Hlavní obsah

Zeman má nemocná játra a zavedenou sondu do žaludku

Konzilium se vyjádřilo ke zdravotnímu stavu prezidenta.Video: Ondřej Koutník , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Lékařské konzilium prezidenta Miloše Zemana oznámilo, že má špičkovou péči, přesto mu jeho stav neumožňuje naplno vykonávat práci hlavy státu. Člen konzilia Pavel Pafko uvedl, že prezident má nemocná játra.

Článek

Podle týmu lékařů, kteří se nově starají o Miloše Zemana, je stav prezidenta lepší, proto byl přesunut na běžný pokoj. Navzdory tomu není v kondici, kdy by mohl naplno pracovat.

„Pacientovi je poskytována špičková péče. Prezident je hospitalizován pro zhoršení zdravotního stavu v souvislosti s jeho chronickým onemocněním. Během hospitalizace došlo ke zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta. Prezidentův stav mu nicméně neumožňuje věnovat se naplno práci prezidenta,“ řekl lékař a končící rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, člen konzilia.

Prognóza je podle něj nejistá a lze ji nyní obtížně stanovit. Určit prognózu vývoje zdravotního stavu prezidenta Zemana je podle konzilia obtížné, bude záviset na vývoji onemocnění. „Nutná je spolupráce pacienta,“ dodal Zima.

PEG do žaludku

Člen konzilia Pavel Pafko později pro Radiožurnál uvedl, že prezident trpí „chronickým jaterním onemocněním“. Na dotaz moderátora, že se spekuluje o cirhóze odpověděl, ano. Doplnil, že cirhóza je známá tím, že je dlouhá léta minimálně příznaková až bezpříznaková.

Pro server iROZHLAS.cz Pafko uvedl, že prezident má do žaludku zavedenou vyživovací sondu, takzvaný PEG. „Pan prezident má momentálně PEG. Bylo to velmi rozumné, že mu sondu zavedli,“ řekl Pafko serveru.

„Jak dlouho bude mít výživovou sondu, bude záviset na tom, jak dlouho ji bude prezident potřebovat,“ dodal Pafko s tím, že bude záležet, jak prezident bude dodržovat životosprávu, kterou mu lékaři ze střešovické nemocnice předepsali.

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), v které se od 10. října léčí prezident Miloš Zeman, se kolem 11:00 poprvé sešlo lékařské konzilium, které má posoudit jeho zdravotní stav. Zpravodajka ČTK na místě viděla přicházet lékaře a končícího rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimu, chirurga Pavla Pafka a fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) to nyní znamená, že Zeman „některé pracovní povinnosti je schopen vykonávat, to znamená minimálně ty nejdůležitější“. „Podle mého osobního názoru to potom není o tom, že bychom začali připravovat aktivaci článku 66 (Ústavy). Je dobré vyčkat a věřit, že se jeho zdravotní stav bude dál zlepšovat,“ uvedl v pátek Vystrčil.

Složení multioborového konzilia nemocnice nezveřejnila, členem je ale také ředitel ÚVN a ošetřující lékař prezidenta Miroslav Zavoral. Někteří členové už dříve v médiích uvedli, že měli možnost prezidenta prohlédnout. Ve čtvrtek nemocnice uvedla, že Zemanův stav se zlepšil a přeložila ho z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj rehabilitačního oddělení.

Důvodem hospitalizace den po sněmovních volbách byly podle nemocnice komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Bližší diagnózu lékaři ani Hrad nezveřejnili, neměli k tomu souhlas prezidenta. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu hlavy státu začali zákonodárci v uplynulých týdnech uvažovat o dočasném převodu prezidentových pravomocí na předsedu Poslanecké sněmovny a premiéra.

Podle informací vojenské nemocnice, které 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), totiž nebyl prezident v té době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobou prognózu Zemanova zdravotního stavu lékaři hodnotili jako krajně nejistou a možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech označili za málo pravděpodobnou. Politici se shodli, že vyčkají do ustavení nové Sněmovny 8. listopadu, po níž podává vláda do rukou prezidenta demisi, a potom si případně od lékařů vyžádají další informace a zváží další postup.

Stanovisko lékařského konzilia prezidenta Miloše Zemana

Stanovisko multioborového lékařského konzilia prezidenta Miloše Zemana, které zveřejnilo po dnešním společném jednání:

Prezident republiky pan Ing. Miloš Zeman je hospitalizován v ÚVN od 10. 10. 2021 pro závažnou dekompenzaci chronického onemocnění. Z rozhodnutí ředitele ÚVN a prezidentova ošetřujícího lékaře profesora Miroslava Zavorala bylo svoláno konzilium předních odborníků ČR. Jejich úkolem bylo kritické zhodnocení diagnostických a terapeutických postupů.

Členové konzilia prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D., MUDr. Pavel Taimr, Ph.D., prof. MUDr. Radan Brůha, CSc., prof. MUDr. Jan Bureš, CSc., FCMA, prof. PaeDr. Pavel Kolář, Ph.D., prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., doc. MUDr. Robert Rusina, Ph.D., PaedDr. PhDr. et PhDr. Pavel Harsa, MBA, Ph.D., Ph.D., se ve dnech 26. 10. až 1. 11. 2021 seznámili se zdravotnickou dokumentací i prezidenta osobně vyšetřili.

Profesor Zavoral navrhl, aby se konzilium stalo stálým a scházelo se pravidelně pod vedením prof. MUDr. Tomáš Zimy, DrSc., MBA. Za ÚVN se jednání konzilia budou účastnit prof. MUDr. Miroslav Zavoral, Ph.D., MUDr. Monika Nývltová a MUDr. Tomáš Tyll, Ph.D.

Závěry:

Pacientovi je poskytována špičková lékařská a ošetřovatelská péče. Všichni lékaři konzilia souhlasili se stanovenými diagnózami. Všichni členové konzilia souhlasili se zavedenými terapeutickými postupy. Ošetřujícím lékařům adresovali dílčí terapeutická doporučení. Bylo ustanoveno stálé konzilium.

Souhrn zdravotního stavu:

Prezident České republiky Ing. Miloš Zeman je od 10. 10. 2021 hospitalizován v ÚVN. Důvodem hospitalizace bylo celkové zhoršení jeho zdravotního stavu při známém chronickém onemocnění. Komplexní léčebná péče v ÚVN vedla v průběhu dosavadní hospitalizace ke zlepšení jeho klinického stavu, toto zlepšení umožnilo dne 4. 11. 2021 překlad pacienta na standardní oddělení. Prezidentův stav i nadále vyžaduje hospitalizační péči a v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem.

Prognóza:

Stanovit prognózu dalšího vývoje zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné. Charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné, upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo léčebně obtížně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta.

Tato zpráva je zveřejněna se souhlasem všech členů konzilia, účastníků jednání i prezidenta republiky Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované