Hlavní obsah

Kampelička, ve které měl konto Fiala, plánuje likvidaci. O důvodech mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vchod do Podnikatelské družstevní záložny v pražské Celetné ulici.

Reklama

Podnikatelská družstevní záložna s řadou prominentních členů a kontaktů oznámila úvahy o chystaném konci. Proč na program nejbližší členské schůze zařadila jako bod jednání „likvidaci a její možné dopady“, však nechce osvětlit.

Článek

Podnikatelská družstevní záložna (PDZ), v níž měla své peníze řada politiků ODS včetně premiéra Petra Fialy, oznámila členům plány ohledně likvidace kampeličky. Ale co likvidací zamýšlí nebo jaké k ní vedou důvody, nechce sdělit.

„Tyto informace PDZ odmítá v médiích jakkoliv komentovat,“ reagovala na dotaz redakce Seznam Zpráv mediální zástupkyně Dagmar Schejbalová.

O možné likvidaci záložny, na niž jako první upozornil investigativní deník Neovlivní, hovoří zveřejněná pozvánka na členskou schůzi spořitelního družstva. „Likvidace a její dopady na záložnu“ je uvedena jako sedmý bod programu schůze, která je představenstvem svolána na 19. dubna.

Členská schůze může rozhodovat o likvidaci, avšak jen pokud takový postup odsouhlasila Česká národní banka. A kampelička nechce ani prozradit, zda takový papír z centrální banky už má, nebo si o něj alespoň požádala.

Foto: Podnikatelská družstevní záložna

Pozvánka na členskou schůzi.

Dvě třetiny z dvou třetin

Ani samotné schvalování likvidace členy záložny není jednoduchou záležitostí. Podle platných stanov spořitelního družstva se takového jednání musí zúčastnit minimálně dvě třetiny členů záložny.

Těch bylo podle posledních dostupných údajů kolem 150. Ovšem mnozí se rozhodli vystoupit poté, co Seznam Zprávy a další média upozornila na nestandardní operace, které se v tomto peněžním mikroústavu v čele s neformálním šéfem Kamilem Bahbouhem odehrávaly. Jeden z posledních případů ohledně kampeličky se týká firmy Glocin, která vysbírala od lidí miliardy korun se slibem zhodnocení.

Pokud by skutečně na členskou schůzi dorazily dvě třetiny všech členů (nebo pověřených zástupců), s likvidací by poté dle stanov musely souhlasit dvě třetiny z přítomných.

Nabízí se i otázka, proč vůbec vedení kampeličky o likvidaci uvažuje, když probleskovaly i informace o možném prodeji. Ani to vedení kampeličky zatím neosvětlilo, byť je o to redakce Seznam Zpráv žádala.

Pro kritiky z řad bývalých členů záložny je chystaná likvidace a následné mlčení důvodem, aby v této souvislosti formulovali různá podezření. „Takto bude možné snáze zametat stopy, zvláště pokud by šlo o spřízněného likvidátora,“ nabízí například možné vysvětlení jeden z již bývalých členů záložny, který ale v této souvislosti nechce být jmenován.

Členská schůze se uskuteční za situace, kdy Česká národní banka nedávno zahájila s PDZ správní řízení směřující k odnětí licence. Současně bylo kampeličce předběžným opatřením s okamžitou účinností zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry. A to vše kvůli „závažným nedostatkům“, které odhalila předchozí kontrola.

Situace tak nasvědčuje tomu, že samotné vedení PDZ vyhodnotilo situaci jako neudržitelnou. I o výsledcích kontroly ČNB, zahájení správního řízení a ekonomické situaci družstva mají být členové na schůzi 19. dubna informováni. Jde o další body programu, jak je nastínilo představenstvo.

Reklama

Doporučované