Hlavní obsah

Volfová ze Suverenity si přivlastnila značku ČSSD

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Komu patří značka ČSSD?

Reklama

aktualizováno •

Bývalá politička ČSSD tvrdí, že zachraňuje zavrženou značku. Podle šéfa Lidového domu se ale sociální demokraty jen snaží okrást.

Článek

Někdejší spojenkyně Miloše Zemana, tajemnice a poslankyně za ČSSD a později politička Suverenity Jana Volfová nechala změnit jméno své strany na ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie.

Čeští sociální demokraté, kteří byli známí právě pod značkou ČSSD, si totiž na svém nedávném sjezdu změnili název a zkratku na SOCDEM.

Informace je uvedena v rejstříku politických stran, který má na starost Ministerstvo vnitra, a to s datem 22. 6. 2023.

Že o změnu názvu v tomto znění zažádala, potvrdila následně Seznam Zprávám i Jana Volfová. „Vyhodili ji, že jim kazí výsledky a že ji nechtějí. Jako starého psa. A já toho psa vzala, vykoupala a stále ho považuji za dobrého přítele,“ vysvětlila své rozhodnutí.

Volfová se k tomu prý rozhodla proto, že podle ní má značka dál žít na české politické scéně.

Vnitro: Nemohli jsme jinak

Zda pod touto značkou hodlá i kandidovat, ale jisté není. „Je to věc k jednání,“ uvedla. Suverenita totiž již několik let kandiduje v různých politických blocích či koalicích, aby zvýšila své šance na úspěch.

Podle sociálních demokratů z Lidového domu jde o nesmyslnou a hloupou akci. „Dalo se předpokládat, že se někdo pokusí nás okrást. Jsou to stále stejní lidé,“ říká jejich šéf Michal Šmarda.

Již na sjezdu musel uklidňovat straníky, že jim nikdo zkratku ČSSD nevezme a že to má Lidový dům právně ošetřené. Seznam Zprávám nyní řekl, že se poradí, co s nastalou situací lze dělat. Stojí si ale za tím, že ČSSD patří dál Lidovému domu.

Podle Ministerstva vnitra nedal zákon o sdružování v politických stranách jeho úředníkům jinou možnost, než název ČSSD pro Volfovou zaregistrovat. Omezení pro tvorbu názvu a zkratky politické strany či politického hnutí podle jejich výkladu platí pro strany, které již vyvíjejí činnost na území České republiky, aby nebyly vzájemně zaměnitelné.

„V odkazovaném případu nebyl dán rozpor s tímto ustanovením a Ministerstvo vnitra bylo povinno změnu stanov obsahující změnu názvu a zkratky zaregistrovat,“ uvedla Hana Malá z jeho tiskového odboru.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Ministerstva vnitra.

Reklama

Doporučované