Hlavní obsah

Průzkum: ANO by teď vyhrálo volby s 29 procenty, ODS má 20

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Sněmovní volby by vyhrálo ANO s 29,5 procenta. Proti únoru předstihlo koalici Spolu, která by nyní byla druhá s 27,5 procenta.

Reklama

ANO by nyní podle průzkumu zvítězilo ve volbách. Kdyby strany kandidovaly samostatně, podle modelu Kantaru pro ČT by mělo 29,5 procenta, ODS 20 procent a Piráti 11 procent.

Článek

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo podle modelu agentury Kantar pro Českou televizi hnutí ANO s 29,5 procenta.

V případě, že by kandidovala koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), skončila by na druhém místě s 27,5 procenta hlasů, a proti únoru si tak s ANO prohodila místo.

Ve stranických preferencích by byla druhá ODS, kterou by volilo 20 procent lidí. Následovali by Piráti a SPD. Kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny by skončily STAN a ČSSD. Proti únorovému modelu si pohoršily vládní strany s výjimkou Pirátů. Volební model Kantaru dnes zveřejnila ČT.

Seznam Zprávy opět připravily unikátní volební model, ze kterého se čtenáři pravidelně dozvídají, kdo má nejblíže k vítězství v příštích sněmovních volbách:

Předpokládaný zisk koalice Spolu je proti předchozímu modelu o 3,5 procentního bodu nižší a opoziční ANO si pohoršilo o bod. Třetí místo v modelu s koalicemi by obsadili Piráti s 10,5 procenta a čtvrté hnutí SPD by dostalo osm procent hlasů. Hnutí STAN by mělo 5,5 procenta hlasů a sociální demokraté pět procent. Zda by se tyto strany dostaly do dolní komory, není jisté, protože statistická chyba průzkumu je v rozmezí od 1,1 do 3,5 procentního bodu v obou směrech. dva procentní body, výsledek ANO se v tomto případě meziměsíčně nezměnil.

Podle modelu by se voleb do Sněmovny, pokud by se konaly v době průzkumu, tedy od 20. března do 6. dubna, zúčastnilo stejně jako v únoru 61,5 procenta občanů.

Reklama

Doporučované