Hlavní obsah

Zeman se mě žalobou snaží zastrašit, říká Stehlíková

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalá ministryně a psychiatrička Džamila Stehlíková.

Reklama

aktualizováno •

Spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a exministryní Džamilou Stehlíkovou skončí u soudu. Hrad ji žaluje za její výroky o zdravotním stavu Zemana z loňského roku.

Článek

Hrad tento týden podal žalobu na lékařku a bývalou ministryni Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Serveru iDNES.cz to řekl Zemanův advokát Marek Nespala.

„Žaloba byla podána v pondělí 31. ledna. Týká se přesně vymezených výroků. Samotná doktorka Stehlíková řekla, že není gastroenterolog, že se vyjadřuje vzhledem ke své pětatřicetileté praxi psychiatričky, odborné specializované lékařky. Buď si z ní někdo udělal legraci a teď se baví tím, jak se v tom doktorka Stehlíková vaří ve vlastní šťávě. Pak by bylo namístě, aby nám sdělila, kdo jí tyto nesprávné informace o psychickém stavu prezidenta republiky dal. Anebo si to prostě vymyslela,“ vyjmenoval advokát Nespala důvody, proč Hrad Stehlíkovou žaluje.

Stehlíková ve vyjádření pro Seznam Zprávy řekla, že žalobu očekávala. „Vnímám ji jako další zastrašovací a zastírací manévr Kanceláře prezidenta republiky, jehož týmu je Nespala součástí,“ říká ve vyjádření pro Seznam Zprávy Stehlíková.

Řízení před nezávislým soudem je nejlepší cestou k odhalení pravdy, toho, co se dělo na Hradě minulý rok.
Džamila Stehlíková, lékařka a bývalá ministryně

Znovu zopakovala, že je připravena na soudní řízení a žaloba jí nevadí. „Řízení před nezávislým soudem je nejlepší cestou k odhalení pravdy, toho, co se dělo na Hradě minulý rok. Jsem proto za tuto žalobu ráda, nejde o mě, ale o to, aby pravda vyšla najevo v zájmu všech občanů,“ dodala Stehlíková.

Nespala pro server také uvedl, že právní zástupci Hradu analyzují možnost, že dění v době, kdy byl prezident hospitalizován, nese známky ústavního puče. „Ve věci prozatím probíhá shromažďování relevantních podkladů. Podle našeho názoru to jisté znaky pokusu o přemalování ústavního režimu výkonu pravomocí prezidenta republiky nese,“ uvedl Nespala.

Spor se Stehlíkovou se týká výroků z první poloviny října. V souvislosti s tehdejším Zemanovým zdravotním stavem Stehlíková například napsala na svém blogu nebo řekla médiím, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens a právě jeho léčba zářijový pobyt Zemana v Ústřední vojenské nemocnici prodloužila. Mluvila také třeba o těžce poškozeném mozku nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Hrad jí už dříve zaslal předžalobní výzvu, ve které kromě omluvy požadoval i zaplacení milionu korun na účet Fondu ohrožených dětí. Stehlíková už dříve v reakci pro Seznam Zprávy řekla, že k omluvě ani zaplacení požadované částky důvod nevidí a že počká na soud.

„Měla jsem obavy o zdraví pana prezidenta, proto jsem vyjádřila své domněnky, svoji diagnostickou úvahu a vyzvala jsem konzilium, aby se vyjádřilo ke zdraví prezidenta,“ uvedla už dříve Stehlíková pro Seznam Zprávy s tím, že nechápe, za co by měla být žalována, a milion korun platit nehodlá.

Slovy svého advokáta lékařka zdůvodňuje svoje jednání i tím, že Zemanovo okolí o zdravotním stavu prezidenta dlouho neinformovalo a nebylo jasné, zda jeho stav neovlivňuje nezávislý výkon jeho ústavních funkcí coby prezidenta České republiky. A zaznívaly prý také irelevantní informace.

Zeman byl loni na podzim dvakrát hospitalizován, poprvé v září, podruhé v říjnu a v listopadu. Při druhé hospitalizaci byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny ÚVN. Důvod pobytu v nemocnici Pražský hrad nezveřejnil.

Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu jater.

Po propuštění do domácí péče prezident pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj nepřetržitě stará soukromá ošetřovatelská firma.

Reklama

Doporučované