Hlavní obsah

Hrad poslal policii na lékařku, která se pustila do Mynáře a Nejedlého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Lékařka Džamila Stehlíková a prezident Miloš Zeman.

Reklama

Pražská policie se zabývá trestním oznámením, které podala Kancelář prezidenta republiky. Prověřuje, jestli se lékařka Džamila Stehlíková nedopustila křivého obvinění, jak píší autoři udání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana zahájilo další spor s lékařkou a bývalou ministryní Džamilou Stehlíkovou.

Poté, co Hrad nejprve podal na Stehlíkovou žalobu kvůli jejím výrokům o Zemanově zdraví, prověřuje nyní pražská policie udání, zda se bývalá ministryně pro lidská práva nedopustila trestného činu.

„Oznámení prověřujeme a zjišťujeme, jestli se jedná o trestný čin, nebo ne,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Trestní oznámení na Stehlíkovou podala Kancelář prezidenta republiky, jejímž vedoucím je Vratislav Mynář. Policie se zabývá právě slovy, která lékařka pronesla zejména na adresu hradního kancléře letos v březnu v pořadu České televize Máte slovo.

Mynář pro Seznam Zprávy potvrdil, že trestní oznámení vypracoval pro Hrad advokát Marek Nespala. Podle něj výroky Stehlíkové nasvědčují spáchání trestného činu křivého obvinění. Policie udání prověřuje, žádné trestní stíhání ve věci nezahájila.

Vratislav Mynář také uvedl, že trestní oznámení se týká výroků Stehlíkové pronesených v pořadu Máte slovo. V něm mimo jiné letos na konci března zpochybňovala chod a fungování Hradu v době, kdy byl prezident vážně nemocný.

„Strašlivé je to, v jaké absolutní závislosti je pan prezident Zeman na svém okolí. Mynář si ho vodí a teprve minulý rok, kdy byl pan prezident nemocný, jsme viděli, že i když lékaři řekli, že není schopný pracovní činnosti, tak jeho úřad dál fungoval. Nevíme, jestli rozhoduje Zeman, čínská ambasáda, nebo Putin (ruský prezident Vladimir Putin),“ řekla Stehlíková.

Pro Seznam Zprávy řekla, že byla kvůli oznámení Hradu 21. září na výslechu na policii. „Vyjádřila jsem svůj postoj a za tím si stojím,“ uvedla Stehlíková.

Pokud by teoreticky byla obviněna, mohlo by to mít dopad na druhý spor mezi lékařkou a Hradem, který se už projednává u soudu.

Jde o civilní žalobu, kterou chce Zeman po Stehlíkové vymoci omluvu a jeden milion korun za to, že se na svém blogu i v médiích vyjadřovala o jeho zdraví. Zmínila mimo jiné, že u prezidenta došlo k metabolickému rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

V tomto případu se zatím konalo jen první jednání, kauzou se bude soud zabývat na začátku roku 2023. A není pravděpodobné, že by už padl rozsudek.

Reklama

Doporučované