Hlavní obsah

Generál Řehka: Armáda se musí chystat na válku velkého rozsahu

Velitelské shromáždění za účasti prezidenta Miloše Zemana.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Česká armáda si musí zachovat zkušenosti z protiteroristických operací, primárně se ale musí chystat na války velkého rozsahu proti vyspělému nepříteli. Na velitelském shromáždění to řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Článek

„Válka v Evropě se opět stala realitou a probíhá na hranicích s Evropskou unií,“ řekl na úvod náčelník generálního štábu. „Nemusíme se přesvědčovat, že eskalační potenciál války na Ukrajině stále roste. Vyloučit nelze ani ty nejvážnější scénáře,“ řekl Řehka.

Dodal, že pokud by došlo ke střetu mezi Ruskem a NATO, Česka by se to dotklo okamžitě a jeho armáda by byla aktivním účastníkem od první minuty. „Území České republiky, naše infrastruktura a naši spoluobčané budou cílem nepřátelského působení ve všech doménách,“ uvedl.

„Je také dobré mít na paměti, že řada zbraňových systémů, které dnes ničí Ukrajinu, doletí i na naše území. Situace je vážná a my musíme reagovat,“ doplnil.

Za nutné také považuje zrychlit modernizaci armády, a to od velení a řízení zpravodajské podpory až po palbu nebo ochranu sil. Poznamenal, že je nutné využít současnou společenskou vůli investovat do obrany.

„Zároveň ale musíme striktně prioritizovat a být brutálně efektivní. Pravda je totiž taková, že i přes nárůst rozpočtu nebudeme mít ani teď dostatek zdrojů pro ideální řešení všech problémů,“ řekl.

Zopakoval, že války vyhrávají lidé, nikoli zbraně. Současný personální model armády je podle něj neudržitelný. „Armáda není naplněná, stárne a je potřeba to systémově změnit,“ řekl.

Řehka mluvil o pěti prioritních oblastech. Ty se týkají vojenské revize obrany Česka, chce vytvořit vizi válčení armády do budoucna, urychlit modernizaci armády, více se věnovat lidem – vojákům i aktivním zálohám – a kultivovat strategickou diskuzi o obraně a bezpečnosti země.

Česko by se podle Řehky mělo poučit z války na Ukrajině, a to především v odhodlání Ukrajinců bojovat proti silnější armádě Ruska. „Neměli bychom spoléhat jen na spojence,“ uvedl.

„Zbabělá kapitulace v Afghánistánu“

Prezident Miloš Zeman připomněl, že je to jeho poslední velitelské shromáždění. Vždy podporoval vojenské mise v zahraničí a účast Česka v nich. Dál pak znovu odsoudil podle jeho slov „zbabělou kapitulaci NATO v Afghánistánu“.

„Čím dříve si uvědomíme, že tato porážka NATO, největší v jeho moderních soudobých dějinách, je skutečnou porážkou, a nikoli pouze taktickým ústupem, tím lépe pro světovou bezpečnost,“ poznamenal prezident.

„Netvrdím, že naše armáda má být výrazně expediční. Uznávám princip teritoriální obrany, ale pokud neseme spoluodpovědnost i jako členové NATO za světovou, a nikoli pouze vlastní bezpečnost, pak účast našich vojáků na těchto misích je nezastupitelná,“ řekl Zeman.

Prezident Zeman podporuje také přezbrojení armády ČR – konkrétně třeba nákup nových dronů Heron 1 z Izraele.

Na závěr zopakoval plnou podporu Ukrajině v boji s ruskou agresí. Zapomínat se ale podle něj nesmí ani na dalšího nepřítele, a to mezinárodní terorismus.

Válka probíhá na mnoha úrovních

Premiér Fiala připomněl, jak Česko pomáhá Ukrajině v jejím současném boji. Tato pomoc pokračuje i dál. Česko jako jeden z prvních států nabídlo i zbraně a munici. Dál bude například pomáhat s výcvikem ukrajinských vojáků.

„Současná agrese proti Ukrajině, která trvá už devět měsíců, to je něco zcela mimořádného,“ uvedl. Česká pozice podle něj zůstává od počátku jasná – Ukrajině je nutné pomáhat a přispívat k tomu, aby ruská agrese skončila co nejdříve. „Je v našem zájmu, aby se oslabila ruská hrozba vůči Evropě,“ dodal.

Vláda klade důraz na modernizaci ozbrojených sil. V plánu je nákup stíhaček F-35 z USA a zapojení tanků Leopard z Německa. Zvyšovat by se měly také výdaje státu na armádu tak, aby od roku 2024 dosáhly 2 % HDP.

Agrese Ruska na Ukrajině je velmi tvrdou lekcí. Válka podle Fialy totiž probíhá na mnoha úrovních včetně ekonomického tlaku a špionáže.

Česko se má z války na Ukrajině poučit

Průběh války na Ukrajině podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ukazuje důležitost početných a motivovaných armádních záloh a nutnost mít na své straně podporu širší veřejnosti. Stát také musí mít na záložníky finance.

Stát podle ní musí mít také připravené nejen odpovídající množství zbraní a munice, ale musí také disponovat schopností část těchto zbraní a munice vyrábět i zajistit jim servis. Pro obě dvě tyto činnosti je úloha českého obranného průmyslu zcela nezastupitelná, dodala. Zdůraznila také důležitost motivovaných a připravených ozbrojených sil. Zmínila i potřebu rychlé modernizace například těžké brigády, budování výsadkového pluku i generační obměnu stíhacích letadel.

„Bezpečnost České republiky a potažmo celé Evropy je dnes nerozlučně spjata s výsledkem války na Ukrajině,“ řekla. Je proto podle ní nejen morální povinností, ale i pragmatickým zájmem České republiky, aby z války Ukrajina vyšla vítězná, svrchovaná a demokratická. „Proto budeme pokračovat nejen v materiální a politické podpoře Ukrajiny, ale nově i výcvikem ukrajinských ozbrojených sil,“ dodala.

Ministerstvo obrany nakupuje další vybavení

„V dnešní složité bezpečnostní situaci jde o další důležitý krok k posílení obrany České republiky. Jsem velmi rád, že se nám podařilo dojednat smlouvu právě s českým výrobcem,“ uvedl náměstek pro vyzbrojování Lubor Koudelka k nákupu 209 vozů Tatra za více než 1,9 miliardy.

Velitelské špičky se na Ministerstvu obrany setkávají dvakrát ročně. Zatímco na počátku roku hodnotí uplynulé období, na jeho konci se zabývají plány na rok příští.

Po projevech politiků a náčelníka generálního štábu Karla Řehky bude dnes následovat neveřejná část schůzky. Vojáci budou mluvit o modernizačních projektech, rozvoji vojenských schopností i výcviku. Velitelé se budou zabývat i nasazením v zahraničních operacích a v rámci integrovaného záchranného systému.

Podobu jednání v poslední době ovlivňovala přísná protikoronavirová opatření, kvůli kterým byla na ministerstvu přítomna jen část velitelů, další se připojili z generálního štábu nebo z velitelství pozemních sil v Olomouci.

Reklama

Doporučované