Hlavní obsah

Uprostřed slovní palby. Ruský velvyslanec žádá o prodloužení českého víza

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij v časech, kdy býval hostem na Pražském hradě. Bylo to za prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

České politické špičky se stále definitivně neshodly, zda udržet vztahy s Moskvou na velvyslanecké úrovni. Pochyby měl zejména prezident Petr Pavel.

Článek

Bývaly časy, kdy byl ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij váženým hostem na Pražském hradě. Nebo pořádal recepce se špičkami české politiky na ruský Den vítězství.

Po ruském útoku na Ukrajinu se ale Zmejevskij stáhl české veřejnosti z očí. Tedy kromě pár výjezdů na české Ministerstvo zahraničí, aby převzal oficiální protestní nóty, například kvůli ruskému vraždění ukrajinských civilistů.

I přes silné politické napětí mezi Prahou a Moskvou běžný diplomatický provoz na této ose funguje. Podle zjištění Seznam Zpráv má Zmejevskij zájem v Praze v roli velvyslance zůstat, zažádal si o prodloužení víz. A Černínský palác má čas do konce ledna na to, aby se rozhodl, zda mu vyhoví.

To vše v době, kdy se vláda Petra Fialy pře s prezidentem Petrem Pavlem o to, zda mít s Moskvou vztahy na úrovni velvyslanců, či je v rámci nesouhlasu s ruskou agresí zchladit na minimum a nechat je na provozních diplomatech s nižšími hodnostmi.

„Otrava lží“

Provozní, ale zároveň velmi citlivou záležitost Seznam Zprávám potvrdily diplomatické zdroje. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) informace nepopřel. „No comment,“ vzkázal po svém mluvčím Danielu Drakeovi.

Co to je na ruské ambasádě?

Rusové mají na střeše pražské ambasády zařízení, kterým mohou podle bezpečnostních expertů například monitorovat telefonní hovory. Redakce Seznam Zpráv objekty nafotila.

Lipavský se například o víkendu dostal do ostře sledovaného „světového“ sporu s ruskou diplomacií. Odmítl přistoupit na taktiku ruských zástupců v OSN, když se pokusili Prahu předvolat na zasedání Rady bezpečnosti, kde by čeští diplomaté „vysvětlili“ dodávky zbraní pro Ukrajinu.

„Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora,“ napsal šéf české diplomacie na platformě X.

Přesto Lipavský dlouhodobě prosazuje plán ponechat česko-ruské vztahy na velvyslanecké úrovni. V současné době je zastoupení tak trochu v módu „chytrá horákyně“. Česko sice funkci velvyslance v Rusku formálně obsadilo, ale Vítězslav Pivoňka už dávno v Moskvě neúřaduje. Ambasádu v ruské metropoli řídí jeho zástupce s hodností chargé d’affaires Jiří Čistecký.

Podle Lipavského má mít Česko v Rusku velvyslance už kvůli budoucím jednáním o míru mezi Kyjevem a Moskvou i globálním ambicím Česka, zejména pak kvůli možnosti „číst“ situaci v zemích, včetně těch nepřátelských, přímo na místě.

„Řádné řešení“

Linie mezi provozním a politickým rozměrem jednotlivých kroků bývá v diplomacii, která je založená na náznacích a gestech, velmi tenká. Pokud by se česká vláda rozhodla víza Zmejevskému neprodloužit, byl by z toho nepochybně diplomatický střet.

„Vše budeme řešit řádně, přesně tak, jak se má,“ reagoval na dotaz ohledně vízové situace ruského velvyslance v Praze Tomáš Pojar, poradce pro národní bezpečnost a pravá ruka premiéra Petra Fialy (ODS) pro diplomatické záležitosti.

Mezi českými politiky přitom jsou vlivní zastánci utnutí vztahů s Ruskem. O jejich udržování na velvyslanecké úrovni pochybuje prezident Petr Pavel, který má zrovna ve vysílání ambasadorů a ambasadorek zásadní kompetence.

Po týdnech jednání s Lipavským prezident připustil obsazení velvyslaneckého postu v Moskvě, ale až v dlouhodobějším horizontu. Vláda původně plánovala střídání provést právě na přelomu roku.

Většina zemí Evropské unie i po šoku z ruské agrese udržuje velvyslanecké vztahy s Ruskem, i za cenu, že noví ambasadoři musí předávat pověřovací listiny přímo ruskému vůdci Vladimiru Putinovi. Výjimku tvoří například Lotyšsko či Estonsko.

Reklama

Doporučované