Hlavní obsah

Vláda navrhne Sněmovně prodloužit nouzový stav do konce května

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vláda bude žádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli uprchlické krizi.

Reklama

aktualizováno •

Vláda ve středu schválila kvůli přílivu ukrajinských uprchlíků návrh na prodloužení nouzového stavu do konce května.

Článek

Kabinet zatím vyhlásil nouzový stav 4. března na 30 dnů. Jeho prodloužení podléhá souhlasu Sněmovny. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) šel na jednání s plánem na prodloužení o tři měsíce. Podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR může nouzový stav vyhlásit vláda maximálně na 30 dnů. Uvedenou dobu lze podle předpisu prodloužit jen po předchozím souhlasu Sněmovny.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana je prodloužení do konce května kompromisem. „Nouzový stav se nesnažíme dávat na přehnanou dobu, uvědomujeme si, že je to krizový instrument. Když vidíme situaci v České republice, tak odhadem do konce května nikdo z nás nepředpokládá, že by se u nás tak dramaticky zlepšila situace. Na druhou stranu vnímáme, že dlouhý bianco šek není něco, co by bylo veřejností vítané,“ uvedl.

Úvahy podle něj byly 30 dnů, 90 dnů, ale i déle. „Ozbrojené složky odhadovaly, že by mohl být i delší. Dohodli jsme se na kompromisu s tím, že to pak zhodnotíme,“ dodal Rakušan.

Ústavní právníci, které oslovila ČTK, se neshodují na tom, zda bude žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o více než 30 dní v souladu s předpisy. Podle právníka Jana Kysely by měl kabinet opakovaně žádat o prodloužení maximálně o 30 dní kvůli zachování kontrolní role Sněmovny.

Právník Jan Wintr nepovažuje žádost o víc než měsíc za evidentně nelegální, jde podle něj ale o odklon od dobré praxe. Princip opakovaných žádostí maximálně o 30 dní podle něj lépe respektuje princip, že nouzový stav je něco zcela mimořádného, co by mělo být pod kontrolou Sněmovny.

Za více než tři týdny od počátku ruské invaze na Ukrajinu počet uprchlíků v Česku dosáhl podle úterního výroku premiéra Petra Fialy 300 000. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Nouzový stav má pomoct vypořádat se s jejich ubytováním a dalšími potřebami.

Návrh na delší prodloužení nouzového stavu nemá vláda předjednán s opozicí. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová dnes ČTK řekla, že ANO bylo připraveno podpořit prodloužení o 30 dní, hlasovat pro tři měsíce by poslancům hnutí nedoporučila. Zopakovala, že ANO chce od kabinetu slyšet krátkodobou i dlouhodobou strategii řešení uprchlické krize v bezpečnosti, školství, ubytování, zaměstnání, sociální oblasti nebo zdravotnictví. „Ať (vláda) přijde po 30 dnech a požádá a třeba to znovu získá od hnutí ANO. To záleží na okolnostech, nevíme, jak se to bude vyvíjet. Jsme připraveni být otevření,“ řekla Schillerová.

Předseda SPD Tomio Okamura zopakoval postoj hnutí, které nouzový stav odmítá. „Veškerá opatření lze řešit prostřednictvím stávající krizové legislativy,“ napsal ČTK. „Nouzový stav umožňuje vládě přikázat ubytování uprchlíků a nákupy bez výběrových řízení,“ dodal.

Reklama

Doporučované