Hlavní obsah

Senátorky navrhují cenu za věrnost v manželství. Kritériem mají být roky

Foto: ČTK

Senátorka Jitka Chalánková přišla s nečekanou iniciativou.

Reklama

aktualizováno •

Senátorka Jitka Chalánková by ráda, aby horní komora oceňovala manželské páry za věrnost. Chce tím ukazovat krásy manželství.

Článek

V Senátu nově vznikl podvýbor pro rodinu. Poprvé se má sejít za dva týdny a kromě organizačních záležitostí má na programu jediný, poněkud překvapivý bod - návrh na novou Cenu Senátu za věrnost pro manželské páry.

Za nápadem stojí senátorka Jitka Chalánková (nezávislá, dříve poslankyně za TOP 09), která podvýboru předsedá. „Myšlenka je ocenit manželské páry za desetiletí soužití. Chceme ukázat krásu manželského svazku,“ vysvětluje Chalánková.

Jak přesně by se kandidáti na cenu vybírali a jak by se ona manželská věrnost „ověřovala“, senátorka zatím vymyšlené nemá.

„Představovala bych si to tak, že různé organizace nebo obce budou navrhovat páry, které jsou dobrým příkladem,“ říká Chalánková.

Podrobnosti chce promyslet s kolegy z podvýboru. Mezi ně patří například lidovec Jiří Čunek nebo Zdeněk Hraba, který mimo jiné kvůli neshodám o ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy nedávno opustil hnutí STAN - stranu označil za příliš liberální.

K autorství nápadu se hlásí také senátorka Daniela Kovářová, též známá svou podporou ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy. Ta navrhuje vytvořit hned několik druhů plaket.

„Jde o ocenění manželů, kteří mohou jít ostatním příkladem: zlatou, stříbrnou a bronzovou plaketou Za věrnost pro manželské páry, které spolu vydržely 70, 60 a 50 let. Podvýbor slavnostně vybrané dvojice ocení a zveřejní spolu s jejich životními příběhy,“ uvedla Kovářová.

„V době, kdy do rodiny kdekdo kope a adoruje naopak všelijaké výstřelky, je moc důležité, když se oficiální státní orgán postaví za ty, díky nimž je svět pořád ještě trochu normální,“ dodala senátorka.

Registrované páry ne

V podvýboru zasedne i Pirátka Adéla Šípová, která je z návrhu na cenu za věrnost rozpačitá. „Zasazovala jsem se o to, aby v horní komoře vznikla komise pro rovnost mužů a žen. Místo toho tu máme podvýbor pro rodinu a návrh na tuto cenu. Ani vlastně nevím, co na to kolegům říct, nedovedu si představit, jak by se to vybíralo a kontrolovalo,“ říká Šípová.

Zajímalo by ji také, jak by se řešilo, kdyby někdo na cenu nominoval dlouholeté registrované partnery. „Tak tímto směrem ta myšlenka určitě nešla,“ odmítá to Chalánková.

A proč by se vlastně senátoři měli zabývat poměry mezi manželskými páry? „Chceme vyslat pozitivní signál směrem k veřejnosti. V době, kdy je vysoká rozvodovost a málo párů se bere, je to potřeba,“ je přesvědčená senátorka.

AKTUALIZOVÁNO: Doplnili jsme vyjádření senátorky Daniely Kovářové.

Reklama

Doporučované