Hlavní obsah

Během pár hodin bylo všechno jinak. Co jsme se dozvěděli o Zemanově zdraví

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman v ÚVN.

Reklama

Veřejnost opět dostává rozporuplné informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Zprávy o zdraví prezidenta Miloše Zemana byly v posledních týdnech spíše skoupé. V pátek se však během pár hodin o svém zdravotním stavu vyjádřil sám prezident, promluvilo i lékařské konzilium.

Zatímco prezident tvrdí, že se cítí normálně, skupina lékařů uvedla, že stále není schopen naplno vykonávat prezidentské pravomoci. Člen konzilia Pavel Pafko později přímo uvedl, že prezident trpí chronickým onemocněním jater, a nepřímo potvrdil cirhózu.

Prezident Miloš Zeman vystoupil v pátek dopoledne v rozhovoru na Frekvenci 1. Vystoupení bylo překvapivé: Hrad o něm předem neinformoval. První zprávu o rozhovoru zveřejnil mluvčí necelou čtvrthodinu před samotným vysíláním.

Zeman v rozhovoru tvrdil, že se cítí naprosto normálně. „Dokonce, protože nejsem přetížený, tak lépe než obvykle, představte si, že například už měsíc nekouřím,“ řekl Zeman.

Připustil sice, že jeho zdravotní stav při přijetí do nemocnice nebyl dobrý, jinak ale své potíže zlehčoval. Uvedl pouze, že trpí nechutenstvím. „Můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální,“ dodal prezident.

Řekl také, že novou vládu hodlá jmenovat co nejrychleji a že se tak nestane na Hradě, ale v Lánech. Tím naznačil, že by mohl být brzy propuštěn z nemocnice.

Zemanovo nečekané vystoupení přišlo jen necelé dvě hodiny před tím, než zveřejnilo své závěry lékařské konzilium, které svolal ředitel ÚVN Miroslav Zavoral.

Konzilium přišlo se značně odlišnými závěry, než jak je prezentoval prezident. Podle expertů se stav prezidenta zlepšil, stále ale není schopen fungovat normálně. „Prezidentův stav mu neumožňuje věnovat se naplno práci prezidenta,“ řekl lékař a končící rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, člen konzilia.

Lékaři zároveň uvedli, že prezidentovy potíže jsou vážné. „Charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné, upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo léčebně obtížně ovlivnitelné,“ píše se v prohlášení konzilia.

Lékaři také zpochybnili, že by měl prezident brzy opustit nemocnici. „Prognóza je nejistá a lze ji nyní obtížně stanovit,“ shodlo se konzilium.

Včera vpodvečer pak člen konzilia chirurg Pavel Pafko v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že prezident trpí „chronickým jaterním onemocněním“. Na dotaz moderátora, že se spekuluje o cirhóze, odpověděl ano. Doplnil, že cirhóza je známá tím, že je dlouhá léta minimálně příznaková až bezpříznaková.

Pro server iROZHLAS.cz Pafko uvedl, že prezident má do žaludku zavedenou vyživovací sondu, takzvaný PEG. „Pan prezident má momentálně PEG. Bylo to velmi rozumné, že mu sondu zavedli,“ řekl Pafko serveru.

„Jak dlouho bude mít výživovou sondu, bude záviset na tom, jak dlouho ji bude prezident potřebovat,“ dodal Pafko s tím, že bude záležet, jak prezident bude dodržovat životosprávu, kterou mu lékaři ze střešovické nemocnice předepsali.

Pafko tak potvrdil předchozí informace médií. Ta již dříve s odvoláním na zdroje blízké prezidentovi uvedla, že má vážné potíže s játry. Tuto informaci však oficiálně ani Hrad, ani konzilium nepotvrdilo. Nemají souhlas prezidenta ke zveřejnění informací o jeho diagnóze. Učinil tak jen Pafko.

Jisté však je, že se v průběhu posledních dní prezidentovi ulevilo. „Během hospitalizace došlo ke zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta,“ uvedl Zima. Zatímco po nástupu do nemocnice musel Zeman ležet na jednotce intenzivní péče, ve čtvrtek byl přesunut na běžný pokoj.

18. října informoval ošetřující lékař Miloše Zemana Senát, že není schopen vykonávat žádné pracovní činnosti. 5. listopadu už se konzilium shodlo na tom, že se stav prezidenta zlepšil natolik, že může vykonávat práci alespoň částečně.

Reklama

Doporučované