Hlavní obsah

Tak vypadají „ruské uši“ v Praze. Podezření ze špionáže sílí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podezřelé přístřešky a antény mnoha typů na střeše jedné z budov ruského velvyslanectví v Praze.

Reklama

Rusové mají na střeše pražské ambasády zařízení, kterým mohou podle bezpečnostních expertů například monitorovat telefonní hovory. Redakce Seznam Zpráv objekty nafotila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je obehnaný zdmi, několika ploty a zátarasy. Vévodí mu reprezentativní vila Friedricha Petschka. V areálu ruského velvyslanectví v Praze se ale kromě neobarokního paláce nachází i zhruba desítka dalších budov. Ty nebudí pozornost svou majestátností, ale hlavně tím, co mají na střechách.

Mezinárodní investigace projektu Espiomats nedávno upozornila na to, že ruské diplomatické budovy v Evropě dlouhodobě slouží jako „hnízda“ pro ruskou špionážní techniku.

Například na střeše komplexu ve Varšavě, kde bydlí pracovníci ruské ambasády, odhalili novináři mezi mnoha typy antén i zastřešené boxy ze sklolaminátu. V těch se podle zdrojů z prostředí tajných služeb pravděpodobně ukrývá SIGINT, tedy zařízení „signálového zpravodajství“.

Umožňuje zpracovávání dat a informací získaných z elektromagnetického spektra vyzařovaného elektronickými zařízeními. Ve zkratce to znamená, že díky takovému vybavení mohou Rusové zachycovat rádiovou komunikaci a sledovat i mobilní telefony.

Dva takřka totožné bílé zastřešené kontejnery jsou i na střeše jedné z pražských budov velvyslanectví, jež sousedí přímo s Petschkovou vilou. Projekt Espiomats na to upozornil na základě satelitních snímků. Redakce Seznam Zpráv věc ověřovala přímo na místě.

Ze snímků, které se podařilo pořídit, je patrné, že střecha ruského velvyslanectví je obsypaná různými typy antén. Ty by měly podle vídeňské úmluvy o diplomatických stycích standardně sloužit jen pro komunikaci velvyslanectví s vlastí.

Vizuálně jsme potvrdili i dva přístřešky, které odpovídají pozorováním z Varšavy, Stockholmu a dalších evropských měst: může v nich podle mezinárodní investigace být zmíněné zařízení SIGINT.

+3

Dva bílé boxy jsou podle satelitních snímků na střeše ruské budovy nejméně od roku 2012. 

Redakce Seznam Zpráv se s dotazem na jejich účel obrátila přímo na ruské velvyslanectví. Po pokusech kontaktovat úřad telefonicky jsme otázky poslali v pátek e-mailem. Žádná reakce do vydání tohoto textu však nedorazila.

Kontrarozvědka potvrzuje

České Ministerstvo zahraničních věcí nechce záležitost komentovat.

Kontrarozvědka BIS však Seznam Zprávám potvrdila, že ruské „uši“ na střechách budov, které v Česku patří Putinovu režimu, mohou být hrozbou.

„Ruská federace měla a pravděpodobně stále má technické schopnosti, které jí umožňují provádět v České republice monitoring telekomunikačního provozu,“ uvedl mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Podle zdrojů redakce z bezpečnostní komunity jde právě o zařízení nainstalovaná na ambasádě v pražské Bubenči. Jejich dosah je nejasný, ale při pravidelných školeních pro zákonodárce BIS před nasazením odposlouchávací techniky zejména v okolí areálu varuje.

Střechy ruských ambasád v Evropě

O zjištěních mezinárodního projektu Espiomats jsme podrobněji informovali zde. Na vyšetřování se podílely servery jako polské Frontstory, visegrádský VSquare, švédský deník Expressen, belgický De Tijd a slovenské Investigativní centrum Jána Kuciaka.

Monitoring telefonních hovorů

To potvrdil redakci předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Pavel Žáček (ODS). „Byli jsme informováni o tom, že to ruská strana provozuje. Ono se to nedá úplně zamaskovat, tudíž to není nic tajného,“ uvedl Žáček. Otázka podle něj je, jakou techniku Rusové na střeše ambasády přesně mají a co všechno s ní dokážou zachytit. Jisté je, že umějí monitorovat například telefonní hovory.

Podle poslance Žáčka metodu SIGINT využívaly dříve ruské zpravodajské služby u nás spíš jako doplňkovou činnost. To se ovšem změnilo před dvěma lety po odhalení, se kterým přišla česká kontrarozvědka společně s policií, že za útoky ve Vrběticích stáli ruští agenti GRU.

Česká republika tehdy zareagovala vyhoštěním 18 diplomatů a později dalších více než šedesáti zaměstnanců ruské ambasády, což byla pro výzvědné schopnosti Rusů výrazná rána. V mnoha případech to totiž ve skutečnosti byli špioni pod diplomatickým krytím.

„Měli tady velkou operativní rezidenturu, která řídila zpravodajské sítě. Tím, že byli vypuzeni, tak SIGINT je pro ně teď nejdůležitější zdroj informací,“ domnívá se Žáček.

BIS ve veřejné části své poslední výroční zprávy z roku 2021 upozorňuje, že aktivity Ruska na českém území stále představují výraznou bezpečnostní hrozbu a krom zpravodajců vyslaných z okolních zemí na Česko cílí třeba i hackerské skupiny napojené na ruskou vládu.

„Síť na ryby“

Mezi dalšími anténami na střeše ruského velvyslanectví je vícero svislých antén i širokopásmová dipólová anténa připomínající „past na ryby“. Stejné jsou i na ruských ambasádách ve Stockholmu a Berlíně a zmiňují se o nich investigativci švédského listu Expressen a také německého deníku Bild.

Tento typ antény lze podle oslovených odborníků využít k odesílání a přijímání signálů na velmi dlouhé vzdálenosti - až 800 kilometrů.

„Jelikož je to tak flexibilní anténa, se kterou lze přijímat i vysílat, je vlastně nemožné říci, co s tím ruská ambasáda dělá, nebo dělala,“ citoval list Expressen nejmenovaného experta na signální zpravodajství z Belgie.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Stejný typ antény, která připomíná past na ryby, je i na ruské ambasádě v Berlíně a Stockholmu.

Kvůli anténě ve tvaru „rybí pasti“ už se v Německu ozvala tamní opozice. Ruská ambasáda totiž v Berlíně sídlí jen pár set metrů od Spolkového sněmu. Z jedné z parlamentních budov na třídě Unter den Linden jsou ruské antény přímo viditelné.

Stranický bezpečnostní expert opoziční CDU Stefan Heck kvůli tomu teď vyzval ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou, aby během rozhovorů o ruské ambasádě a jejím personálu „vyvíjela nátlak“. „Špionážní antény ohrožují naši bezpečnost a jsou provokací. Antény musí pryč!“ citoval jej Bild.

+1

V Praze je sídlo ruského velvyslanectví v sousedství parku Stromovka a vilové čtvrti s dalšími velvyslanectvími. Z úřadů je ambasádě nejblíž budova Ministerstva vnitra na Letné, ta je od ruského areálu v ulici Ukrajinských hrdinů vzdálená 600 metrů vzdušnou čarou.

Reklama

Doporučované