Hlavní obsah

Vláda prosadila změny, které mohou ovlivnit i volbu šéfa ČT. Ale ne zadarmo

Foto: Česká televize

Jedním z kandidátů je i současný šéf televize Petr Dvořák.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí ANO ustoupilo výměnou za odvolání bývalého člena Ivo Vondráka z čela školského výboru.

Článek

Koalice prosadila změny ve způsobu, jakým se do budoucna bude volit generální ředitel České televize. Opozice, která projednání zákona dlouho bránila, nakonec ustoupila a přestala s obstrukcemi.

Pro koalici to ale nebylo zadarmo. Za prvé musela přistoupit na to, že změny začnou platit později, než původně chtěla. A také na oplátku vyšlo hnutí ANO vstříc ohledně odvolání „rebela“ Vondráka z čela školského výboru.

Klíčová část dnes prosazené novely zákona o ČT mění podobu Rady České televize, která mimo jiné volí šéfa veřejnoprávního média. Momentálně má Rada 15 členů, vládní koalice chce jejich počet zvýšit na 18 s tím, že třetinu radních by volili senátoři.

Opozice je přesvědčena, že se kabinet Petra Fialy snaží zvýšit svůj současný i budoucí vliv na podobu Rady – strany současné koalice totiž mají v horní komoře dlouhodobě převahu.

Původně koalice chtěla, aby nová pravidla platila už pro aktuálně probíhající volbu generálního ředitele. Nakonec ale vznikl kompromis - ministr kultury Martin Baxa (ODS) předložil spolu s opozičním poslancem Alešem Juchelkou (ANO) pozměňovací návrh, dle kterého změny začnou platit až v říjnu.

„Jsem rád, že vládní koalice přistoupila na naši argumentaci, aby se generální ředitel volil ještě podle současných pravidel, a došli jsme ke kompromisu účinnosti zákona od 1. října,“ uvedl k tomu pro Seznam Zprávy Juchelka.

Součástí dohody ale podle informací Seznam Zpráv bylo také odvolání Iva Vondráka z postu předsedy školského výboru. Tam se Vondrák dostal ještě v barvách hnutí ANO. Poté, co v prezidentské volbě otevřeně podporoval konkurenta svého stranického šéfa Andreje Babiše, se ale s hnutím rozešel.

ANO od té doby neúspěšně usilovalo o jeho odvolání. Koaliční poslanci dlouho nechtěli ustoupit –⁠ nezapomněli totiž, jak jim ANO v podobné věci v minulém volebním období také nechtělo ustoupit.

Tentokrát už ANO uspělo –⁠ jen několik minut poté, co prošel mediální zákon, byl Vondrák z funkce odvolán.

Pět postupujících

Přestože koalice přistoupila na odklad na říjen, může se přesto nový ředitel volit podle nových pravidel. První kolo volby, které je momentálně v běhu, může skončit patem. Do volby se přihlásilo osm uchazečů, které Rada právě dnes zúžila na následující pětici: dosavadní ředitel Petr Dvořák, ředitel brněnského studia Jan Souček, bývalý šéf televize Prima Martin Konrád, kreativní producent v ČT Jana Šterna a krizový manažer Pavel Hřídel.

Současný ředitel Dvořák, ač platí za favorita, podle informací Seznam Zpráv nemá většinu v Radě jistou. A je reálná šance, že se nepodaří napoprvé zvolit nikoho a druhý pokus proběhne právě na podzim.

„Nyní záleží na Radě, jestli někoho vybere, nebo se druhé kolo volby už odehraje podle nového zákona,“ dodává Juchelka.

Harmonogram volby ředitele ČT

  • 15. únor - zahájení výběrového řízení a vyhlášení podmínek
  • 17. duben - uzávěrka přijímání přihlášek
  • 19. duben - zveřejnění seznamu kandidátů
  • 17. květen - hlasování o zúžení počtu uchazečů na pět kandidátů
  • 7. červen - prezentace kandidátů na Radě ČT, pohovory a volba generálního ředitele

Reklama

Doporučované