Hlavní obsah

Hnutí ANO nedá „zrádce“ Vondrák spát. Za jeho odvolání nabízí koalici obchod

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivo Vondrák zůstal šéfem školského výboru. Zatím.

Reklama

Nejsilnější opoziční hnutí stupňuje tlak proti svému bývalému členovi.

Článek

Hnutí Andreje Babiše se nadále snaží odvolat Ivo Vondráka z vysoké funkce, kterou si ve Sněmovně ponechal i poté, co odešel z hnutí.

Situace došla tak daleko, že Babišova frakce nabízí koaličním poslancům za odstavení „odpadlíka“ ústupky. Mohla by například přestat obstruovat některé zákony.

Vondrák opustil ANO v únoru, ponechal si ale mandát poslance i šéfa školského výboru. Právě o tuto funkci jeho bývalým koaličním kolegům jde – podle ujednání s vládními stranami na ni má nárok právě ANO, které by na postu rádo vidělo svou stínovou ministryni školství Janu Berkovcovou.

Jenže pětikoalice, která má ve Sněmovně většinu, zatím na Vondrákovo odvolání nechce přistoupit. Jde o jakousi „pomstu“ za minulé volební období, kdy se odehrála stejná situace, jen v opačném gardu.

V ODS tehdy skončil Václav Klaus mladší, který v tu dobu rovněž zastával funkci předsedy školského výboru. Občanští demokraté místo něj chtěli dosadit současného šéfa resortu kultury Martina Baxu, vládnoucí ANO ale výměnu nějakou dobu blokovalo.

Teď to ale vypadá, že Babišovi poslanci našli způsob, jak Vondráka z funkce přece jen dostat. Jak Seznam Zprávám potvrdily tři zdroje z koalice, z ANO přišla nabídka: když odvoláte Vondráka ze školského výboru, my zase ustoupíme jinde.

Hnutí například nabízí, že nechá ve třetím čtení projít novelu mediálního zákona. V něm chce vládní koalice navýšit počet členů Rady České televize na 18 s tím, že třetinu by volili senátoři.

Opozice změnu dlouhodobě obstruuje. Je přesvědčená, že kabinet – který má většinu ve Sněmovně i v Senátu – tak chce zvýšit svůj vliv na mediální radu.

Šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová takovou nabídku směrem ke koalici na přímý dotaz nepopřela. „Jednáme. Máme na to místo nárok,“ uvedla.

Vládní strany návrh zvažují – mediální zákon je pro ně důležitá norma. ANO má navíc podle dohod na místo v čele výboru skutečně právo. Koneckonců i výměna „Klaus–Baxa“ v minulém volebním období nakonec proběhla.

Podle koaličních poslanců má být součástí nabídky také odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Toho se chce koalice zbavit kvůli jeho napojení na ANO – Köppl je poradcem místopředsedy hnutí Karla Havlíčka, byl také součástí týmu Andreje Babiše před prezidentskými volbami. Podle sněmovního volebního výboru ho tak nelze považovat ze nezávislého člena rady.

Že by za Vondrákovu hlavu nabízeli tu Köpplovu, Schillerová rázně popřela. „To vylučuji,“ řekla Seznam Zprávám.

Sám Vondrák o novém plánu, jak ho vystrnadit z místa, neslyšel. „Já se o to nezajímám. Ať se to děje, jak se to děje,“ uvedl.

Moravskoslezský hejtman v hnutí ANO skončil po prezidentských volbách. V kampani totiž podpořil Babišova soupeře Petra Pavla. Kolegové chtějí, aby odešel i z funkce moravskoslezského hejtmana – březnový pokus o jeho odvolání ale nevyšel, Vondráka podrželi moravskoslezští zastupitelé za ANO.

Reklama

Doporučované