už po čtyřech dnech hospitalizace, aby mu hlava státu podepsala svolání první schůze poslanců po sněmovních volbách.

Vondráček tehdy řekl, že Miloš Zeman může vykonávat svoji funkci, a popsal družnou debatu v nemocničním pokoji. Z Prymulovy zprávy však plyne, že podle lékařky prezident v inkriminované době většinu dne prospal.

„Ano, bylo to z mé strany subjektivně zabarvené. Měl jsem radost, že s Milošem mluvím, “ reagoval nyní na rozpor Vondráček.

Dodává, že si ale nic nepřibarvil.

„Musíte si však také uvědomit, že jsem tam šel za situace, kdy nikdo příliš nevěděl, jak na tom (prezident, pozn. red.) je. Neměl jsem důvod si cokoliv vymýšlet, byl jsem si samozřejmě vědom, že je vážně nemocen, ale byla to i reakce na ty, co jej už zbavovali prezidentského úřadu, což byl z mého pohledu těžký hyenismus. A čas ukázal, že pravda byla na mé straně,“ domnívá se dnes Vondráček.

Jak bylo zmíněno, Miloš Zeman podal na lékařku Džamilu Stehlíkovou civilní žalobu, kterou chce po ní vymoci omluvu a jeden milion korun za to, že se na svém blogu i v médiích vyjadřovala o jeho zdraví.

Další jednání se v tomto sporu mělo uskutečnit před několika dny. Kvůli zdravotnímu stavu soudkyně ale bylo odročeno na jiný termín. Soudu však zpráva Romana Prymuly s podrobnostmi ze zdravotní dokumentace bude k dispozici.

Reklama

Doporučované