Hlavní obsah

Vojáci NATO mohou v případě potřeby využít česká letiště

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Výbor pro obranu v úterý ráno řešil nasazení sil NATO na východním křídle a situaci na Ukrajině.

Článek

V 7 hodin se v Poslanecké sněmovně sešel výbor pro obranu. Poslanci třeba řešili nasazení českých vojáků v zahraničí v rámci NATO.

„Poslanecká sněmovna na návrh vlády odsouhlasila případné nasazení sil a prostředků Armády ČR vyčleněných do sil rychlé reakce na dobu 60 dnů v celkovém počtu do 580 osob,“ řekl na výboru zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč.

Sněmovna minulý týden schválila to, že česká armáda bude moci vyslat vojáky do nové, dvoutisícové jednotky NATO na Slovensku, jejímž cílem je posílit obranyschopnost východního křídla NATO v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Čeští vojáci mají velet mnohonárodní jednotce, v níž budou i vojáci z Německa, Polska, Slovinska, Nizozemska a USA.

Čeští vojáci na Slovensku

Poslanci na výboru pro obranu kromě nasazení českých vojáků v zahraničí v rámci NATO byli také informováni o tom, že i Česko je připravené poskytnout podporu jednotkám Severoatlantické aliance na svém území v případě potřeby.

„Cílem tohoto mandátu je umožnit jiným spojencům, aby mohli v rámci aktivovaných plánů krátkodobě působit na území České republiky v souladu s obranými plány NATO. Může se jednat například o podporu přesunu spojeneckých sil, poskytnutí letišť pro přelety a přistávání spojeneckých letadel na dobu, která může přesáhnout dobu běžných 48 hodin,“ informoval členy výboru pro obranu náměstek ministerstva obrany Jan Havránek.

Posledním bodem, který poslanci řeší, jsou informace k vývoji na Ukrajině. Tento bod je ale neveřejný.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ze zdravotních důvodů výboru pro obranu nezúčastnila. Z jednání se omluvil také předseda výboru a exministr obrany Lubomír Metnar (ANO) a náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata.

Reklama

Doporučované