Hlavní obsah

Výbor pro obranu doporučil Sněmovně schválit smlouvu s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter/jana_cernochova

Smlouvu za Česko podepsala ministryně obrany Jana Černochová, za Spojené státy její protějšek Lloyd Austin.

Reklama

O smlouvě bude ještě ve čtvrtek jednat Senát, dostat by se k ní měl i sněmovní zahraniční výbor.

Článek

Sněmovní výbor pro obranu ve čtvrtek ráno doporučil schválit Dohodu o spolupráci Česka a USA v oblasti obrany, známou pod zkratkou DCA (Defence Cooperation Agreement).

Pro byli zákonodárci z řad vládní koalice i opozičního ANO. Proti se vyslovil zástupce hnutí SPD. „Když smlouvu nebudeme mít, nestane se vůbec nic,“ citovala Radovana Vícha ČTK. Poslanec se už dříve nechal slyšet, že dokument dělá z Česka vazaly Spojených států.

Hnutí Tomia Okamury je proti smlouvě od počátku. Během prvního čtení dokonce v Poslanecké sněmovně navrhovalo zamítnutí dokumentu.

Čtvrtečního jednání výboru se zúčastnila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která smlouvu za Česko koncem května podepsala přímo ve Washingtonu. Prvním čtením ve Sněmovně dokument prošel o měsíc později.

Během dneška by měli o DCA jednat rovněž členové zahraničního výboru.

Na programu měl smlouvu i Senát, který ji před polednem schválil. Na rozdíl od jiných norem nemuseli senátoři čekat na finální schválení Sněmovnou. Mezinárodní smlouvy totiž schvalují obě komory Parlamentu nezávisle na sobě.

Ve Sněmovně je pak druhé - a finální - čtení naplánováno na příští týden.

Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve středu Seznam Zprávám řekla, že po dohodě koalice s hnutím ANO svolala mimořádnou schůzi, jejímž jediným bodem je právě ratifikace dohody.

„Takzvaná DCA by tak mohla být Sněmovnou finálně schválena ve středu 19. července,“ nastínila.

Reklama

Doporučované