Hlavní obsah

ANO bez dozoru Babiše: Nechceme jen útočit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tvrdá kritika vlády ano, ale ne všeho a za každou cenu, zní nově z hnutí ANO.

Reklama

Karel Havlíček, Alena Schillerová a další v ANO prosazují vstřícnější tvář, ne jen kritiku všeho a všech. Předseda hnutí Andrej Babiš je nechává, ale v klíčových momentech stejně zavelí, aby přitvrdili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poté, co se v únoru – po neúspěchu v prezidentských volbách – Andrej Babiš částečně stáhl do ústraní, hledá jeho hnutí novou podobu.

Už třeba jen to, že se uvnitř ANO živě debatuje, jestli má smysl dál pokračovat v agresivní opoziční politice, je novinka.

Dříve se mnozí báli promluvit a spíše odezírali ze rtů výbušného otce zakladatele, hlavně aby ho nenaštvali. Teď, když nejsou pod jeho každodenním přísný dozorem, si mnozí pochvalují uvolněnější atmosféru.

„Třeba ve stínové vládě to lépe funguje, jednání jsou věcnější a otevřenější,“ popisuje změnu poslanec ANO a stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch. „Po prezidentských volbách procházíme vnitřní změnou a myslím, že je to dobře. Dostalo to nový náboj.“

Nemůžeme jen kritizovat

Navenek je asi nejviditelnější změnou, že ANO chce opustit koncept nulové tolerance Fialova kabinetu, jejímž projevem jsou hlavně sněmovní obstrukce. Tvrdá kritika vlády ano, ale ne všeho a za každou cenu, zní z hnutí.

„Nechceme být a nejsme jenom destruktivní. Krásným příkladem může být nedávno schválená novela stavebního zákona, kde jsme spolupracovali s vládou,“ říká šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Věcnější kritiku prosazuje hlavně první místopředseda hnutí a stínový premiér Karel Havlíček. „Nemůžeme jen kritizovat, jako to dělá třeba SPD. Hrozně jsem teď rozhýbal stínovou vládu a po každém chci, aby pracoval s expertními týmy a přinášel vlastní návrhy řešení. Tím ukážeme kompetenci a zároveň lidi, kteří jsou schopni převzít odpovědnost.“

To je změna. Andrej Babiš se ještě nedávno snažil přitvrzením rétoriky přetáhnout voliče Okamurovy SPD. Karel Havlíček naopak přiznává, že cílí hlavně na zklamané příznivce vládní pětikoalice. Kvůli tomu teď hodně jezdí po regionech, kde se setkává s podnikateli a živnostníky.

„Občas mají k našemu hnutí předsudky, snažím se je vyvracet a ukazuji nejen, co jsme pro ně udělali, když jsem byl ministrem, ale představuji i konkrétní návrhy a naši hospodářskou vizi. Vždyť jsem sám 30 let podnikal a celý život bojoval za živnostníky a malé firmy,“ říká Havlíček.

Musíme zahrabávat příkopy

Hnutí ANO chce ubrat na agresivitě z několika důvodů. Jednak se tím chce odlišit od druhé opoziční strany, SPD. „Je to jediná cesta, jak oslovit mimo jiné i zklamané voliče vládní koalice, kteří hledají alternativu,“ míní poslankyně ANO Ivana Mádlová.

Zároveň si hnutí uvědomuje, že k ničemu nevede každodenní kritika všech ostatních, typická pro cholerického Babiše, jak všichni ostatní jsou neschopní nebo zkorumpovaní zoufalci. Jednak se to voličům snadno přejí, jednak si tím odstřelujete budoucí partnery do vlády – obojí spolehlivě ověřeno Jiřím Paroubkem, když vedl ČSSD.

„Musíme myslet na koaliční potenciál. I když vyhrajeme příští volby, většinovou vládu sami asi nepostavíme, budeme potřebovat nějaké partnery. Musíme zahrabávat příkopy,“ říká již zmíněný poslanec Bžoch. „Chceme tím vším také ukazovat, že hnutí ANO není jen Andrej Babiš,“ dodává Igor Hendrych, další z poslanců ANO.

Klíčová otázka je, nakolik je „obrodný proces“ v ANO autentický, důvěryhodný a vlastně i udržitelný. Vždyť Andrej Babiš zůstává předsedou hnutí, jen aktuálně omezil své mediální a společenské aktivity a každodenní řízení hnutí. Jeho cíl je průhledný – svým „zmizením“ sebral hlavní terč všem soupeřům.

Babiš se sice dvojici Havlíček–Schillerová neplete do běžného provozu a nechává je to dělat po svém, ale v rozhodujících momentech jim zatrhne hru na vstřícnější tvář. A stejně nakonec musí být po jeho. Příkladem jsou nedávné několidenní sněmovní obstrukce kvůli nižšímu růstu penzí.

Alena Schillerová po čtyřech probdělých nocích už chtěla jít na dohodu s vládou o ukončení obstrukcí s tím, že vše bylo řečeno. Ale Babiš nesouhlasil. Kvůli tomu se mezi sebou pohádali před vládními politiky.

„Andrej Babiš je samozřejmě pro hnutí stále ohromně důležitý, je předsedou a nejvýraznější tváří a na tom se, doufám, ještě dlouho nic měnit nebude. Samozřejmě má vliv, který vyplývá z jeho pozice,“ vysvětluje Schillerová.

Reklama

Doporučované