Hlavní obsah

Voliče Babišův rozchod neodradí. Jen nesmí být skandál, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Monika Babišová manželovi začátkem loňského roku pomáhala před druhým kolem prezidentské kampaně. Navštívili spolu zvířecí útulek.

Reklama

Rozchody nejsou na české politické scéně nic neobvyklého. Podle odborníků politikům výrazně neškodí, a to ani před volbami. V to může doufat i Andrej Babiš – pakliže se zatím kultivovaně probíhající odloučení ještě nezdramatizuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká politická scéna obecně není na rozchody a rozvody skoupá. V zemi, kde se rozpadne téměř každé druhé manželství, ale voliči politikům rozvody „odpouštějí“ a nezohledňují je u volební urny.

Rozchod Andreje Babiše (ANO) a jeho ženy Moniky by proto podle odborníků neměl popularitou šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí nikterak zahýbat.

„Rozvod je dnes v české společnosti brán převážně jako běžná záležitost. Ostatně polovina všech manželství se rozpadá rozvodem a řada párů žije nesezdaných. Takže se domnívám, že kromě toho, že to je zajímavé, řekněme pro bulvár, tak politicky relevantní je to naprosto minimálně,“ míní sociolog Jan Herzmann.

Politolog brněnské Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček k tomu dodává, že na přízeň jádra voličů Andreje Babiše v minulosti neměly vliv ani zásadnější kauzy či skandály, ať už se jednalo o Čapí hnízdo, únos syna na okupovaný Krym nebo místy chaotické vládnutí v době covidové pandemie.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Monika Babišová aktivně podporovala manželovu kandidaturu na prezidenta. Doprovodila ho i na prezidentskou debatu.

Byť se Monika Babišová v loňské vrcholící prezidentské kampani, zejména v jejímu druhém kole, aktivně zapojila, s manželem třeba objížděla setkání s voliči a trpělivě se s jeho příznivci zdravila a fotila, podle Kopečka Babišovi v dalších volebních kampaních výrazně chybět nebude a její nepřítomnost hlasy neubere.

„Voličské jádro je fixováno na Andreje Babiše, ne na Moniku Babišovou,“ uvedl a dodal, že ani historické zkušenosti českých politiků s rozvody neměly na jejich pozdější volební výsledky žádný vliv.

Voliči už to znají

Jako příklad uvedl třeba někdejšího premiéra a předsedu sociální demokracie Jiřího Paroubka. Ten rozvod s první manželkou Zuzanou oznámil v létě 2007, ale o jeho možném konci se spekulovalo už o něco dříve.

„Tehdy to bylo kvůli jiné mladé ženě. Vlastně to bylo něco, co ho tehdy určitým způsobem poškodilo. Ale zase je dobré to dávat trošku opatrně do souvislostí. Pro voliče to totiž nakonec nebyla zásadní věc. V době, kdy se Paroubek rozváděl, ČSSD dosáhla v tehdejších krajských volbách jednoho z nejlepších výsledků v historii, totéž se týkalo senátních voleb. Takže přestože to nějakým způsobem pro něj nebylo příjemné, na voliče to nepůsobilo jako zásadní záležitost, která by ovlivnila to, že volili ČSSD,“ uvedl.

Jako druhý příklad uvedl Paroubkova nástupce Mirka Topolánka, který jako předseda vlády od roku 2007 žil se svojí spolustranicí, tehdejší místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Lucií Talmanovou, což tehdy hojně plnilo bulvár.

„Přestože to nějaký vliv tehdy mělo, tak určitě víc zapůsobily záležitosti, jako byl třeba problematický způsob toho, jak Topolánkova vláda tehdy získala důvěru,“ uvedl politolog.

Rozchod výrazného politika očima komentátorů

Co bude znamenat rozvod manželů Babišových? Z byznysového hlediska to zhodnotil editor Tomáš Pergler, politický aspekt pak rozebrali komentátoři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší ve svém podcastu Vlevo dole.

Připomněl tím fakt, že se tak podařilo jen díky dvěma poslancům opoziční ČSSD Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi. Tehdejší prezident Václav Klaus vládu jmenoval až s menší prodlevou, neboť se mu nelíbilo, že je založena na, jak řekl, „přeběhlících“.

Konflikt může image poškodit

Česko nyní čekají právě krajské volby a ještě dřív také volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v červnu. Politolog upozorňuje, že evropské volby jsou takzvaně „druhé kategorie“, tedy pro voliče méně důležité. A zároveň v nich Babiš nekandiduje.

„Pokud se bude rozvod řešit dlouho a konfliktně, může to jeho image poškodit. Avšak témata, která se ve volbách řeší, podle mého budou pro voliče důležitější. Ať už záležitosti, jako je nynější debata v souvislosti s migračním paktem, doznívající záležitosti spojené s inflací či energetickou krizí,“ dodává Kopeček.

To potvrzuje i sociolog Herzmann. „Samozřejmě, že kdyby situace vyústila do nějakého velkého skandálu a začalo se diskutovat o tom, proč, jak a co všechno se v manželství dělo, tak by to bylo horší z hlediska reputace pana Babiše. Já z toho ale zatím mám pocit, že oba se snaží, aby to proběhlo, jestli mohu říct, kultivovaně,“ dodal.

Babišovi na fotografiích aneb Společná cesta až pod vrchol:

+18

Reklama

Doporučované