Hlavní obsah

Vondrák má dál podporu krajského klubu zastupitelů ANO, potvrdil jeho šéf

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Reklama

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák má i po odchodu z hnutí nadále podporu krajského klubu zastupitelů ANO. Po dnešním jednání klubu to potvrdil jeho předseda a krajský šéf ANO Josef Bělica.

Článek

Vondrák oznámil odchod z ANO 24. února. V pátek povede zastupitelstvo poprvé jako hejtman, který už není členem ANO. Volby do krajských zastupitelstev se konají příští rok, Vondrák je hejtmanem od roku 2016.

„Jednání klubu proběhlo zcela standardně. Bavili jsme se o programu zastupitelstva. O podpoře pana hejtmana jsme se bavili už v minulosti a nic se na tom nezměnilo,“ řekl Bělica. Dodal, že podporu klubu ANO má hejtman Vondrák od začátku volebního období.

Vondrák oznámil odchod z ANO v únoru, krajské předsednictvo hnutí se v ten den mělo zabývat návrhem celostátního předsednictva na jeho vyloučení. Vondrák tehdy řekl, že by chtěl v pozici hejtmana vydržet do konce funkčního období. Uvedl tehdy, že podporu zastupitelů cítí.

„Byl zvolen našimi voliči v Moravskoslezském kraji a ti svůj názor jasně vyjádřili v prezidentských volbách. Nedovedu si navíc osobně představit, jak bych dlouhodobě řídil kraj, nemám-li podporu politické strany, která mě na pozici nominovala,“ uvedl k tomu už dříve první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Vondrák je dlouhodobým kritikem poměrů v hnutí a v prezidentské volbě nevolil předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta a nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Následně rezignoval na post místopředsedy hnutí a rovněž opustil poslanecký klub ANO.

V minulých dnech hnutí opustili ostravský primátor Tomáš Macura nebo jeho náměstkyně pro investice Zuzana Bajgarová, kteří rovněž byli kritiky hnutí a v prezidentské volbě podporovali Pavla. Macura následně oznámil, že odejde do půl roku z funkce primátora metropole Moravskoslezského kraje.

Reklama

Doporučované