Hlavní obsah

Značka ČSSD končí. Strana se jmenuje SOCDEM, šéfem zvolili Šmardu

Foto: ČTK

Staronový předseda Michal Šmarda s novým logem strany.

Reklama

aktualizováno •

Sociální demokraté změnili svůj název i logo. Nově v něm bude jen „socdem“, růži nahradí stylizovaný okvětní lístek. Předsedou zůstává Michal Šmarda.

Článek

Sociální demokraté si zvolili staronového předsedu. Další dva roky to bude Michal Šmarda. Porazil brněnského starostu Břetislava Štefana i někdejšího ministra sociálnědemokratických vlád Lubomíra Zaorálka.

Michal Šmarda na sjezdu v Plzni získal 97 z 176 hlasů, Břetislav Štefan jen 20 hlasů a Lubomír Zaorálek 58 hlasů.

Zejména poslední jmenovaný rozčísl poklidnou atmosféru sjezdu poté, co sjezd schválil změnu jména a loga.

Jak je jeho zvykem - ve velmi emotivním projevu tvrdě zkritizoval současné vedení českých socialistů. Podle něj mlčí a jen přihlíží k tomu, jak zemi vládne „nabubřelá ODS“. „Ve skutečnosti se těch lidí nezastáváme,“ bouřil Zaorálek od řečnického pultíku. Ukázkovým příkladem je podle něj například nákup amerických stíhaček F-35, který podle něj probíhá na úkor důchodů. „Na penzích se šetří a kupujeme si lamborghini. Kde je sakra sociální demokracie v této zemi,“ burcoval sál.

S odkazem na interní průzkumy uvedl, že voličské jádro SOCDEM jsou pouhá dvě až tři procenta lidí. „Jestli nezvýšíme jádro dvakrát a pokud nebudeme mít v průzkumech sedm až osm procent, tak se nikam nedostaneme,“ apeloval na straníky. Podle něj apatie, se kterou strana k aktuálnímu politickému dění přistupuje, se v budoucnu obrátí proti ní. „Jestli nám to nevadí, tak těm lidem nebude vadit, když v té Sněmovně nebudeme,“ dodal. Za svůj projev sklidil bouřlivý potlesk.

Plán postavit politický návrat na sporu s ODS ovšem předložil delegátům i obhajující předseda Michal Šmarda. „Musíme dokázat že sociální demokracie je skutečnou alternativou k pravicové vládě,“ uvedl ve svém kandidátském projevu. ODS, ale i ANO označil za „žvanily“. „Babiš náš porazil proto, že někteří naši politici se stali panáky, kteří blábolí,“ vzpomněl. Teď podle něj může sociální demokracie uspět právě proto, že ten, kdo blábolí, je Andrej Babiš.

Na rozdíl od šéfa Lidového domu se ale mění logo a značka, pod kterou chtějí čeští socialisté napříště kandidovat. Nebude to už ČSSD, tedy Česká strana sociálně demokratická. Nově se její oficiální název má zkrátit jen na Sociální demokracie a používat se má zkratka SOCDEM. Pro změnu bylo 152 ze 179 delegátů.

Nové logo prý vychází z úspěšných, moderních skandinávských modelů. „Abstraktní tvar evokující okvětní lístek v sobě nese jak prvek růže, tradičního symbolu sociálních demokratů, tak moderní symboliku, například digitální pin nebo kontextovou bublinu,“ stojí v podkladech nového logotypu.

Předsjezdový rozhovor s Michalem Šmardou

Základní barva loga je pastelová - cihlová, podle autorů nemá vyznívat agresivně a konfrontačně.

Čeští socialisté se kromě toho vrací k jednomu ze svých někdejších politických sloganů, jeho nová verze zní „Lidskost místo sobectví“. S heslem „Lidskost proti sobectví“ šli do voleb v čele s Milošem Zemanem v roce 1996 a skončili druzí za ODS se ziskem 26,4 procenta hlasů.

ČSSD o změně názvu strany diskutuje už několik let, dosud ale veškeré pokusy skončily nezdarem. Upravovalo se jen logo, pohádat se dokázali i o erbovní barvu.

V prvních volbách po sametové revoluci například kandidovali ještě pod historickou značkou Československá sociální demokracie a logem, kterému dominovaly obilné klasy a ozubené kolo. V éře Miloše Zemana se ČSSD prezentovala rudou růží na bílém podkladu se zeleným pískem. Jiří Paroubek si prosadil sytě oranžovou růži a v době Jana Hamáčka začala ČSSD rudnout a poslední kampaň charakterizovala malinová barva.

Reklama

Doporučované