Hlavní obsah

Vypadá to s ním bledě, říká senátor o Pavlovu kandidátovi na Ústavní soud

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel v Senátu.

Reklama

Senátoři z ústavně-právního výboru budou v říjnu řešit kandidáta na ústavního soudce Pavla Simona. Už nyní mají někteří s prezidentovým favoritem problém, a je tedy zřejmé, že to nebude mít v horní komoře Parlamentu jednoduché.

Článek

Budí kontroverze, vypadá to s ním špatně.

Těmito slovy hodnotí někteří senátoři dalšího z kandidátů na ústavního soudce Pavla Simona. Ústavně-právní výbor by měl jeho kandidaturu řešit druhý říjnový týden, s jednoznačnou podporou ale počítat nemůže.

O současném soudci Nejvyššího soudu se v poslední době píše v souvislosti s rozsudky v kauze H-System, které právě Ústavní soud zrušil.

Řešilo se rovněž zamítnutí žaloby chartisty Petra Hanzlíka, který žádal odškodnění od státu za nucenou emigraci po nátlaku komunistické StB při takzvané akci Asanace. Podle soudu, ve kterém byl i Simon, byl nárok promlčen.

Komunikace s Hradem neexistuje

„Pan prezident poslední dobou posílá kandidáty, kteří budí kontroverzi. Možná už je to dáno tím, co se stalo s panem Fremrem,“ řekl Seznam Zprávám předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS).

Narážel na soudce Roberta Fremra, který se nominace na ústavního soudce vzdal v půlce srpna poté, co se objevily nové informace o jeho rozhodování před listopadem 1989. „Komunikace mezi Hradem a Senátem neexistuje,“ posteskl si senátor.

On sám se zatím podle svých slov přiklání k tomu, že Simona spíš nepodpoří. „Funkce ústavního soudce je něco výjimečného a měla by být obsazená výjimečnými osobnostmi. Není dobře, když je soudci Nejvyššího soudu rušeno tolik rozhodnutí Ústavním soudem. Nevidím to jako šťastné řešení, a pana Simona tedy také nevidím jako šťastného kandidáta,“ podotkl.

Marvanová: H-System je ostudou české justice

Senátorka Hana Marvanová (za Spolu) má se Simonem problém mimo jiné kvůli rozhodování ve věci odškodnění za H-System. Na Ústavním soudu si ho neumí představit.

„Chtěla bych, aby Ústavní soud zůstal strážcem ústavnosti a nestalo se z něj obsazením, že tam zvítězí pozitivistický přístup, kdy Nejvyšší soud dnes kope víc za zájmy státu a nezastává se tolik lidí,“ nechala se slyšet.

Ona sama se v několika případech pracovně v kauze H-System angažovala, odmítá ale, že by kvůli tomu měla proti soudci Simonovi něco osobního. Jde prý o systémový problém.

„Nesouhlasila jsem s přístupem justice v kauze H-System obecně. Kauza je ostudou české justice,“ dodala.

„Ty různé věci, co na něj vylézají“

Pavel Simon velmi pravděpodobně nemůže počítat ani s podporou Michaela Canova (SLK).

„Vypadá to, podle mého názoru, s panem kandidátem dost bledě. Ty různé věci, co na něj vylézají, mu nepřidávají. Ohledně mého hlasování to není definitivní, ale vidím to bledě,“ řekl Seznam Zprávám.

Obdobný názor zastává i další místopředseda ústavně-právního výboru Jan Holásek z klubu SEN 21 a Piráti, který Simona spíš nepodpoří. Zmínil příliš úzké zaměření a mimopracovní aktivity nominovaného kandidáta. Definitivně se rozhodne po projednání ve výboru a jednání pléna Senátu.

Soudce Simon už dříve pro Seznam Zprávy uvedl, že zájem o funkci má stále. „Obecně ke kritice uvádím, že ke zrušení rozhodnutí nadřízeným soudem může dojít a podle mého názoru tato okolnost nediskvalifikuje žádného soudce z toho, aby ve své funkci pokračoval nebo postoupil na soud vyššího stupně či Ústavní soud,“ napsal ve vyjádření.

Počkáme si na jednání výboru

Ne všichni senátoři jsou ale pevně rozhodnutí a počkají si na osobní setkání.

„Samozřejmě vnímám, že je pan doktor Simon mediálně propírán. Je potřeba říct, že drtivá většina rozhodnutí pana Simona obstála u Ústavního soudu,“ uvedl člen ústavně-právního výboru Senátu Zdeněk Hraba z klubu ODS a TOP 09.

„V tuto chvíli nevidím důvod, proč bych pro něj ruku nezvedl, ale nechám si rozhodnutí až poté, co od něj uslyším argumenty.“

Finálně se rozhodnou o případné podpoře až po jednání výboru i senátorky Miroslava Němcová (ODS), Daniela Kovářová nebo Jitka Chalánková.

Prezident Petr Pavel o nominaci Pavla Simona informoval začátkem září. „Jsem přesvědčen, že JUDr. Simon jako nepřehlédnutelná postava českého soudnictví ve střední generaci splňuje veškeré odborné i morální požadavky kladené na soudce Ústavního soudu,“ zdůvodnil tehdy výběr.

V uplynulých měsících už Pavel ústavními soudci jmenoval pět svých kandidátů: Josefa Baxu, Danielu Zemanovou, Veroniku Křesťanovou, Kateřinu Ronovskou a Jana Wintra.

Kandidát na ústavního soudce Pavel Simon

  • Je předsedou senátu občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Soudcem je od roku 2001, u Nejvyššího soudu je od roku 2010.
  • Narodil se v roce 1975, absolvoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a roční studium práva a politologie na University of Wales v britském Cardiffu.
  • Byl jedním z trojice soudců, které vláda v červenci 2021 nominovala na místo soudce Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Parlamentní shromáždění Rady Evropy ale z nominovaných vybralo tehdejší soudkyni ÚS Kateřinu Šimáčkovou.
  • Věnuje se i pedagogické činnosti, je lektorem pro oblast evropského civilního procesu. Přednáší na Akademii evropského práva v německém Trevíru a na České a Slovenské justiční akademii.

Zdroj: ČTK

Reklama

Doporučované